Regelfrågan – Får du plikt om du skuggar bollen med golfbilen?

Det har slagit ett fint utslag som splittat fairwayn totalt. Efter en trevlig tur fram till bollen i golfbilen så ser du nu fram mot ett inspel för att sätta upp inför en birdie. Din motståndare säger då att du ska har plikt för att du har ställt golfbilen så att den skuggar golfbilen. Spelaren hävdar att detta är att förbättra läget och därmed icke godkänt. Har motståndaren rätt?

Får du använda golfbilen för att skugga golfbollen?

Svaret på denna fråga är det beror på. Fint svar jag vet. Som så mycket annat här i livet är det syftet som avgör vad som gäller enligt reglerna.

Om du bara har kört fram golfbilen och ställt den nära och det sedan råkar vara en skugga över bollen är det okej. Skulle det dock vara så att du placerat den medvetet för att just skugga bollen är det två slags plikt eller förlorat hål i matchspel.

Reglerna säger nämligen att en spelare inte kan placera något medvetet för att blockera ljus eller att ge en siktpunkt t ex. Kolla regel 10.2b.

Exempel på detta är att det inte är tillåtet att lägga en peg framför bollen när du ska slå ditt utslag som du sedan kan sikta mot. Ligger det dock en peg där sedan tidigare får du gärna placera din boll så att linjen blir rätt. Samma sak gäller för t ex grässtrån. Du får gärna använda de som redan finns för att sikta mot med du får inte lägga dit några själv för att uppnå detta.

Smart för framtiden är oavsett att parkera några meter bort så denna situation inte behöver uppstå. Samma gäller om du har en vagn eller bärbag att det är smart att ställa dem en liten bit bort så det inte är någon risk för missförstånd. Samma regler gäller dem som för golfbilen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>