Regelfrågan – Hittar inte en pluggad boll

Golfbollen är pluggad och jag hittar den inte

Ett litet snett utslag har gjort att din boll hamnat i den lätta ruffen. När du kommer fram upptäcker du att det är ganska blött där du ska hitta din boll. Det är alltså troligt att bollen är pluggad i gräset. Men efter tre minuter hittar du inte bollen iaf. Vad händer nu när du vet med stor säkerhet att bollen ligger just i det området men du inte kan hitta den?

Det tråkiga för dig är att bollen räknas som förlorad om du inte kan hitta den inom tre minuter. Det spelar ingen roll att du tror att bollen ligger i det området där du letar. Det går att läsa om detta i regel 18.2b

Vad du måste göra är att gå tillbaka till tee och slå ett nytt utslag. Det finns inget annat alternativ än slå en boll från det förra läget.

Undantagen gäller tyvärr inte för dig

Det finns några undantag där du kan använda reglerna på ett sådant vis att du inte behöver gå tillbaka till förra slaget. Men dessa gäller tyvärr inte i detta exempel.

Undantag kan vara saker som att bollen ligger i ett hinder. Om du letar efter en boll i ett vattenhinder och inte hittar den kan du fortfarande anta att den är där. Andra undantag handlar mer om vad andra spelare gör eller vad rörliga hinder gör.

Exempel på detta är att ifall en annan spelare på banan sparkar iväg din boll eller spelar på din boll då spelaren har tagit fel på boll.

Vid alla dessa tillfällen måste du vara i princip totalt säker på att du vet var din boll hamnade. Såg du bollen ligga mitt på fairway och sedan en person gå fram och slå den kan du vara så gott som säker.

Men som sagt var gäller dessa undantag inte för det läget vi har beskrivit här. Varför det bara är att ta sitt straff och försöka göra det bästa av det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>