Regelfrågan – Min partner i en fyrboll slår på fel boll vad händer?

Det är tyvärr inte allt för ovanligt att golfare slår på fel boll. Man tror att sin boll hamnade på ett ställe och när en boll då hittas på ungefär den platsen blir det naturligt att tro bollen som hittades var rätt. Dock behöver man kontrollera mer noga då det annars kan kosta.

Vad händer ifall min partner i en fyrboll gör fel?

Frågan är här vad som händer ifall din partner slår på fel boll när ni spelar en match mot andra laget?

Vissa kanske tror att ert lag förlorar hålet då det ju är plikten för ett sådant fel i de olika formerna av matchspel. Men glädjande nog kan vi meddela att det inte är vad som händer. I detta fall är det den som spelade på fel boll som får plikten vilket är förlust av hålet. Men som sagt var bara den spelaren vilket innebär att scoren helt enkelt räknas bort. Du kan läsa mer om detta i regel 23.9a som tar upp plikt som inte är diskvalificering. Det finns faktiskt t o m ett skrivelse om just detta fallet som ett undantag och där står att det inte är plikt för partnern.

Din score däremot räknas fortfarande. Du har alltså chans att vinna hålet åt er fortfarande även om du tävlar mot två motståndare på hålet.

Viktigt att komma ihåg att det kan finnas lägen då plikt kan gälla bägge spelarna. I 23.9a(2) tar reglerna upp detta och det är t ex om ni delar klubbor och har för många, om en medspelare gör något som hjälper spelet för partnern som är mot reglerna eller om det skadar motståndarnas spel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>