Regelfrågan – Hur långt bakom teekulorna får du pegga upp bollen?

Går man fram till en tee är det ganska uppenbart att golfare helst peggar upp så långt fram som de bara kan göra. Gräset är väldigt sällan slitet på alls samma sätt en bit bakom tee (nu förutsatt att de inte flyttat teekulorna så klart).

I princip alla golfare vet även att reglerna säger att det är förbjudet att pegga upp bollen framför teekulorna. Men hur långt bak man får pegga är kanske inte lika uppenbart då detta inte är en fråga vi ställs för lika ofta.

I regel 6.2 beskrivs reglerna för utslag från tee och där kan man läsa att det är tillåtet att pegga upp bollen som längst två klubblängder bakom teekulorna. Det är även så att golfen tillämpar fotbollens sätt att se på linjer. Alltså att ifall en boll vidrör eller är ovanför någon del av tee så räknas den som att den ligger på tee. T ex kan alltså halva bollen vara framför teekulorna.

Du kan pegga upp 2 klubblängder bakom teekulorna
2 st klubblängder från teekulorna

Övriga regler för peggning

Vidare när det gäller tee så gäller det att regeln bara gäller för bollen. En spelare får gärna stå utanför tee när han slår så länge som bollen spelas innanför. Att stå utanför på någon sida eller ha ett ben framför är alltså inga som helst problem.

Det är godkänt att stå utanför teekulorna
Du får stå utanför kulorna om bollen är innanför

Plikt för att pegga fel är två slags plikt i vanligt slagspel och att bollen inte är i spel utan den ska spelas från rätt plats. Alltså väldigt kostsamt att pegga upp fel då det kostar 2 slag och att man inte kommer fram något alls. Skulle en spelare spela klart ett hål utan att rätta till detta fel och slå ut på nästa hål blir resultatet diskvalificering.

I matchspel är det lite intressant vad som gäller reglerna. Där blir det nämligen ingen plikt om spelaren har gjort detta fel. Vilket kan låta konstigt men reglerna är ofta annorlunda i matchspel. Men det är fortfarande inte så att spelaren kommer undan utan motståndaren har rätt att återkalla slaget. Detta ska då göras direkt för om ytterligare ett slag slås på bollen är den i spel.

Vad blir effekten av detta då? Jo i princip ifall den spelare som slagit från fel position lyckades bra med utslaget så återkallar motståndaren det. Ett dåligt utslag rakt ner i vattnet, in i skogen osv kan då motståndaren välja att låta vara i spel då den tjänar på det.

Varför skulle man vilja pegga bakom tee då?

Kanske inte uppenbart vid första anblick då det oftast är bra att spela ett kortare hål. Men det finns lite olika situationer då det faktiskt kan vara smart att flytta bak bollen.

Fel avstånd – Säg att du har ett korthål som är 120 meter långt. Din klubba X vet du går 125 meter när du slår den normalt. Då kan det vara lättare att ta bak bollen någon meter för att komma närmare det avståndet jämfört med att antingen slå en kortare klubba hårdare eller klubba X lösare. Någon meter kan vara viktigt ibland.

Sliten eller dålig tee – Vi slår hellre från perfekt gräs än en riktigt sliten tee där gräset lyser med sin frånvaro. Att då backa bak en bit kan lösa detta. Det kan även vara så att banarbetaren som satt ut teekulorna inte har tänkt igenom sitt val speciellt noga utan helt enkelt ställt upp dem på ett dåligt ställe.

Vi vill ju även så jämt med fötterna men en tee kan mycket väl vara ojämn, perfekt läge då att flytta din plats en bit för att kunna stå bättre. Att komma 2 meter kortare på fairway är ju inte alls lika illa som att slå in i skogen för att du inte kunde stå bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>