Regelfrågan – Ändrade en klubba under en rond men ändrade tillbaka innan nästa slag

Du är ute och spelar en rond tillsammans med en vän som har en ny häftig driver där man kan ställa in en massa olika saker. Vännen tycker klubban är så rolig att testa att den ändrar en inställning under varvet. Du som regelkunnig person säger då till spelaren att det inte tillåtet. Spelaren tar då och ändrar tillbaka och slår sedan med klubban. Men var det tillåtet att slå med klubban efter att den ändrades tillbaka?

Undviker du plikt om du återställer en ändrad klubba innan nästa slag?

Alltså detta kommer inte att bli billigt för din spelkamrat. Det är inte tillåtet att spela alls med en klubba som inte följer reglerna. Att ändra en klubba under en rond är samma sak som att göra att den inte följer reglerna. Resultatet av detta är att spelaren blir diskvalificerad. Kolla regel 4.1a(3).

Hade spelaren bara stoppat undan klubban när du sa att det inte var tillåtet att ändra den hade resultatet blivit två slags plikt. Sedan att klubban då självklart inte får användas mer under hela ronden. Men nu slogs ett slag med klubban och då är reglerna stenhårda.

Regler för hur klubbor ska vara utformade

Det är tillåtet enligt reglerna att ha klubbor som det går att ändra inställningar på. Det måste dock vara svårt att ändra dem på så vis att det krävs ett verktyg av något slag. Det ska alltså inte gå att ändra lite snabbt med bara händerna.

Viktiga är att alla ändringar måste göras innan ronden. Under är det helt förbjudet att ändra.

En vän av ordningen kan då ställa sig frågan vad som händer om du har en klubba som följer reglerna när du börjar men sen ändras under spelets gång. Om det är naturligt pga att du t ex slår i en sten eller liknande är det helt fritt fram att använda klubban även under resten av ronden. Om du gör något medvetet för att ändra den är det dock en helt annan sak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>