Vad göra om ni är långsammare på golfbanan?

Som nybörjare är det inte alltid lätt det här med golf vilket gör att saker ibland kan ta lite extra tid. Frågan är då hur ni ska hantera detta.

Det första jag vill göra klart är att mina upplevelser från alla år av golf är att nybörjare sällan är direkt långsamma ute på golfbanan. Visst när folk spelare sina absolut första ronder i livet kan det gå lite långsammare. Men det ska då sägas att dessa ofta är väldigt medvetna om det och agerar helt korrekt.

Problem med långsamt spel på det stora hela ligger enligt min upplevelse på andra än nybörjare.

Min grundinställning till speltempo

När man spelar golf ska man försöka göra detta i ett raskt tempo i normalfallet. Försöka hålla tempot som rådet på banan är en bra utgångspunkt. Dock kan det finnas lägen då det inte går att göra detta och det tycker jag är helt okej.

Kanske man inte ska ge sig ut i en boll med tre totala nybörjare under en lördagsförmiddag. Bättre då att spela lite senare på dagen eller en annan tid då det är färre spelare i övrigt. För om det är lugnt på banan är det också lättare att spela i ett tempo som man helt själv sätter.

Därför om det är lugnt så spela på i det tempot ni vill. Är det mycket folk så försök hålla tempot. En bra och enkel grundinställning det. Spelar man lugnt gäller det bara att inte vara i vägen för andra spelare.

Försök att hålla ett lagom tempo på golfbanan.

Om man är långsammare

Är ni långsammare så är det som sagt var inget problem. Är det bara temporärt på ett hål då ni letar efter en boll så leta på och sedan försök komma ifatt bollen framför.

Märker ni dock att ni kommer tappar på dem framför och ni har en boll bakom er som hela tiden får vänta så släpp igenom den bollen.

Det finns grundregler inom golfen om att fyrbollar ska släppa tvåbollar osv. Strunta egentligen i detta och gör det enkelt för er. Är de bakom er snabbare så släpp igenom dem. Sen finns det så klart nyanser av det hela. Är ni en fyrboll och det är en fyrboll bakom er som bara är lite snabbare och det är fullt på banan så kanske man inte behöver släppa igenom dem då de troligen bara kommer att fastna framför er iaf. Detta är en av anledningarna varför det är smart att kolla på bokningen innan för att se hur många som spelar där ute.

Försök isf att få kontakt med dem bakom er och prata med dem om läget på banan. Säg att ni är tveksamma om det är någon idé att släppa igenom då det är fullt på banan. Håller de då med är det lugnt. Tycker de annorlunda kanske ni ska släppa igenom iaf.

Är det dock så att det är en tvåboll som kommer ifatt er så släpp igenom dem alltid oavsett. Detta gäller definitivt för en ensam spelare också. Trebollar får man ha lite mer känsla för. Detta då oavsett om det är fullt på banan eller ej. Om alla släpper igenom kommer den bollen att glida igenom lite enkelt utan att störa någon.

Sen om ni släpper igenom och de fastnar framför er för att bollen framför inte gör samma sak är inget ni ska ta hänsyn till. Om ni gör rätt har ni gjort det ni ska. Det är inte en anledning att inte släppa igenom för att ni misstänker att andra inte skulle göra det. Det är den bollens problem om de gör fel.

Hur släpper man igenom?

Här beror det lite på hur läget ser ut när spelarna efter er kommer ifatt. Säg att de redan är ifatt när ni ska slå ut så har ni två val. Antingen låter ni dem slå ut först och så väntar ni och spelar när de har kommit bort. Detta passar bäst när det är lugnt på banan då det tar lite extra tid.

Det man istället kan göra är att ni först slår ut. Sedan slår de ni ska släppa förbi ut. Tillsammans går man sedan fram till bollarna och då får de som ska gå förbi spela vidare medan ni väntar. När de sedan är utom räckhåll för er så spelar ni på som vanligt.

Detta är ett sätt att släppa igenom som totalt tar mindre tid då ni slipper vänta kanske 5 minuter vid tee. Väntan brukar vara kortare vid ett andraslag eller om det är ett korthål uppe vid green. Behöver ni leta efter en boll är det heller ingen stress.

Ni letar boll

Smidigt att släppa igenom när man letar boll

Om ni har på känn att de bakom er är snabbare samtidigt som ni har slagit ut en boll på något ställe där ni behöver leta så passa på att släpp förbi dem. Vinka klart och tydligt till de bakomvarande så att de ser att de kan gå förbi. Vänta sedan tills dessa att ni har sett att de uppfattat er intention.

