Regelfrågan – Bollen fastnar mellan flaggstången och hålkanten, vad händer?

Detta är en regel som fick en genomgång vid den stora ändringen för några år sedan. Tidigare var detta t ex bara aktuellt om bollen låg utanför green då man aldrig fick putta i en boll om flaggan satt i. Nu när man får putta med flaggan i är detta även något som troligen händer oftare.

Vad som händer beror på hur bollen har stannat mot flaggan. Om någon del av bollen är under den nivå som greenen är på räknas bollen som hålad.

Skulle dock inte någon del av bollen vara under gräsnivån ska bollen spelas som den ligger. Vilket självklart är svårt då den hänger i luften. Bollen plockas då bort och läggs på hålkanten utan plikt och nästa slag utförs. Tar du bort flaggan och bollen trillar i hål eller rullar iväg spelar det ingen roll då den ska återplaceras på hålkanten utan plikt oavsett.

Bollen som du ser på bilden här bredvid är alltså hålad då delar av den är under spelytan.

Skulle den dock ha fastnat högre upp är risken att den inte varit under ytan och därmed inte varit hålad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>