Vad är par, bogey, birdie, eagle osv?

Det finns mängder av ord inom golfen som beskriver olika saker. Vissa av dessa är ganska uppenbar vad de betyder medan andra inte alls är lika glasklara. Det faktum att vi har tagit in många av orden från engelskan gör det hela inte lättare direkt.

Här i denna artikel ska vi titta på lite ord som har att göra med antal slag.

Par – Ett hål

Varje hål har vad man kallar ett par. Det är det antal slag som en bra spelare beräknas behöva använda för att avsluta ett hål. Det vanligaste att hålen har ett par på 3-5. Det finns även par 6 hål men de är väldigt ovanligt. Även par 7 finns men de är ännu mer ovanliga. På en normal bana kan du förväntas att hitta en blandning av par 3-5.

För att räkna ut vad par är för ett hål behöver man veta vilket slag man är tänkt att träffa green på. Sedan räknar man alltid med 2 st puttar per hål för att få ihop ett par. Ett kortare hål där man försöker träffa green från utslaget är alltså därmed ett par 3-hål.

Par 4 innebär därmed att du gör ett utslag där du siktar på fairway. Från denna försöker du sedan träffa green på ditt andra slag. Par 5 blir därmed ett utslag och sedan ett slag fram på hålet för att sedan försöka spela in mot green.

Det är vanligast med par 4-hål på en golfbana som har fullängd.

Längden på hålen

Det finns riktlinjer för hur långt ett golfhål ska vara för att räknas som ett visst par. Men det är ett intervall man talar om hela tiden. Ett längre hål kan t ex vara lättare om det inte finns kluriga hinder eller svårt green än kort hål. Längd är alltså inte allt.

Men ganska uppenbart är det så att par 3-hålen är kortast generellt och sedan blir par 4-hålen en bit längre och par 5 är de längsta hålen.

Handicap

Notera att vi nu talar om riktigt bra golfare och vad de ska göra på ett hål. Nybörjare har ett handicap som ger dem extra slag på varje hål. Par för en spelare om man räknar in handicap är hålets grundpar + antal slag spelaren erhåller.

En ny spelare kan erhålla ungefär 3 slag per hål i början. Detta gör att ett vanligt par 3-hål för denna spelare istället är ett par 6-hål.

Par – Hela banan

Man använder även ordet par för att beskriva antalet slag en spelare ska ha på ett helt varv. Ganska enkelt får man fram denna summa genom att summera par från varje individuellt hål.

Allra vanligaste är att en bana har par 72 men det finns inget som säger att banan måste ha det. Kan vara både högre eller lägre.

För att få ihop 72 slag kan man kombinera lite olika med siffrorna. Men vanligaste är att det finns 10 st par 4-hål på en bana och sedan 4 st var av par 3 och par 5. Summan av det blir då 72. Men det behöver som sagt var inte vara på det viset utan det går att ha färre par 4-hål t ex och fler av de andra.

Par 71 kan man t ex får till om det finns 11 st par 4, 3 st par 5 och 4 st par 3. Detta kan t ex vara ganska vanligt på tourerna. De spelarna är så duktiga att ett par 5-hål för vanliga klubbmedlemmar bara är par 4 för proffsen. Då ändras par på det hålet under turneringen.

Birdie

Nu när vi har grunden klar för vad ett par är kan vi gå vidare till de andra order. Alla dessa är nämligen kopplade till just par.

Birdie som vi börjar med är ett slag bättre än par. Alltså om en spelare sänker exempelvis bollen på sitt tredje slag på ett par 4-hål. Tar vi vårt exempel med en spelare som erhåller 3 slag i handicap per hål så skulle birdie då vara 6 slag på ett par 4-hål.

En bra spelare hoppas normalt att göra någon birdie per rond. Proffsen hoppas så klart att göra många medan vi amatörer får hoppas att de dyker upp ibland iaf.

Eagle

Nästa fågel vi tar är en örn. Dock säger vi inom golfen inte örn utan använder engelskans eagle istället. Detta är en lite mer ”finare” fågel än den vanliga birdien. Vilket man även kan se i att det här är två slag under par på ett hål.

De flesta har hört talas om uttrycker hole in one. Rent tekniskt är en hole in one på ett par 3-hål faktiskt en eagle. Alltså i hål på första slaget på ett par 3-hål och du har gjort en eagle. Absolut vanligast att göra eagle är på par 5-hål. En spelare som slår långt och träffar fairway på sitt förstaslag kan ofta försöka nå upp på green på nästa slag. Blir resultatet här bra och spelaren lyckas sänka sin putt har den alltså sänkt sin boll på 3 slag. Vilket då blir en eagle.

Att göra en eagle är sällan enkelt och statistik säger att en spelare på PGA-touren ungefär gör en eagle var tionde rond. Då förstår man att det är ännu mer ovanligt för oss vanliga spelare. Många spelare kommer aldrig att göra en eagle under alla de år de spelar.

Räknar man dock in handicap i det hela så kommer nog alla att göra en eagle någon gång. Vår spelare med tre extra slag kan alltså sänka bollen på fyra slag på ett par 3-hål för en eagle. Något de flesta nybörjare gör iaf lite då och då.


Albatross

Om eagle är ovanligt så är albatross ännu mer ovanligt. Här kan tilläggas att ser man på en engelsspråkig tvsändning t ex så använder de ofta ordet double eagle. Även om det inte är en dubbel eagle egentligen då det känns som det borde vara 2+2 så använder de iaf det istället.

En albatross är kort och gott tre slag under par på ett hål. Vilket innebär att det inte går att göra på ett par 3-hål. På ett par 4 måste alltså utslaget sänkas vilket oftast är omöjligt. Den lilla chansen finns därmed oftast på ett par 5-hål. Sänks här andraslaget blir det en albatross.

Det är lurigt att prata om odds för att göra en albatross då det är så pass ovanligt. Men en sökning ger iaf att det verkar göras ungefär tre st per år på PGA-touren. Hole in one t ex verkar göras ungefär 30-40 gånger per år på PGA-touren. Alltså mycket mycket vanligare med det än albatross.

Bogey

När vi nu har gjort de bra resultaten så är det dags att gå vidare till de hålen när allt inte riktigt går som det är tänkt.

En bogey är kort och gott ett slag över par på ett hål. Alltså fyra slag på par 3-hål om handicap inte används. Tar vi vår golfare med tre slag extra per hål skulle det alltså vara sju slag.

Dubbelbogey

Inte överraskande så är nästa steg två slag över par vilket kallas för dubbelbogey. Spelar du poängbogey som de allra flesta gör får du noll poäng om du gör en dubbel. Då alltså efter att du har lagt till dina erhållna slag enligt handicap.

Trippelbogey

Ganska enkelt detta egentligen då detta är ordet för att göra tre över par på ett hål.

För att få till en bra score på en rond är det väldigt viktigt att försöka får ner antalet dubblar och tripplar.

Sammanfattning

Som sagt var finns det många termer inom golfen som kanske kan låta förvirrande i början. Men det ar inte lång tid att komma in i dem om man väl börjar att spela golf.

Det här med vad ett par är på ett hål kanske kan låta komplicerat då det beror på om handicap ska räknas in osv. Men även detta blir snabbt naturligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>