Regelfrågan – Vad händer om jag råkade kasta bort bollen?

Du är ute och spelar en runda golf och har nått upp till greenen. Som vanligt tar du då och markerar bollen och sen väljer du att jonglera lite med bollen eller kastar den till din caddie, medspelare eller någon annan. Det som händer är iaf att andra personen sover eller att du upptäcker att du inte var så bra på det här med trixande. För din boll försvinner ner i ett vattendrag och du kan inte hitta den. Får du då någon plikt?

Du råkar kasta bort din golfboll

Tyvärr för dig kommer du att få två slags plikt om det är slagspel och du förlorar hålet i matchspel. Detta då du enligt reglerna inte får byta ut din boll hur som helst. Du får bara ersätta en boll när reglerna tillåter detta.

Sådana tillfällen kan vara exempelvis om du slagit ner bollen i ett vattenhinder och ska droppa för detta eller om en boll går sönder. Att av misstag förlora en boll genom klumpigt beteende är inte en sak som tillåter byte. Det kostar därför i form av plikt. Så det gäller att hitta den där bollen för att slippa plikten.

Det är dock tillåtet att byta boll mellan hål. Så när du väl har hålat ut kan du utan problem byta boll innan du slår ut på nästa hål.

Varför regeln är som den är

Att man inte får byta bort en boll hur som helst under ett hål har goda anledningar. Dels är mot grunden till golf. Grunden som till stor del är att spela bollen som den låg. Vilket knappat rimmar direkt med att byta ut en boll hela tiden. Sen om man skulle få byta boll kan det leda fram till specialiserade bollar.

Tänk t ex att du har en putt som faller mycket eller en som är rak. De som tillverkar bollar skulle säkert kunna tillverka sådana som passar perfekt för just det läget. Mycket fall så en boll som inte vill falla och rakt en som typ oavsett går rakt. Det skulle inte vara speciellt roligt då golfare snart skulle ha 20 olika typer av bollar för när de behöver slå en draw från tee eller ett högt slag osv.

Tillverkarna gör så klart redan bollar med olika egenskaper men i grunden är de tänkta att vara användbara hela hålet inte bara för en typ av slag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>