Regelfrågan – Blir det plikt om jag råkar köra över min boll?

För vad som troligen är 14 gånger på 15 hål har du slagit ett utslag snett. Lite lagom trött på ditt spel ger du dig iväg i golfbilen i sökande efter bollen. Helt plötsligt upptäcker du då att du kör över en boll i ruffen som du sedan upptäcker är din. Kommer detta att ge dig plikt?

Får du plikt om du råkar köra över din boll med golfbilen?

Det är några frågor som ska ställas innan man helt kan besluta vad som händer. För det första vad det du som körde golfbilen eller var det din spelkamrat? Är det din spelkamrat är det lugnt för bägge om det var en olyckshändelse. Var det du som körde så beror det på ditt syfte med åkturen.

Åkte du för att specifikt leta efter din boll? Om svaret är jag på detta ska du vara glad då det betyder att det inte blir någon plikt (regel 9.4b). Om du dock bara allmänt åkte i golfbilen och körde över din boll så är det ett slags plikt.

Detta förutsätter även självklart att det var en olyckshändelse att du körde över bollen. Var det medvetet är det så klart plikt.

Vad göra med bollen?

Om du har kört över en boll så ska du återplacera bollen så nära som möjligt punkten där den låg innan där förhållande är likvärdiga. Detta inom en klubblängd. Vet du inte denna position får du uppskatta och droppa en boll så nära som möjligt.

Oavsett är det smart att parkera en bit ifrån där du tror bollen ligger för att undvika risk att köra på den. Parkera gärna i fairway där du tydligt kan se om det är några bollar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>