Regelfrågan – Vad händer om du råkar träffa bollen?

Frågan är egentligen väldigt enkel men svaret är kanske inte riktigt lika uppenbart. Situationen är att du gör en övningssving men då råkar träffa bollen istället. Vad ska du då göra?

Här nedan ser du ett klipp som visar situationen. Sen självklart är detta skådespeleri då syftet var att träffa bollen vid en provsving. Vilket gör att det inte längre rent tekniskt är en miss men denna detaljen struntar vi i nu. Tänk helt enkelt att detta är en miss på riktigt 😀

På tee

Om detta händer på tee så är reglerna snälla mot dig. En boll är inte i spel i golf förrän det att du har utfört ett slag. Ett slag i golf är en neråtgående rörelse med syfte att träffa bollen. Neråt rör sig klubban men då du inte har ett syfte om att träffa bollen är det inte ett slag.

Det du då ska göra är att återplacera bollen på peggen och slå ut igen utan plikt. Du får även pegga upp på ett annat ställe på tee om du så önskar. Du hittar detta i regel 6.2b (5)

På banan

Händer detta ute på hålet är reglerna dock betydligt hårdare mot dig. Du har nämligen då rubbat en boll vilket bortsett från några undantag är en big no no inom golfen.

Summan av det hela är att du då drar på dig ett slag i plikt och att du ska återplacera bollen så nära du kan från den punkten där du råkade träffa den. Du hittar detta i regel 9.4 som behandlar Bollen lyft eller rubbad av spelare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>