Hur många golfare fuskar?

Tyvärr är detta en lite svår fråga att svara på då det dels beror mycket på vad man menar med att fuska och att underlaget när det gäller undersökningar osv är dåligt.

I en gammal undersökning jag hittade talades det om att 71 % av golfarna fuskade. Dock talas det i denna artikel mest om grovt fusk och då känns det tveksamt med den siffran.

Vi kan därför börja med att dela upp fuskande i två olika grupper. Dessa väljer jag att kalla grovt fusk och bara lite “lagom” fusk. När du läser denna artikel tror jag att du snabbt kommer att inse att grovt fusk inte är direkt vanligt med “lagom” är vanligt.

Grovt fusk

I denna avdelning är första grundkravet att det är medvetet fusk. Att inte kunna en regel och sedan göra fel är så klart fusk men jag har svårt att se detta som grovt. Alltså det krävs ett uppsåt för att det ska vara grovt.

Vi kan nog vara säkra på att Charles Barkley inte fuskar när han spelar golf
Charles Barkley fuskar nog inte på sitt scorekort

Enklaste formen av grovt fusk är helt enkelt att skriva fel siffra i scorekortet. Du gjorde en bogey men skriver ett par, väldigt enkelt fusk som alla är medvetna om att det är fusk.

Sedan finns det mängder av olika former som är mer eller mindre vanliga. Det kan vara att putta till en boll för att den ska ligga bättre, hitta en boll i den höga ruffen som är din trots att den är av ett annat märke, ta en mulligan (inte första tee) m.m.

Ett fusk som det talats mycket om genom åren som faktiskt inte sker på banan är att fuska med sitt HCP. Då talar vi om att ha för högt HCP inte för lågt. Genom att inte sänka sig när man kan och gärna höja HCP går det att vinna stora fördelar på många tävlingar där han använder handicap. Kort kan man säga att en spelare som spelar på 10 i HCP egentligen men bara har 20 registrerat på sig börjar ronden med 10 slags fördel jämfört med andra. Vid välfyllda prisbord kan detta ge fina vinster.

Troligen är det sällan som du spelar med någon som gör saker som de här listade eller andra grova fel. Självklart har du själv aldrig fuskat på detta vis.

“Lagom” fuskande

Denna grupp faller de flesta av oss nog i någon gång då och då. Personligen kan jag utan tvekan erkänna att jag gjort mig skyldig till flera av sakerna som kommer att listas här under. Sen är själva tanken egentligen inte att fuska på så vis utan mer att det gör spelet smidigare och roligare.

Jag tycker även att det ska göras en stor gränsdragning här vid tävling och vanligt sällskapsspel där det bara är HCP på spel. Fuskar du på en tävling även om det är “lagomfusk” är det inte okej men samma fusk när du bara ute och spelar en skön rond är mer acceptabelt. Den som fuskar ner sitt HCP lägre gör det bara om något svårare för sig själv när det gäller tävlingar då det blir svårare att få många poäng. Alltså tvärtom fusket med HCP jag talade om ovan.

Leta efter en boll för länge

Seriöst vem av oss sätter igång en klocka när vi letar efter en boll? Dagar då det är fullt ös ute på banan kanske detta inte är en regel man bryter ofta då man inte vill hålla upp bollen efter. Dock en lugn dag är det nog många av oss som bryter mot denna regel.

Kan garantera att jag själv har gjort det då det aldrig har tittats på en klocka när bollar letas efter. Många gånger orkar jag inte leta flera minuter men andra gånger har säkert tiden gått över med råge.

Gimmie

Putten gick inte i men hamnade när och då har jag definitivt sagt att “den får du”. Hade det varit matchspel är det inga problem men i vanligt slagspel är detta inte tillåtet. Jag har fått puttar skänkta också massor av gånger.

Solklart regelbrott men inget jag direkt känner mig som en dålig människa för att jag gör. Här lär många andra också åka dit även om det bara är en putt på en dm som skänktes. Frågan är bara vilket avstånd som puttar ges ifrån. Det ska vara en putt som inte går att missa även om det faktiskt rent tekniskt går att missa i princip alla puttar. En putt för dubbel är också lättare att få från lite längre avstånd än en birdieputt.

