Regelfrågan – Får ni komma överens om att korta en match?

Du och din motspelare ska spela en match i KM. Ni inser dock att det är lite dåligt med tid för att hinna med hela 18 hål. Ni vet även att man kan ge hål till motspelaren och även ge upp en hel match. Ni tänker då att det låter som ett smart sätt att korta ner matchen så vi hinner.

Det ni då kommer överens om är att spelare A ger spelare B fem hål och att spelare B ger A fem hål också. Då skulle ni bara ha 8 hål kvar och kan spela dem lite snabbt.

Frågan är om ni är på väg att göra ett kraftigt fel eller om det är okej?

Hur du får skänka

I matchspel får man skänka slag, hål eller match det råder det ingen tvekan om. Det är en av de trevliga delarna med just matchspel. Reglerna som tar upp detta hittar du under 3.2b.

Det finns flera lite intressanta sätt man faktiskt kan skänka ett slag på. Dels det vanliga att bara säga det innan spelaren slår. Men du kan också skänka en boll som är rörelse. I detta fall skänker du nästa slag, skulle bollen gå i hål gäller det så klart att bollen är hålad på slaget innan. Detta kan vara aktuellt t ex om en putt inte går i men du ser att den är på gång att stanna så nära att är uppenbart att nästa slag skulle gå i.

Eller om du själv har lite problem på hålet och precis har slagit in ditt fjärde slag på green. Motståndaren slår då sitt andra slag från fairway och du ser att det blir bra. Då kan du skänka nästa slag vilket i detta fall blir som att skänka hålet.

Normalt får man inte stoppa en motståndares boll men det kan du faktiskt också göra. Så länge det inte finns någon rimlig chans att bollen ska gå i hål kan du stoppa den och säga att du får nästa slag. Tar vi på en green och bollen rullat förbi hål så kommer den inte att komma tillbaka och då kan du stoppa.

Skänka ett hål / match

Du kan även skänka hela hålet om du så vill. När som helst kan du säga att motståndaren får hålet. Du kan t o m göra detta innan ni ens har slagit ut på hålet. Sen lite varför man skulle vilja göra detta är en annan sak.

Men det är din egna sak att ta ställning till. Du kan själv aldrig bli hindrad från att skänka ett slag eller hål oavsett anledning. Och du kan även skänka en match när du vill.

Du känner att du inte har dagen redan på hål tre och bara vill gå hem och käka en god middag istället för att gå omkring på en kall bana i regn. Då kan du bara ge matchen om du så önskar. Skulle du få denna känsla redan innan ni har slagit ut på första hålet kan du också göra det.

Kort och gott kan du skänka en hel match när som helst så länge matchen inte redan är avgjort. Du är upp 9 hål efter 9 spelade och därmed bara behöver dela ett hål till av de som är kvar. Då kan du dela matchen om du vill.

Vad ni inte får göra

Matchspel i golf - Skänkning

Det är här vi kommer till ert problem. Reglerna är väldigt tydliga på just denna fråga då det står. ”En spelare och en motspelare får inte komma överens om att skänka hål till varandra i syfte att förkorta matchen”.

Om spelarna är medvetna om att de inte får göra så här blir de diskvalificerade. Och då du nu har läst detta om du orkat hela vägen hit i artikeln så kan du inte säga att du inte vet om det. Skulle två spelare göra denna missen och inte vara medvetna om att det är fel skulle resultatet av matchen gälla.

Några punkter för skänkningar

En skänkning ska vara tydlig antingen att man säger något eller genom att visa det tydligt med ett agerande. Exempel då att du säger ”Det slaget får du” eller att du helt enkelt tar upp motståndarens boll och kastar den till spelaren.

Säg att du du pratat lite högt om något som kan missuppfattas som en skänkning och motståndaren då tror att du har gjort det och lyfter sin boll blir det ingen plikt. Det ska då alltså vara en tveksam situation. I detta fall ska bollen återplaceras. Är alltså alltid bäst att vara tydlig.

En skänkning är slutgiltig. Du kan inte ta tillbaka den och motståndaren kan inte avböja den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>