Regelfrågan – Blir en provisorisk boll i spel automatiskt andra gången du slår den?

En provisorisk boll är ett strålande sätt för oss att spara tid ute på banan. Efter ett slag in till det där höga gräset där du vet att det är svårt att hitta bollen passar ett provisoriskt slag perfekt. Annars om du inte hade hittat bollen hade du varit tvingad att gå tillbaka till tee och slå en ny boll. Något som riskerar att ta lång tid speciellt efter att du först letar efter den ordinarie bollen i tre minuter.

Situationen i denna fråga är alltså att du har slagit ett snett slag och bedömer att en provisorisk boll vore bra. Dock slaget med den provisoriska blir inte alls så bra utan hamnat långt kortare än första bollen. Frågan är då om du måste leta efter första bollen först innan du slår på den provisoriska igen för att den inte ska ersätta första bollen?

Hade motarbetat syftet med provisorisk

Svaret är att du får spela vidare på den provisoriska. Detta oavsett hur många slag som krävs. Det är först när du kommer fram till det området där den första bollen rimligen ligger som du inte längre får spela på den. Allt annat hade liksom motverkat syftet med att tillåta spelare att lira på en provisorisk boll.

Väljer du att spela på den provisoriska bollen när den ligger längre fram än vad du bedömer att den första gör så sätter du den i spel. Detta då oavsett om du skulle hitta den första bollen i efterhand.

Kom ihåg att det är där det är bedömt att den ligger som spelar roll. Skulle ni t ex ha trott att bollen ligger vid träd X och du spelar ett andraslag på p-bollen som ligger 30 meter kort om där ni trodde att första bollen låg så är det okej. Detta även om det sen visar sig att den provisoriska visst låg 2 meter framför förstabollen som ni sen kommer fram till måste ha träffat träd X och studsat tillbaka utan att ni såg det.

Illustration

Scrollar du ner hittar du en illustration av detta. Det är här alltså okej att slå på den provisoriska vid Punkt A. Detta då den uppenbart är kortare än där den ursprungliga bollen misstänks ligga. Dock att spela den provisoriska vid punkt B innebär att den sätts i spel. Den ursprungliga bollen är därmed inte aktuell längre även om den hittas.

Illustration som visar när du får slå ett andra slag på en provisorisk boll

Du även läsa i regelboken under regel 18.3c.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>