Efter detta ställer ni er bakom ett träd eller på annan säker position. Spelarna bakom er slår sedan som vanligt. Ni tar sedan och letar efter bollen ni försöker hitta. Hittar ni bollen har ni då två val. Antingen gör ni i princip som i vårt förra exempel där ni slår era slag under tiden de bakomvarande går fram till sina bollar eller samtidigt/efter dem. Efter detta går ni tillsammans fram mot greenen som det troligen är frågan om och låter de som släppas igenom putta ut innan ni spelar vidare. Förhoppningsvis är de sedan nästan borta när ni ska slå ut på nästa hål.

Alternativt väntar ni på samma sätt som i förra exemplet och låter dem spela sitt nästa slag innan ni går vidare och spelar själva. Detta också ett alternativ för de lugna dagarna på banan.

Detta sätt att släppa igenom fungerar så klart även om ni bara allmänt känner att ni är långsammare och att någon kommer ifatt er ute på banan. T ex om ni är en fyrboll och det kommer en ensamspelare bakom er kan den komma ikapp mycket snabbt.

En god stämning på banan

Man ska alltid sträva efter en god stämning ute på banan och då gäller det för alla att hjälpas åt med detta. De flesta av oss har troligen någon gång hamnat bakom en boll som tar alldeles för lång tid på sig och samtidigt vägrar att släppa igenom.

Satsa på att aldrig vara denna bollen. Nästan alla golfare har förståelse för att det ibland tar längre tid att spela golf. Garanterat är att alla golfare har letat efter en boll som hamnat snett många gånger. Det som man inte har förståelse för är att behöva vänta hela tiden.

Släpper man igenom då lite snabbt och smidigt kommer de bakom bara att vara glada och stämningen blir därmed god.

Sen är det inte så att alla vill gå förbi men då är det även deras ansvar att inte bli sura om det tar er lite längre tid. Har ni erbjudit är det deras problem efter det. Kom ihåg att ifall ni är så nära att ni kan prata med dem är det alltid smart att säga till dem att de kan säga till längre fram om de vill gå igenom. Kanske ändrar sig de som kommer efter er lite senare.

Titta på dem bakom er

Det går ofta att ganska enkelt att få en uppfattning om vad de bakom er tycker om farten på ert spel. Om de efter er står med klubban i handen redo för att slå eller tittar på er med armarna i kors och ser uttråkade ut är detta tecken på att ni är långsamma och de vill förbi.

Händer detta bara på ett hål kan det vara slumpen men om de gör så flera gånger är det läget att börja misstänka att de tycker att ni tar för mycket tid på er.

Står de dock vända bort från er och försöker se allmänt ointresserad av att slå kan det istället vara deras signal att de inte vill förbi.

För tidigt eller för sent att släppa igenom?

Det finns inget som heter för tidigt. Jag har personligen varit med en gång att spelat i en tvåboll bakom två äldre damer som verkligen var långsamma. Vi hade kunnat slå våra bollar över deras huvud på fairway på första hålet och gå förbi innan de ens hunnit fram till våra bollar.

De fyra första hålen tog 1 ½ timme att spela en dag utan allt för stort tryck på banan. De släppte sedan förbi oss vid utslaget på hål 7. När vi troligen var över en timme senare än vad vi borde ha varit. Dessa borde ha släppt förbi oss redan på första hålet eller som allra senast på andra hålet.

Är ni en fyrboll t ex och ser att det kommer en ensamspelare bakom er kan det vara läge att släppa igenom redan på första hålet.

När man inte behöver släppa igenom längre är ett lite flytande koncept kan man säga. En fyrboll som inte är markant snabbare än er kanske ni inte behöver släppa igenom senare än på 16:e hålet. Är det ensamspelaren som spelar väldigt mycket snabbare kanske tee på 17:e är sista gången man släpper igenom. Här får man helt enkelt ha lite känsla.

Om du blir genomsläppt

Glöm inte att tacka den som släpper igenom

Är det du som kommer bakom och blir genomsläppt så gäller det att uppföra sig. Egentligen är det inte några konstigheter utan ta och tacka för att de släppte igenom. Kanske några lyckoönskningar om en god runda osv passar bra.

Se sedan till att försöka spela igenom så snabbt det bara går. Leta inte efter en boll överdrivet länge, gå lite snabbare, skippa några övningsvingar osv. Försök helt enkelt att hålla uppe tempot så mycket det går. Ta sedan och försök att spela på lite snabbare hålet efter också för att komma ifrån de som är bakom och skapa en lucka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>