Var får man pegga på tee?

Varje hål börjar på tee. Ett påstående som alla nog finner ganska uppenbart och enkelt. Det dock alla kanske inte är lika medvetna om är exakt var du får pegga upp bollen på greenen. I denna artikel ska vi därför gå igenom vad reglerna säger om just detta. Vi visar med lite bilder och grafik vad som gäller för att det ska vara extra tydligt.

Vill du läsa om reglerna för tee i regelboken kan du göra det här under regel 6.2

Teekulorna

Det som styr allt i grund och botten är var banarbetaren har placerat teekulorna. De visar främre gränsen och yttergränsen. Sen är det självklart förbjudet för dig att flytta dessa om du inte gillar där de ligger. Blir läget fel för dig gäller det istället att utnyttja manöverutrymmet som reglerna ger.

Här nedanför kan du se snabba och enkla bilden som visar var du får pegga.

Bild som visar var du får pegga upp din boll

Sidled

Okej att stå utanför teekulorna

Du får pegga bollen var som helst innanför teekulorna. Det du inte får göra är att placera bollen utanför dem. Detta vet de flesta om och man ser därför sällan att det peggas fel på detta vis.

Det lite mindre kända är kanske att det bara är bollens placering som styrs av reglerna. Spelaren själv kan stå utanför om den vill. Som du ser i bilden här bredvid är det fritt fram att stå utanför så länge bollen är innanför.

Varför stå utanför?

Det kan kanske låta lite konstigt varför man skulle vilja stå utanför teekulorna men många golfare skulle ofta vinna på att göra det. Generellt kan man säga att en högerspelare som har problem med slice vinner på att pegga på höger sida av tee. En spelare med hook vinner på att pegga på vänster sida. Detta är generellt då det kan finnas undantag beroende på hur hålet ser ut. En vänsterspelare blir det tvärtom för.

Anledningen varför det passar bättre att pegga på ena sidan är för att vinkeln på hålet blir annorlunda. Slår du en draw öppnar det mer upp sig för den skruven om bollen är placerad till vänster.

Djupled

Får inte pegga bollen framför teekulorna

Två klubblängder är det som gäller i längd och detta räknas från teekulorna och bakåt. Som sagt var är det helt förbjudet att stå framför. Bilden här bredvid visar hur du inte får pegga.

Det vanligaste är att vi golfare peggar längst fram vid kulorna men det är inte vad vi behöver göra. Kollar du skaftlängd så är en driverskaft oftast lite över 1 m långt.

Lägger du sedan till klubbhuvudet osv så blir det totalt någonstans mellan 2 – 2,5 meter som du kan pegga bak bollen.

Varför pegga bakåt?

Två klubblängder bakom teekulorna är okej

Spontant låter det kanske konstigt att göra ett golfhål längre men det finns faktiskt anledningar till att göra det. Vanligen handlar det om två saker och det är att hitta rätt avstånd eller kondition på tee.

Är du mellan två klubbor i längd kan det vara lättare att gå bak två meter för att få ett bekvämare avstånd. Kanske kan du då slå antingen lite lösare eller hårdare som passar dig bättre.

Andra stora anledningen är hur själva utslagsplatsen ser ut. De flesta golfare peggar upp bollen i mitten längst fram. Därför kan det bli slitet där och det då är trevligare att flytta bak bollen lite. Gillar du att pegga mer mot en sida är det ofta ganska ojämnt utanför teekulorna. Då kan det vara jämnare att flytta bak bollen lite. Bättre att stå bra än att komma två meter längre fram på fairway.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>