Vad är Green in regulation (GIR)?

Golfen gillar sina engelska uttryck det ska man inte försöka påstå något annat än. Detta uttryck är just ett sådant där vi oftast använder engelskan istället för svenska. Kanske hade det varit tydligare om vi använt svenska versionen som är Green på rätt antal slag. Dock känns green in regulation lite mer slagkraftigt.

Hur får du en green in regulation?

Det svenska uttrycket beskriver det faktiskt bra. Helt enkelt att du träffar green på rätt antal slag. Uppenbara frågan då är vad rätt antal slag är?

För att få fram till ”rätt” antal slag så tar man par på ett hål som normalt är mellan 3 – 5. Från denna siffra drar man sedan av 2 slag. En golfspelare anses alltid behöva två slag med puttern för att sänka en boll.

Alltså om man spelar ett par 3-hål så ska man träffa green på ett slag. Gör du det har du en GIR. På ett par 4-hål är det utslag för att sedan försöka träffa green på andraslaget. Med den logiken följer det att man har ett slag till på sig på ett par 5-hål.

Green in regulation på ett par 4-hål
GIR på detta hål = Utslag och sedan inspel till green

Kan vara färre slag

På ett par 3-hål går det så klart inte att träffa green på färre slag än ett. Men spelar du håll som har par 4 eller 5 är detta möjligt. Ett kort par 4 är ofta populärt på de stora tourerna då de blir spektakulära att titta på. De finns även på våra banor och speciellt möjligt för spelare som slår riktigt långt.

Vanligare är då att försöka träffa green på två slag på ett par 5-hål. Ganska många golfare kan försöka sig på detta med ett bra utslag (gärna i medvind) och sedan en träklubba in mot green.

Träffar du green på färre slag än vad du ska göra är detta så klart bara ännu bättre. Därmed räknas det också som en green in regulation.

Kan aldrig tas tillbaka

En annan intressant situation som kan uppstå är att du träffar green som tänkt. Men bollen ligger svårt. Säg att det är en nedförsputt och pinnen står ganska nära kanten på greenen. Då är det inte alls otroligt att du puttar av och seden behöver chippa in igen.

Men rent statistiskt är detta fortfarande en GIR. Har du väl lyckats med det på ett hål kan det aldrig tas tillbaka oavsett vad som sen händer.

Varför är GIR viktigt?

Green in regulation är viktigt då detta mått till stor del är grunden för att bli bra på golf. Det går så klart att rädda par om man missar green och sedan slår upp nästa slag nära pinnen. Men om du är på green på rätt slag kommer du ha en mycket bättre snittscore än om du inte gör det.

Du snittar troligen lite över 2 puttar i snitt efter en GIR. Alltså det är vanligare att du treputtar än sänker för birdie. Men är du utanför green kan man i princip garantera att snittscoren är ännu högre. Jämför hur många gånger du sänker chippen/bunkerslaget eller vad det är med antalet gånger du inte får i bollen på två från läge utanför.

Chansen att göra en birdie är så klart även den betydligt större. Men på det stora hela är det en lek med siffror. På sikt kommer en spelare med fler GIR snitta en bättre score under sina ronder. Det är liksom så enkelt och det är grundanledningen till varför det är en viktig statistik.

En koll tillbaka på personlig statistik visar att efter en greenträff gav ett par eller bättre 82,1 % av gångerna. Samma siffra för par eller bättre om jag inte var på green var 21,8 %. Det visar ganska tydligt på hur viktigt det är. Denna statistik är från 166 ronder vilket gör den tillförlitlig.

Sträva mot GIR men gör det smart

Det är inte bara spelare med riktigt lågt handicap som ska sträva mot att ha fler greenträffar på rätt antal slag per rond. Även spelare med högre handicap ska försöka få till det då det är en grund för att komma ner i handicap.

Med det sagt ska en höghandikappare så klart inte göra allt för att alltid slå in bollen mot green med sitt andra slag på ett par 4-hål. Man måste alltid tänka till först oavsett. Är det ett för svårt slag är risken att resultatet blir ännu sämre stor.

Videoexempel

Här nedan kan du de ett exempel på en green in regulation. Detta från ett par 4-hål. Som du ser är utslaget lite snett men inspelet träffar sedan green vilket är det som räknas.

Träffar man fairway på utslaget ökar så klart chanserna att träffa greenen på nästa slag men har inte något annat med det att göra.

Som man ser kommer bollen lite långt här vilket gör att det blir en svår putt nedför. Men bollen är på green och det i statistiken blir därmed en GIR.

Detta läge visar även lite varför det kan vara svårt att få en bra puttstatistik när man är på green. Här är det klart troligare med en treputt än en sänkt förstaputt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>