Hur många klubbor behöver en nybörjare?

Golfens regler säger att en spelare får ha 14 klubbor att spela med under en rond. Frågan är då om en nybörjare behöver ha så många till att börja med?

Svaret på denna fråga är med stor sannolikhet nej.

Vilka klubbor som behövs

För det första behöver du en klubba för utslag på par 4 och par 5-hålen. Detta är med stor sannolikhet en driver. Efter detta behöver du i princip tre klubbor som du kan använda för transportslag. Ett transportslag är alltså ett slag där du helt enkelt försöker ta dig framåt utan att direkt träffa green. En klubba som går 100 en som går 150 och en som går 200 meter är bra att han om du kan slå så långt. Slår du kortare kanske dina siffror är 50, 100 och 150 meter eller något annat.

Vilka golfklubbor behöver du?

Iaf tre klubbor som går lite olika långt och som du kan använda för dessa slag. Klubborna kan sedan så klart användas för att slå in bollen mot green också ifall chansen finns. Passande klubbor för detta kan vara en pitching wedge (PW), en järnsjua (J7) och en hybridklubba eller träfemma. Exakt klubbor kan variera lite så klart men ungefär dessa är bra då de ger ett bra spann.

Utöver detta behöver du två klubbor till. Du behöver en sand wedge (SW) som används till det mesta runt greenen. Namnet antyder att man ska använda klubban i sanden och självklart fungerar den bra där. Men den går även att använda till nästan allt annat också där du behöver få upp bollen i luften runt greenen.

Sista klubban du behöver är en ganska uppenbart sådan. Du behöver så klart en putter också. För slagen på greenen så klart men även går det bra att putta om man är precis utanför greenen.

Totalt är detta alltså 6 klubbor som du klarar dig strålande med i början.

Varför 14 klubbor?

Inte alla golfare kommer någonsin att behöva 14 klubbor men det är vanligt att mer rutinerade golfare vill ha det. Anledningen är att de olika klubborna går olika långt, vilket är ganska uppenbart. När en golfare blir bättre blir den även bättre på att veta hur långt slagen går varje gång.

Vet spelaren därmed om att klubba X går 150 meter när spelaren slår ett normalt slag är det bara att ta den klubban för ett sådant slag. Har man då färre klubbor är risken stor att det inte finns någon klubba som går den önskade längden. Vilket innebär att valet istället kanske blir en klubba som går 160 meter och att sedan slå den lite lösare. Något som ofta är svårare att få säkerhet i än att ta klubban som går rätt längd.

Detta gör att fler järnklubbor ofta används. En till wedge är också populärt dels av samma anledning men även för att bollbanan blir annorlunda.

En nybörjare har inte fått denna säkerhet i sina slag ännu varför det inte är viktigt med många klubbor till att börja med.

Köpguider för golfklubbor

Om du är sugen på att köpa golfklubbor är tipset att du först tittar in i vår avdelning där vi har våra köpguider. Där tittar vi igenom olika saker som man behöver tänka på när det är dags att köpa en klubba.

Vi har guider för alla de vanliga olika typerna av golfklubbor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>