Vad behöver en nybörjare ha i bagen?

När man börjar spela golf kan det kännas som det är många saker som man ska ha med sig under en rond. I detta blogginlägg ska vi titta lite närmare på vad du verkligen behöver ha med dig. Vi försöker här titta lite på saker du kan använda icke golfgrejer och vad du behöver köpa till.

Kläder, bag och klubbor

Vi har i grunden här tänkt titta närmare på vad du ska ha i själva bagen (och då inte klubbor) men kan vara bäst att kommentera detta lite först.

När det gäller kläder så finns det en uppsjö med golfkläder. Men ska man vara allvarlig så är det mycket en modefråga. När du spelat golf ett tag kanske du känner för att skaffa lite specifika golfkläder. Dock när du börjar klarar du dig troligen bra med vad du redan har.

Kläder som är rörliga fungerar generellt bra. Med rörliga menar jag nu tröjor t ex där tyget flexar en del. En skjorta t ex är normalt dålig då det är svårt att svinga med den. Annars helt vanliga normala kläder som du inte är lite rädd för att smutsa ner passar troligen strålande.

Golfskor är inte ett tvång heller. De är bra då de är stabila, vattenskyddade och håller för golfspel. Men det är inget tvång utan du kan börja spela i ett par gympadojjor utan problem. Blir du biten av golf är det dock en tidig uppgradering jag föreslår.

Bag och klubbor behöver du så klart för att kunna spela. Är du nybörjare är tipset här att skaffa något enkelt. Fortsätter du sedan att spela så kommer du veta mer vad du vill ha och skaffa det som passar dig då. När du börjar vet du inte ens vad du egentligen vill ha.

Begagnat är troligen intressant här att titta på. Viktigt att komma ihåg bara att jämföra priser ordentligt med nya saker innan du köper begagnat. Vissa säljer klubbor och liknande till bra priser men det finns också många som vill ha ut alldeles för mycket pengar för dem.

Vad du behöver ha i bagen

Nu har vi kommit till själva grundämnet för detta blogginlägg. Jag kommer här inte att lista saker i någon direkt ordning av viktighet utan utgår från ordningen vi har i vår shop. Sen bara för att vi säljer många av dessa saker så kommer jag inte automatiskt att rekommendera att man köper av oss från början. Vissa saker behöver du som nybörjare helt enkelt inte köpa utan kan använda något du redan har.

Bollmarkering

Ska man vara noga när man spelar golf behöver man kunna identifiera sin egna boll. Tyvärr räcker det egentligen inte att säga att jag spelar på en Callaway av X eller Y-modell med nummer 4. Många andra kan spela med en sådan boll också. Kommer din boll in i skogen kan du därmed inte vara säker på att det verkligen var din boll som du hittade.

Enligt reglerna behöver du vara så säker du kan på att det är just din boll. Därför finns det många olika verktyg för att markera bollar på något unikt sätt. Vi säljer ett antal olika mallar och pennor här i shoppen. Men som nybörjare är detta något du kan skippa.

Har du bara en penna hemma som är vattenfast går det bra att använda den. En penna bör du ha med dig i bagen men troligen har du det redan hemma.

Borstar / Rengöring

Nu kommer vi till första avdelningen där jag rekommenderar köp av sak du bör ha med dig i bagen.

Det jag rekommenderar att du skaffar är en borste av något slag. Klubbor blir smutsiga när du spelar golf det går inte att komma ifrån. Smidigt att rengöra dem då är med en borste.

Vi säljer ett antal olika här i shoppen och priserna på de jag rekommenderar börjar för närvarande på 29 kr och går upp till 59 kr. De billiga är så klart enklare men gör jobbet åt dig. En borste bör finnas i din bag.

Handduk

En sak ganska många golfare faktiskt inte har men som jag rekommenderar alla golfare att ha med sig är en handduk. Den är bra till att rengöra klubbor med t ex men den är bra till annat också. Du kan torka av dig själv t ex när du smutsat ner dig vilket klart kan hända. Eller bara torka av händerna när du plockade upp en boll ur vattnet.

Alla som har läst Liftarens Guide till Galaxen vet hur viktig en handduk är. Alla som inte läst den boken borde göra det så att de lär sig hur viktigt det är med en handduk.

Vi säljer så klart handdukar här och det kan vara en trevlig uppgradering då dessa är gjorda för att hänga på en bag t ex.

Men när du börjar spela så kan du bara ta någon liten handduk du har hemma och hänga på den på bagen. Fungerar själva handduken inte att hänga kan du ju bara ta något snöre du har liggande hemma.

Jag rekommenderar alltså en handduk av något slag.

Golfhandskar

Avdelningen skönt men absolut inte något tvång. Det finns spelare på allra högsta nivå som inte använder golfhandske. Sen finns det spelare som spelar med två också.

Personligen skulle jag inte vilja spela utan då den ger bättre grepp plus att den skyddar händerna mot slitage.

Det viktiga med en golfhandske är att den verkligen sitter åt. Det ska vara lite lurigt att trä på den t o m. Då vet du sen att den kommer sitta ordentligt på handen och därmed ge dig greppet du verkligen behöver.

Ett måste är det alltså inte en golfhandske men skulle rekommendera.

Golfpennor

Golfpennor är designade för att antingen kunna sitta på ett scorekort eller fast direkt på bagen. Om du inte använder en app för att föra score kan det alltså vara smidigt.