Förbättra läget

Trycka till gräset bakom bollen lite, böja en gren eller gräs. Vi börjar nu snudda på grövre brott men detta är nog något vi alla har gjort någon gång. Inte direkt att det händer varje rond som med en skänkt putt men någon gång då och då.

Efter att ha slagit ut en boll i skogen tycker man lite synd om sig själv och då är det lätt att göra nästa slag lite lättare genom att förbättra läget lite.

Snacka otillåtet

Vet du vad du får prata om under golfronden?
Akta vad du säger om du vill följa reglerna

Här kommer stora grejen jag personligen nog alltid skulle åka på. Det är nog enbart när jag spelat själv detta har gått att undvika.

Kanske inte så att jag frågar om svingtips för att lösa min trasiga sving men att snacka om klubbor och liknande gör jag mest hela tiden. Att fråga spelpartnern vilken klubba han använde t ex händer mycket ofta. Visst är detta mot reglerna men ärligt talat är det något jag inte alls bryr mig om då det blir roligare att spela där man kan tala om golfen med varandra. Tävling hade så klart varit en annan sak.

Låna klubbor

Situationen är enligt följande. Du slår ett för långt inspel och när du då ska gå till bollen tänker du inte på att ta med dig alla klubbor du behöver utan du lämnar klubba X i bagen. Vanligen en putter t ex. Efter ditt nästa slag visar det sig då att du behöver den där klubban X. Alternativet är då att gå långt tillbaka till bagen eller låna putter eller vilken annan klubba som krävs av din spelpartner.

Utan tvekan har jag gjort mig skyldig till detta. Visst det är mot reglerna men egentligen gör man det bara svårare för sig själv då nästa slag ska utföras med en ovan klubba.

Bara ta plikten inte avståndet

Utslag som går lite snett men hamnar på ett ställe där du normalt hittar bollen. Du slår därmed inte någon provisorisk då du ju vet att du hittar bollen. Efter dina exakt 3 min och inte en sekund längre hittar du helt enkelt inte bollen. Den har försvunnit på något vis så som bara bollar kan.

Alternativet är då att gå tillbaka hela vägen och slå att nytt slag eller att fuska och droppa där du tror bollen är. Vilket gör att du slipper gå 200 + meter tillbaka och fram igen. Personligen har jag många gånger skippat att gå tillbaka utan nöjer mig med plikten.

Bristande kunskaper

Som jag talade om i början anser jag för att det ska räknas som ett grovt fusk att det finns ett uppsåt om att fuska. Dock är ett regelbrott du gör utan att plikta dig själv fortfarande fusk. Men det är liksom svårt att undvika ett regelbrott du inte vet att du utför.

Även om golfens regler har förenklats på senare år finns det få av oss som kan alla regler perfekt. T o m proffsen är inte alltid säkra varför de tillkallar en domare för att vara trygga i att det inte blir några problem för dem. Visst är de försiktiga då de inte vill åka på något i efterhand men hade det inte varit något snack om hur en regel är hade de inte behövt fråga domaren. Ska tilläggas här är att ifall en domare dömer fel kan inte spelaren straffas för detta utan det domslutet gäller.

Summering

Troligen följer knappt någon alla golfregler

Min summering av det hela är att det nog är få golfare som fuskar på riktigt eller vad man ska säga. Visst ibland skiter man i en regel men det är nog sällan vi golfare fuskar i större utsträckning.

Sen det här småfusket tror jag att i princip 100 % av oss gör i någon form under en vanlig rond hemma på klubben. Frågan är om det spelar någon roll egentligen?

På denna fråga säger jag nej så länge du bara tävlar mot dig själv. Är det en tävling på riktigt där det gäller priser ska det aldrig fuskas även om det bara är något litet som att fråga vilken klubba någon annan i bollen använde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>