Regelfrågan – Utslag i fel ordning

Det är en slagtävling och på första tee är du så nervös att du glömmer bort den tänkta slagordning och slår ut först av alla när du egentligen skulle ha slagit som nummer två. Vad händer då?

Då det är slagspel händer det inte dig något alls utan man får slå i fel ordning så länge som man inte gör detta för att ge någon fördel till någon spelare. Ditt slag räknas och det är bara att spela där bollen hamnat. Detta är bara ett lindrigt etikettbrott och sådana ger ingen plikt.

Det ska vidare tilläggas att vidare i spelet så är det rekommenderat att spela i ”fel ordning” om det snabbar upp spelet. Då är det inte ens ett etikettbrott utan det bästa man kan göra för att få flyt i spelet. T ex om en annan person letar efter en boll, behöver fixa något med utrustningen osv är det bättra att slå före även om man ligger närmare hål.

Hade det varit i matchspel hade din motståndare kunnat välja om slaget skulle annulleras eller ej. Isf ska motståndaren göra detta direkt. Har du slagit ett bra utslag kan han alltså tvinga dig att slå om slaget senare i rätt ordning. Skulle du istället ha missat totalt kan han välja att du får spela vidare.

I matchspel kan man komma överens om att ändra spelordning t ex pga situationer som beskrevs ovan. Då gäller denna spelordning så länge spelarna är överens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>