Regelfrågan – Hur lång tid har du på dig att identifiera din boll?

Att en spelare har tre minuter på sig att hitta en försvunnen boll vet de flesta av oss. Men frågan är hur lång tid du har på dig att identifiera en boll?

Detta kan låta lite konstigt spontant då det oftast går snabbt att identifiera en boll men det finns lägen då detta kan bli aktuellt. Exempelvis om en boll har grävt ner sig djupt i en bunker eller annan lös yta. Ett annat exempel är om bollen stannat upp i ett träd.

Det första vi kan göra klart är att du alltid kan ta upp till de tre minuterna på dig att hitta och identifiera din boll. Är det inom detta tidsspannet är det aldrig några problem.

Intressantare är då om bollen hittas efter 2:50 och vad som då gäller. Reglerna säger här att en spelare ska direkt försöka identifiera bollen och göra detta inom en rimlig tid. Du får alltså gå över de tre minuterna för att komma fram till om det är din boll eller ej. Dock får du inte dra fötterna efter dig utan du ska direkt göra detta.

Skulle det sedan visa sig att bollen som hittades inte var din och klockan har passerat tre minuter då är din boll förlorad.

Vad är då inom rimlig tid?

Det korta svaret på detta är ett det är rimligt att det tar upp mot en minut att identifiera en boll. Sen får man så klart använda lite sunt förnuft för vad som är rimligt men detta är grunden att utgå ifrån.

Exempel 1

Hur lång tid har du på dig att identifiera din golfboll?

Du slår ett snett utslag som så ofta och bollen hamnar inne bland buskarna. Efter lite letande hittas bollen när det bara är 30 sekunder kvar på tiden att leta. Men då bollen ligger inne i en buske (eller t ex uppe i ett träd) måste du försöka komma fram till bollen eller peta ut den för att kunna se om den har ditt fina hjärta på sig eller ej.

Detta drar ut lite på tiden då det är snårigt och därför passerar du gränsen för tre minuter men snart efter det får du fram bollen.

I detta fall är det alltså helt godkänt att det tar över tre minuter.

Exempel 2

Redan på nästa hål kommer nästa sneda utslag. Denna gång hamnar bollen i den stora ytan med högt gräs. Inte lätt att hitta bollen men ni ger det en chans. Speciellt svårt då träd döljer denna yta från tee vilket gör att ni har en stor yta att leta på.

Tiden börjar närma sig 3 minuter och du har ännu inte hittat din boll när en medspelare ropar till att den har hittat en boll. Men optimist som du är har du letat 50 meter för långt fram medan din pessimist till medspelare kollat kortare. I detta fall har du då ingen chans att hinna fram till bollen inom tiden och identifiera den.

I detta läge är reglerna också snäll mot dig då de ger dig rimlig tid att ta dig till platsen där bollen hittades och sedan efter det har du en minut på dig att bestämma om det är din eller ej. Alltså bara att gå lite snabbt mot bollen och kolla om det är rätt.

Exempel 3

Samma situation som i exempel 2. Dock blev du lite drickasugen så du tar omvägen till din bag och tar en klunk dricka o när du väl är igång käkar du lite godis.

Tiden går och det blir alltså långt över de 3 minuter du normalt har på dig. Då du gjorde andra saker istället när du borde ha identifierat din boll blir den förlorad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>