Men scoren skrivs ner lika bra genom att ha valfri penna du har liggande hemma o skräpar. Och vem av oss har inte en massa pennor bara liggande? Kanske du får ha den i fickan eller i ett fack på bagen men det fungerar bra. Troligen har du ett passande fack där ett scorekort plus penna passar strålande utan att vara i vägen eller knepiga att plocka upp efter hålet.

Alltså en penna är bra att ha om du inte för score via app men du behöver inte köpa någon.

Greenlagare och markeringsknappar

Om vi börjar med det du inte behöver köpa som nybörjare så är det en markeringsknapp. Det är väldigt olika hur ofta folk markerar sin boll på green.

När jag spelar markerar vi i princip aldrig utan om någon ligger i vägen puttar den först. Andra markerar nästan hela tiden. Spelar du med folk du inte känner är det dock bäst att vara redo att markera.

Men att köpa någon specifik markeringsknapp behöver du som nybörjare inte göra. Personligen spelar jag med en 50-öring som knapp. Egentligen vad som helst som är litet och platt fungerar som en markeringsknapp.

En markeringsknapp är alltså något du behöver ha i bagen men inte köpa. Sen kanske du längre fram vill köpa en lite rolig och då är det kan att inhandla en sådan.

Greenlagare

Greenlagare är en lite annan femma då detta är något jag rekommenderar starkt att köpa. Att laga märken på greenerna är viktigt för en bra golfbana. Det går att laga med många saker men resultatet blir bäst med en greenlagare.

När detta skrivs säljer vi greenlagare från 19 kr till 59 kr. Den för 19 är inte lika skön att ha i handen kanske men lagar ett nerslagsmärke utan problem. En greenlagare ska du ha i bagen och det är något att köpa.

Det ska också tilläggas här att ganska många greenlagare kommer med en markeringsknapp. Du kan alltså få en markeringsknapp i princip på köpet.

Peggar

Peggar är bra att ha och det finns många olika varianter. Vi här på sajten säljer dem i en mängd olika former. För dig som är nybörjare fungerar det gott med lite vanliga i trä.

Vi säljer nu ett 100-pack med 70 mm långa träpeggar för 39 kr. Dessa kan du använda för troligen alla klubbor du har i bagen.

Vill du sedan vara lite ekonomisk så finns det ofta peggar som ligger vid tee som andra inte plockat upp. Gratispeggar till dig och du ser till att det skräpas ner mindre.

Men det är oavsett bäst att ha ett antal peggar själv som en grund då du inte alltid vet om det går att hitta någon som passar dig vid varje tee.

Peggar behöver du ha och troligen köpa in till att börja med.

Bollar

Det är svårt att spela golf utan golfbollar det går inte att komma ifrån. Bollar är sedan ett lite intressant område då det både kan vara dyrt och nästan gratis.

Är du inte allt för noga med vilka bollar du spelar på kan du t ex skaffa en bollhåv och sedan fiska upp fler bollar ur vattenhinder än vad du slår bort.

En bollhåv kostar några hundra kanske som mest, storleken på håven avgör till stor del hur mycket den kostar. Köper du bollar kommer du snabbt upp i den summan.

Så en bollhåv kan vara en smart sak att investera i när du börjar spela.

Väljer man att köpa golfbollar så får man räkna med att detta är en hyfsat stor investering. Nya bollar kostar ungefär från 10 kr st för de billigaste modellerna upp till ca 50 kr st för de dyraste bollarna. Det finns sedan självklart bollar i alla prisklasser mellan dessa också.

Slår man bort 2-3 bollar i snitt under en rond kan det alltså bli ganska mycket pengar. 30 till 150 kr per rond blir snabbt mycket om det spelas 30 ronder under en säsong.

Vilket gör att du som sagt var tjänar in pengarna som bollhåven kostar ganska snabbt. Det går så klart också att hitta bollar utan en bollhåv.

Har du ett lite otillgängligt område med skog, högt gräs, buskar eller annat 150 – 230 meter ifrån tee till höger kan du vara ganska säker på att det har hamnat många bollar i det området. Går du omkring lite kommer du nog att hitta några därmed. Inte lika effektivt som att kolla i vattnet men det finns nästan alltid bollar att hitta.

Bollar måste du oavsett så klart ha i bagen. Frågan är bara hur du skaffar dem.

Paraply

Om det börjar regna ordentligt är det svårt att komma ifrån att det är skönt med ett paraply. Du bör därför ha med dig ett paraply.

Men om du har ett rejält sådant sedan tidigare hemma behöver du med stor sannolikhet inte köpa till något bara för att du börjat spela golf. Ett bra vanligt paraply fungerar lika bra på golfbanan också.

Kom ihåg att i princip alltid ha med dig ditt paraply när du spelar. Visst om det inte finns ett moln på himlen så kanske du kan skippa det. Om det nu inte är så att du vill använda det för att skydda dig mot solen.

Är du dock bara lite tveksam till vädret är det bättre att ha det med sig. Bara att tänka hur sur man skulle bli om man väl behöver det men då upptäcker att det ligger kvar i bilens bagage.

Sammanfattning

Här du alltså min lista på saker som du behöver ha med dig i bagen som minimum. Det finns fler saker att ha med sig också men det ger sig ofta efter ett litet tag vad de kan vara.

De är också mer beroende på hur man själv är som individ. Sakerna som är med här i denna artikel är saker alla borde ha med sig på en rond.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>