Regelfrågan – Är det en HIO om du inte ser bollen gå i hål och spelar en provisorisk?

Detta är en av de mest klassiska frågor som finns på den här typen av frågespalter. Situationen är enligt följande.

Ett par 3-hål som spelas uppför. Ditt utslag är snett och du ser inte var den tar vägen. Eftersom du är osäker väljer du att slå en provisorisk. Efter att ha letat 3 minuter efter din förstaboll ger du upp och spelar vidare på den provisoriska. Två slag till med denna och du har inkasserat en dubbel på hålet. Eller har du det för när du ska plocka upp din boll visar det sig att den första redan ligger i hålet. Den tog med stor sannolikhet en sten och rullade ner i hålet som du inte kunde se.

Frågan är nu vilken score du får på hålet? Är det en HIO eller dubbel. Normalt när du spelar vidare på en provisorisk boll så ersätter den ju förstabollen även om du hittar den senare. Antingen tittar du på klippet här nedan eller så scrollar du förbi det och läser svaret.

En enkel fråga

Reglerna hjälper dig denna gång

Detta är faktiskt en väldigt enkel fråga att lösa. I regel 1.1 finner du t o m lösningen på denna fråga. Så om du börjar läsa en regelbok tar det inte lång tid att hitta svaret då det står på andra raden.

”Varje hål startas med ett slag från tee och avslutas när bollen är hålad på green”

Alltså det enkla svaret är att när bollen gick i hål så var hålet avslutat. Regel 6.5 förklarar detta också om du vill läsa lite längre i regelboken.

Det spelar alltså ingen roll om du visste att bollen var i hål eller ej för du avslutade hålet när du sänkte bollen. Att du spelar vidare på en provisorisk är ovidkommande.

Vi kan även här tillägga att detta gäller även om det är t ex ett inspel på ett par 4-hål. Ett snett sådant som träffar ett träd och rullar i hål utan att du ser det. Oavsett var eller hur det är räknas ett hål som avslutat direkt när bollen går i hål. Inte när du upptäcker det.

Plikt för övningsspel?

Ingen plikt för övningsspel

En inte helt dum fråga då är ifall man inte kan få plikt för att man övade på hålet då bollen var sänkt men du fortsatte spela. Visst det hade kunnat vara så men här kommer regel 6.5 in igen och räddar dig.

”Om en spelare inte är medveten om att han/hon avslutat ett hål och fortsätter att spela hålet, anses inte spelarens fortsatta spel vara övningsspel, och spelaren får inte heller någon plikt för att spela en annan boll, inklusive fel boll.”

Alltså klart och tydligt att det inte är någon plikt. Sen så klart måste du vara omedveten om att den hade gått i hål. Det är rent allmänt mycket så med golfregler att det gäller vad man syftar att göra. Exempel om du på tee gör en övningssving och råkar träffa bollen så är det inte ett slag. Men om du försöker slå ett slag och missar bollen är det ett slag.

Borsta bort lite saker på green är lugna puckar. Borsta bort saker på green för att samtidigt känna hur greenen är då är det en helt annan sak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>