Regelfrågan – Fem nya regelfrågor för nybörjaren

Hur mycket ser du fram mot veckans regelfråga?
A: Det är jobbiga dagar från torsdag fram till onsdagen när frågan kommer, att vänta är jobbigt.
B: Vi har alla i familjen bokat in hela dagen för regelfrågan där vi löser den tillsammans. Bästa familjetiden varje vecka.
C: Regelfrågan är utan tvekan bästa stunden under veckan. Jag fixar en kopp varm choklad och kryper upp i soffan och försöker lösa den.
D: Jag ser inte fram mot den alls.

Svara på frågan och klicka sedan på frågan för att få fram svaret.


Rätt svar: A – C


Två gånger tidigare har vi haft 5 regelfrågor som är lite mer grundläggande och riktar sig till den som inte spelat golf så länge. Vi tar nu och fortsätter med det konceptet en vecka till iaf med fem nya lite mer grundläggande frågor.

11. Får du rengöra bollen när du lyfter den för att se om det är din?

Du får lyfta bollen för identifiering, men det finns tydliga riktlinjer för hur det får göras. Enligt Regel 14.1c, får du rengöra bollen när du lyfter den, men endast så mycket som behövs för att identifiera den.

Får du rengöra bollen när du lyfter den för att se om det är din?

Det betyder: om det räcker att torka bort lite smuts för att se din märkning, så ska du nöja dig med det. Att passa på att putsa hela bollen blank medan du ändå lyfter den är alltså inte tillåtet i det här sammanhanget.

Om du vill rengöra bollen ordentligt, måste det ske i ett annat sammanhang där reglerna tillåter det, som när bollen lyfts på green.

Det är en del av spelet att man kan få slå på en boll som har smuts på sig. Tyvärr kan det påverka hur bollen flyger men då gäller det att vara medveten om vad som kommer att hända redan innan man slår och lägga upp en plan för det.

Grunden inom golfen är ju faktiskt att bollen ska spelas som den är och detta gäller även banan.

Gällande regel: R14.1c och R14.1b(1)


12. Din boll går in i ett tillfälligt vattenhinder på fairway – vad får du göra?

Om din boll hamnar i tillfälligt vatten får du enligt Regel 16.1 ta fri lättnad utan plikt.

Tillfälligt vatten definieras som vatten som samlats på marken och kan ses utan att trycka ner marken – och som inte är en del av ett markerat pliktområde. Det ska också vara tillfälligt i karaktären, till exempel regnvatten som inte ännu runnit bort. Är det i ett pliktområde får du inte fri lättnad.

Så här gör du:

  1. Identifiera den närmaste punkt med full lättnad där varken stans eller boll ligger i vattnet.
  2. Droppa bollen inom en klubbslängds avstånd från den punkten, inte närmare hål.

Det är viktigt att du verkligen hamnar i tillfälligt vatten – det räcker inte med att det är lite blött, utan du måste kunna se vattnet under eller runt bollen, alternativt där du står.

Gällande regel: R16.1a–b


13. En boll ligger på green, du råkar putta och träffar en annan boll som ligger kvar – vad händer?

Det här är en situation som ofta uppstår av misstag, men som det faktiskt finns en tydlig regel för. Om du i slagspel puttar på green och bollen träffar en annan boll som också låg på green, så får du två slags plikt.

Därför är det viktigt att be en medspelare att markera och lyfta sin boll om den ligger i linjen eller nära din. Vi här på Golfprylar.nu tillhör inte de som propagerar för att markera sin boll hela tiden. När vi spelar golf brukar vi i princip aldrig markera en boll utan om någon ligger i vägen så puttar den först helt enkelt. Men om du inte vill göra så är det viktigt att markera bollar som är i riskzonen.

Men om det är matchspel gäller inte samma regel – där finns ingen plikt, men bollen ska spelas som den ligger efter kollisionen.

Ett tips är att alltid ha koll på medspelarnas bollar på green, och inte putta förrän du vet att linjen är fri – det sparar både plikt och pinsamma situationer.

Gällande regel: R11.1a och R11.1b(2)


14. Får du borsta bort sand från green innan du puttar?

Ja, det får du – men endast på greenytan och endast om sanden eller jordpartiklarna inte är fastsittande. Enligt Regel 13.1c(1) är det tillåtet att ta bort sand, lös jord, löv eller andra lösa naturföremål från green innan du puttar, så länge du gör det utan att fördröja spelet.

Däremot – om sanden ligger utanför green, till exempel på en foregreen, så får du inte ta bort den om det kan påverka slaget. Då gäller andra regler.

Så: på green är det okej att sopa undan lös sand med handen, kepsen eller till och med klubban, men gör det försiktigt och utan att påverka underlaget på ett sätt som kan tolkas som att du förbättrar din stans eller puttlinje.

Gällande regel: R13.1c(1)


15. Din boll ligger precis på linjen som markerar ett pliktområde – räknas bollen som i pliktområdet eller inte?

Det här är en sådan där situation som kan uppstå ofta, särskilt vid vattenhinder och andra pliktområden med röd eller gul markering. Och det är lätt att tänka att bollen inte är ”i” pliktområdet om bara en liten del av den är utanför.

Men enligt Regel 17.1a, räknas en boll som i pliktområdet om någon del av den rör eller ligger över gränsen till pliktområdet. Det räcker alltså att en minsta del av bollen nuddar linjen som markerar pliktområdet – då är den inne, med allt vad det innebär.

Det här är viktigt, för det påverkar vilka regler som gäller: du får t.ex. inte grunda klubban, och du kan ta lättnad med ett slags plikt enligt pliktområdesreglerna.

Gällande regel: R17.1a

Produkter från shoppen

Mängdrabatt
Mängdrabatt
59 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
59 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Mängdrabatt
79 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
-12%
Det ursprungliga priset var: 249 kr.Det nuvarande priset är: 219 kr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *