Regelfrågan – Vad händer om din boll fastnar i ett träd?

De säger att träd består av 90 % luft. Vi golfare vet dock bättre än övriga experter i denna fråga. Gångerna som bollen går igenom ett träd kan inte vara mer än max 1 på 10. Alltså snarare att ett träd består av 90 bollstoppande saker.

Frågan är vad som händer ifall din boll har hamnat i ett träd?

Detta ska vi här försöka reda ut. Egentligen är det faktiskt inte så svårt utan de flesta reglerna har vi nog all koll på. Men bra med en genomgång kan det iaf vara.

Identifiera din boll

För det första måste du kunna identifiera din boll om den har fastnat i ett träd. Kan du inte detta kommer det att bli klart värre.

Det räcker alltså inte med att vara i princip säker på att din boll har gått in i ett visst träd. Utan du måste kunna identifiera bollen. Sen om det innebär att du behöva klättra i trädet så får du göra detta.

Generellt när man letar efter bollar ska man inte försöka röra dem men om du råkar rubba din boll under tiden som du letar efter den är det ingen plikt. Det gäller då självklart att det var omedvetet. Isf återplacerar du den där bollen låg.

Det är fritt fram att använda hjälpmedel för att identifiera en boll. Detta har hänt flera gånger på tourerna. T ex Jerry Kerry som 2011 fick hjälp av en kameraman att ta en bild på en boll i ett träd som sedan kunde förstoras och visa att det var rätt boll. Din mobilkamera t ex kan kanske hjälpa till.

Golfboll i träd

Skaka trädet, bollhåv eller annat verktyg

Det är även möjligt att använda verktyg eller exempelvis skaka grenar för att en boll ska trilla ner. För att du dock ska kunna göra detta krävs det att innan du gör det tydligt meddelar vad du tänker göra. Och då att din plan är att använda regel 19 om ospelbar boll.

Kort säger du alltså. ”Denna bollen är omöjlig att spela. Jag ska försöka få ner den och sedan droppa den som ospelbar.” Gör du detta måste du sedan då spela med ett slags plikt för den ospelbara bollen och droppa den enligt reglerna.

Du lyckas inte identifiera din boll

Du såg bollen gå in i trädet men oavsett hur mycket du skakar och tittar kan du inte hitta den. Om detta händer dig är det tyvärr inte roligt. Valmöjligheten är då tyvärr nere på ett alterantiv.

Om du inte har slagit en provisorisk boll är det bara att gå tillbaka till platsen där du slog bollen ifrån och slå en ny boll. Detta då med vanliga ett slags plikt.

Droppningsalternativen

Egentligen som oftast har du de klassiska tre valen när det gäller att ta din plikt och droppa en boll. Det är att slå en ny boll från föregående position, droppa på flagglinjen eller en vanlig standarddropp inom två klubblängder från där bollen ligger.

Akta så du inte trillar ur trädet

Bollen ligger?

Här kanske du frågar dig var bollen ligger då den ju inte är på marken utan är uppe i ett träd. Svaret på detta är att man gör en bedömning av var bollen ligger och sedan rakt under det. Alltså om bollen ligger i en gren så blir droppen en bit bort från själva stammen på trädet. Ligger den i stammen istället är det nere vid rötterna på den som du ska droppa.

Spela bollen där den är

Vi ska självklart lägga till att du alltid kan spela bollen som den ligger. När det handlar om träd dvs då det kan finnas andra ställen detta inte gäller på.

Du får alltså klättra upp i trädet och slå bollen. Sen om du bryter några väl utvalda ben antingen på vägen upp eller ner ut trädet är inget reglerna bryr sig om. Även hur lätt det är att slå bollen där den ligger i trädet behöver vi inte fundera på nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>