Kan jag förklara bollen ospelbar när som helst?

Svaret på denna fråga är att du alltid kan förklara en boll som ospelbar så länge som den inte ligger i ett vattenhinder och befinner sig på golfbanan. Är bollen out of bounds så är den inte längre på banan och du måste ta din plikt och slå enligt reglerna.

Detta innebär t ex att du kan stå på green och om du råkar putta ner bollen i en bunker kan du säga att den är ospelbar och välja att slå en ny boll från förra positionen med ett slags plikt. Sen ser man detta i princip aldrig men för en spelare som verkligen har svårt med bunkerspelet kan det vara ett alternativ.

Inget krav finns på att en boll är ”ospelbar” heller för den delen utan det är enligt reglerna helt upp till dig själv att bestämma ifall bollen är möjlig att spela eller ej. En motspelare kan säga att han tycker att bollen är fullt spelbar men det har inget med saken att göra alls. Du kan alltså förklara en boll ospelbar om den ligger på green 1 dm ifrån hålet. Varför du skulle vilja göra det är en annan fråga och vi kan nog vara ganska säkra på att det inte är direkt vanligt att någon gör detta.

När du förklarar en boll ospelbar har du tre alternativ. Det är antingen att slå en ny boll från förra positionen, droppa en boll inom två klubblängder eller var som helst på flagglinjen bort från hålet. Alla alternativen med ett slags plikt.

På bilden här nedanför kan du alltså sen en boll som ligger klassiskt ospelbar.

Klassiskt ospelbar boll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>