Regelfrågan – Vad händer ifall du skriver i fel ruta på scorekortet?

Scorekort som ska fyllas i kan utan tvekan leda till problem. Tänker man inte till och scorekortet ser lite annorlunda ut eller spelformen inte är den vanliga kan det lätt bli fel.

Frågan vi ställer oss här är vad som händer ifall du eller en markör skriver i fel ruta. Det kan t ex vara att hål skrivs på fel ställe eller att underskrift görs i fel ruta. I golfreglerna finns det lite förklaringar till vad som händer vid några av dessa lite mer vanliga fel. Du hittar detta i regel 3.3b (2).

Det första vi kan klargöra är att det är väldigt viktigt att skriva rätt på scorekortet. Gör du inte det är risken stor att du blir diskvalificerad efter ronden. Men några undantag finns det för fel som du gjort.

Scorekort Ekarnas GK

Underskrift i fel ruta

Låt oss säga att du och din markör råkar skriva under i fel ruta. Du som spelare skriver i markörens ruta och tvärtom. Händer detta och det är misstag är det lugnt och scorekortet kommer att godkännas.

Sen ska vi även tillägga att allt handlar om att det är misstag. Gör du medvetna fel gäller självklart helt andra regler.

Skrivit på fel scorekort

Du som markör har skrivit på spelarens scorekort och tvärtom. Alltså på helt fel kort men även detta kan godkännas. Det viktiga här är att ni meddelar sekretariatet om att ni har gjort fel så att de vet om vilket scorekort som tillhör vilken spelare.

Skrivit på fel hål

Låt oss säga att ni började på hål 10. I detta läge är det ganska enkelt att glömma bort det och råka skriva i scoren på hål 1 istället. Fortsätter man sedan ronden helt utan att tänka på detta kan alla hålen vara på fel plats till slut.

Vad händer isf? Jo om du upptäcker misstaget går det att rätta till det. Det du då behöver göra är att helt enkelt ändra hålnumren på scorekortet. Skriv tydligt över så att det syns vilket hål du verkligen har spelat på så ska scorekortet godkännas.

Fixar du inte till det och ett hål har en lägre score än vad du hade i verkligheten så är det diskning som gäller.

Va noggrann

Det finns en massa regler när det gäller hur scoren ska föras in för att det ska vara rätt. Men egentligen är det inte så farligt om man bara läser vad som står på kortet noga och därmed fyller i allt i rätt ruta. Sen att man talar med markören efter varje hål så ni är säkra på antal slag som ska skrivas in.

Generellt kan man annars säga att skriver du för många slag på scorekortet blir du inte diskad men du får det antalet slag. Gjorde du birdie men skrev bogey räknas det alltså som bogey om du skrivit så. Skriver du för få slag på scorekortet är det däremot diskning som gäller.

Viktiga är alltså bara att vara noga så ska nog inga problem uppstå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>