Vilka kläder ska man ha på sig när man spelar golf?

Det går inte att komma ifrån att golf har ett rykte om sig att vara en aktivitet med en massa regler osv som alla behöver följa. Till största del är dock detta gamla myter osv. Förr i tiden fanns det säkert större sanning i dessa myter men numera inte direkt. Annars hade inte golf varit den sport i Sverige som rankats som tvåa i antal utövare. Detta efter fotboll vilket kanske inte är överraskande.

Vi ska dela upp denna fråga sedan i två delar och det är vad man måste ha på sig och vad man bör ha på sig.

Vad säger golfreglerna?

Egentligen säger golfreglerna inget alls om vilka kläder golfare ska ha på sig. Indirekt kan det finnas lite regler som påverkar klädseln. Men detta är i princip att kläderna inte får vara några typer av hjälpmedel som gör att man svingar bättre eller liknande. Har man på sig helt vanliga kläder är detta inget problem. Behöver du ett skydd för att kunna spela är det lugnt också. Detta kan t ex vara för en handled eller om du behöver stödstrumpor.

Vad säger reglerna om kläder på golfbanan?

Vad säger etiketten?

Nu kommer vi in på ett område där vi gränsar lite på vad som räknas som ok och inte. När jag personligen började spela så talade man om att man inte skulle spela i träningsoverall och badshorts. Längre tillbaka var det inte jeans t ex och andra regler.

Utan att ha granskat alla svenska golfbanor så kan man nog sammanfatta det med att det i princip inte finns några direkta krav på klädsel här i landet längre. Vanliga kläder går bra att spela golf i. Helt och rent är något man talar om som en bra grej att gå efter.

Det ska dock tilläggas att det utomlands kan gälla annat då många länder är mer konservativa. Isf kan det vara typ krage på tröjan och långbyxor som gäller. Alltså inga konstiga kläder som krävs utan saker som troligen alla har i garderoben iaf.

Vad bör man spela golf i?

Detta är en mer intressant fråga egentligen då det är detta som ska styra vad du spelar golf i. Vad andra människor tycker är rätt golfkläder är inte direkt intressant. Gäller dock fortfarande att man som nybörjare inte ska bekymra sig för det här med kläder.

Golf kräver rörlighet, du går ganska långt och det finns ett slitage på kläderna. Kläderna ska alltså klara av detta.

Med rörlighet tänker jag på själva svingen som innebär ganska mycket svängade på kroppen på olika vis. Kläderna ska alltså kunna hänga med i detta. Skräckexemplet är en tight skjorta med ett typ utan flexibilitet i sig. Det kommer helt enkelt att bli svårt att svinga i den.

Kläder som sitter bra på kroppen och är flexibla är alltså det du är ute efter.

Du går ganska långt under en rond vilket innebär att kläderna ska vara sköna att röra sig i under en längre tid. Jeans är t ex okej att spela golf i men tänk på att det kan bli ordentligt varmt en sommardag att spela i sådana.

Slitage finns också att ta hänsyn till då det som sagt var är ganska långt man går varje gång och sedan ska kläderna tåla att gå in bland grenar osv för att leta efter bollar. Bra sportiga kläder har tagit hänsyn till detta och är mer tåliga.

Golfskor

Ett par golfskor gör det enklare att spela golf

Fortfarande talar vi inte om några krav alls på att ha speciella golfskor när man spelar. Det går bra att spela i ett par stadiga gympadojjor om man önskar.

Dock är tipset att skaffa ett par golfskor ganska tidigt även om man är nybörjare. Golfskor är slittåliga, ger grepp när du ska slå och är vattentäta. Detta är en svår kombination att hitta bland vanliga skor.

Jag personligen spelade inte golf med golfskor iaf ett år men kan varit längre. Dock innebar detta att jag slet på skorna jag spelade i till den graden att det bara var att slänga dem. Det kan alltså vara ekonomiskt att köpa ett par golfskor då de håller längre än andra skor.

Golfskor finns i många olika prisklasser och det är ofta rea på skor så det går att hitta en bra deal.

Sammanfattning

Nej det finns egentligen inga krav här i landet när det gäller golfkläder. Spela i det du vill som du känner passar bra för en golfrond.

Sen kanske inte värsta “konstiga” kläder men dessa är sällan bra att spela i. Tänk mest på vad som är funktionellt för just golf.

Gillar du gamla vintagekläder är ett tips att kolla in detta Instagramkonto som postar bilder på en schyssta gamla golfkläder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>