Regelfrågan – Vad händer ifall jag ligger bakom ett träd men får fri dropp för en väg?

Att hamna rakt bakom ett träd är frustrerande för oss golfare. Tyvärr är det något vi har upplevt många gånger och normalt är det bara att svälja det hela och chippa ut bollen. Men vad händer ifall du ligger nära ett träd men samtidigt kan få fri dropp av någon annan anledning? Får du då droppa dig fri från trädet och få ett mycket bättre läge?

Fri dropp kan hjälpa dig bort från andra hinder
Ett träd på hela banan och självklart har du hamnat bakom det!

Det är inte så ovanligt att man i golf kan ha lite tur med reglerna och detta är ett sådant läge. Om bollen ligger illa till av någon anledning där ett träd kan vara en sådan. Men det kan även vara stora stenar, markförhållanden eller annat som är problemet.

Skulle du då av någon annan anledning få ta en fri dropp kan detta hjälpa dig. Exempel på fri dropp skulle kunna vara för mark under arbete, en väg eller tillfälligt vatten.

Det du då gör är att droppa dig fri från dessa saker helt enligt de reglerna. T ex kortaste vägen ut, ej närmare hål och sedan en klubblängd. Skulle du då komma undan från det retliga trädet är det bara att gratulera dig. Reglerna säger inget om att ifall du låg dåligt till måste du även ligga dåligt till inför nästa slag.

Dock ska man komma ihåg att det inte alltid blir ett bättre läge om man droppar sig fri utan plikt. Ta tillfälligt vatten t ex där kortaste vägen ut kan vara till ett dåligt ställe. Då kan det vara bättre att slå bollen från där vattnet är än att droppa till en dålig plats. Fundera därför på var du kan droppa innan du tar upp bollen och börjar processen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>