Regelfrågan – Vad händer ifall ditt läge blivit sämre pga någon annan?

Du spelar ett par 5-hål och efter två strålande slag ligger du precis utanför greenen i fringen med ett bra läge för att putta i en eagle. Din medspelare har haft ett tuffare hål och har spelat ner bollen i bunkern nära din boll.

Din boll har blivit begravd i sand efter en medspelares slag
Din boll efter medspelarens duffade bunkerslag

En riktig duff från vännen skickar upp en medelstor spade med sand som lägger sig på din boll. Vad händer i detta läge? Blir din putt för eagle förstörd eller hjälper reglerna dig?

Golfregler har inte rykte om sig att vara snälla direkt men här kommer de faktiskt till din hjälp. Om en utomstående faktor som ett djur eller annan spelare har påverkat din boll efter att den stannat så får du återställa ditt läge. Detta gäller även om det som påverkats är din stance eller utrymme för sving.

Det viktiga här är att det verkligen är någon annan som ligger bakom det hela. Är det ditt egna fel får du inte återställa läget.

Återställa läget innebär att du i denna situation får ta bort sanden så att du har samma chans som innan. Finns det inte en chans att återställa läget för dig på samma position får du flytta bollen till närmaste position inom en klubblängd där problemet inte finns kvar. Ej närmare hål självklart.

Ett annat exempel utöver sand skulle kunna vara en torva som flugit upp och landat på din boll.

Du får dock inte återställa ditt läge om det är naturliga krafter som vind och vatten som ändrat förutsättningarna. Om en gren trillar ner från ett träd och ändrar förutsättningarna utan att flytta bollen kan du alltså inte med denna regel återställa ditt läge. Att få lättnad enligt andra regler är en helt annan fråga.

2 tankar om “Regelfrågan – Vad händer ifall ditt läge blivit sämre pga någon annan?

 1. Per Arne Lundell says:

  Om jag slår ut och landar i mot en grästorva eller i gropen efter torvan
  vad gäller där ?

  • GP Redaktion says:

   Om bollen ligger mot en torva får du flytta torvan då det är ett löst naturföremål. Här ska dock noga tilläggas att ifall bollen flyttar sig så är det plikt som gäller.
   Du måste alltså ta ett beslut om du tror att du kan flytta på torvan utan att bollen rör sig. Kan du inte det är det bara att slå ett slag och hoppas att det går bra.

   Ligger du i gropen från en torva är det tyvärr bara att slå ditt slag. Du får ingen lättnad för det.
   En regel som har varit frustrerande för många av oss golfare. Visst finns det logik bakom det då det är svårt med gränsdragning och golfen är tänkt att man ska spela från det läget man har. Men surt är det att efter ett perfekt utslag mitt i fairway ligga i en stor grop.

   / Golfprylar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>