Regelfrågan – Fågelskit på bollen får jag rengöra den?

På hemmabanan här har vi många kanadagäss som kommer på besök under våren och sedan gillar att hänga kvar. Fåglar är ett trevligt inslag på banan men de har en nackdel med sig i form av deras spillning. Frågan är då om man får plocka bort den om den fastnat på bollen?

Får jag rengöra en golfboll med fågelskit på?

Fågelspillning är ett löst naturföremål så du får plocka bort det från bollen om den t ex är torkad och du enkelt kan ta bort utan att bollen rör på sig. Om bollen rör sig är det direkt ett slags plikt.

Dock är det inte längre något löst naturföremål om en sitter fast på bollen så som färsk spillning lätt gör. I detta läge är det värre för dig då du vanligen är tvingad att spela bollen som den är.

Din hjälp i detta läge är ifall det finns en lokal regel som behandlar just detta. Vilket det är smart att det finns på en banan som har större problem med just detta. Regeln säger då passande att dyngan ska räknas som mark under arbete vilket ger dig möjligheter utan att det kostar pliktslag.

Viktigt här är att den lokala regeln ska säga vilken form av avföring det ska gälla. I detta fallet då kanadagäss, skulle det då vara en hund som varit framme och det inte finns någon regel om detta är läget dåligt igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>