Regelfrågan – Vad händer om jag får slut på bollar?

Situationen är enligt följande. Du har en usel rond där det inte verkar vara vatten på banan utan det verkar vara magneter där. Självklart har den omagnetiska bollen även gått och plötsligt blivit magnetisk. Out of bounds på banan som normalt är långt borta har av någon anledning även fått en omotståndlig dragningskraft.

Kort och gott så håller bollarna på att ta slut i din bag. Du är nere på sista bollen och 16:e är ett korthål över vatten (det magnetiska vattnet). Utslaget är en blandning av slice, duff och toppning så bollen går självklart ner i vattnet. Frågan är vad du kan göra nu? Får du låna boll av någon annan, köpa en av bolletaren som följer efter dig idag, plocka upp en boll från vattenhindret eller få en boll från någon annan random spelare på banan?

Två regler som styr

Kan du golfreglerna så kan du slippa plikt

Reglerna är faktiskt ganska snälla här mot dig som en vanlig golfare. Varför jag säger vanlig golfare kommer vi till lite senare. Grunden är regel 4.2a.

“Godkända bollar måste användas vid spel. För varje slag måste spelaren använda en boll som är godkänd enligt Utrustningsreglerna (Equipment Rules).
En spelare kan få en godkänd boll att spela med från vem som helst, även en annan spelare på banan.

Detta är taget rakt från reglerna som vi länkat till. Som du ser får du alltså spela på en ny boll om du så vill utan problem och det spelar egentligen inte som helst roll hur du får tag i bollen.

Det här med att bollen ska vara godkänd enligt utrustningsreglerna ska inte vara något problem. Utan att veta om exakt alla bollar som säljs på marknaden så kan vi nog med 99 % säkerhet säga att alla bollar från kända märken är godkända. Alltså är denna del inget problem alls bara bollen är någorlunda modern.

One ball rule

Det här med att låta spelarna spela vilken boll som helst gäller oss vanliga golfare och det troligen i alla tävlingar vi någonsin stöter på. Det ska vara en väldigt tjurig tävlingsledning som kör med den så kallade one ball rule på lokal nivå.

På de stora tourerna är det dock lite annorlunda. Där gäller det att spela med en specifik typ av boll annars kostar det. Vi talar även om att det måste vara exakt samma modell och inte bara märke. Proffsen får alltså inte spela med en Pro V1 för att sedan ta en Pro V1x. Det måste vara samma hela tiden.

Anledningen till denna regel är till stor del att proffsen inte ska kunna byta boll från hål till hål. Exempelvis om de har en boll som är bra för långa hål, korta hål, dogleg osv. De skulle isf kunna byta boll mellan varje hål för en perfekt för just det hålet. Tillverkarna skulle då börja tillverka en massa olika bollar och ingen skulle egentligen bli glad över detta.

Sen är det heller inga problem för ett proffs att spela på en viss typ av boll. De har sponsring på sina bollar så det är bara att hämta ut några pack till med bollar. Vi som är vanliga golfare har inte alls detta och därför blir det inte rimligt att kräva att vi ska spela på samma boll hela tiden. Vår spelkvalitét är även den inte tillräckligt bra för att vi skulle kunna utnyttja detta på samma sätt som proffsen kan.

Om ett proffs skulle få slut på bollar kan spelaren fortfarande förlita sig på regel 4.2a som vi talade om tidigare. Bara att proffset då måste få tag i exakt samma boll. Kanske caddien får springa i väg till shoppen och köpa ett pack.

Russell Henley 2019

En person som råkade ut för denna regel är Russell Henley under Mayakoba Classic 2019. Efter att ha skjutit en 66 rond upptäckte han att det var en liten skillnad i modell på en boll som hade smitit ner i bagen och som han spelat med.

Cred ska Henley ha för att han uppmärksammade domarna på detta då ingen troligen hade märkt något. Dock kostade det honom 8 slag i plikt då plikten var 2 slag per hål som bollen använts på. Denna regel är numera ändrad till 1 slag per hål.

Så från att ha haft en bra chans inför helgen missade istället Henley cutten och fick åka hem utan några prispengar. Det kan alltså vara dyrt för proffsen att göra missar av detta slag.

Vet du vilken golfboll du spelade på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>