Behöver nybörjare ta golflektioner?

Detta är en lite lurig fråga då man lätt får ganska olika svar beroende på vem man frågar. En sak man nämligen ska komma ihåg är att de som ofta får frågor av detta slag är instruktörerna osv i golftidningar. Dessa är inte riktigt opartiska i denna fråga om man säger så då de till stor del lever på att sälja lektioner.

Bortser man från denna partiskhet så är det fortfarande inte någon lätt fråga att svara på. Svaret riskerar även att vara att det beror på. Vi tar därför här och tittar på lite exempel på olika typer av nybörjare.

En sak som kan göras klart här från början är att målet för nybörjaren här inte anses vara att bli nya Tiger Woods. Eller iaf inte under sina första 2-3 år som golfare. Målet är att bli en hyfsad golfare efter en relativt kort tid. Vill spelaren sedan försöka förbättra sig ännu mer kan det vara ett annat läge med lektioner. Det vi nu fokuserar till största del på är första året som golfare. Om en ny golfare till stor del struntar i hur bra den är utan bara vill spela för motion, det är roligt, sociala aspekterna osv är lektioner inte vägen att gå.

Lektioner är dyrt

Egentligen är det inte dåligt med lektioner om bara läraren är bra. Passar den för dig och du är beredd att ta tillräckligt många lektioner så kommer det säkert att ge resultat för nästan alla golfare. Då talar vi om sådana som spelat i många år och sådana som är nybörjare.

Problemet med lektioner är att sällan en eller två kommer att räcka. När det då behövs ganska många lektioner riskerar priset att dra iväg ordentligt. Priser är så klart olika beroende på vem du tar dina lektioner hos. Det man kan säga är att 500 kr för 30 min eller 1 000 kr för 60 min är ett ungefärligt pris. Totala priset blir därför gärna många tusen kronor om effekt ska uppnås.

Det kan finnas paket för att ta grönt kort där det ingår lektioner som är billigare och ger en grundutbildning.

Gammal fotbollsspelare eller liknande

Har du sysslat med bollsporter tidigare har du en fördel när du ska börja spela golf.

Första nybörjaren vi tittar på är en person som sysslat med bollar sedan barnsben. Behöver inte innebära att personen är gammal eller så utan bara att det finns en stor vana med bollar. En sådan spelare har en klar fördel när den börjar spela golf då känslan för bollar och hur de uppför sig redan finns där.

En spelare av detta slag behöver därför bara hitta en hyfsad grundsving för att kunna spela hyfsat. En hyfsad uppfattning om hur man ska svinga är ganska lätt att få. Det går att titta på videos på Youtube t ex där det finns massor av dessa grunder att hitta. Det går så klart att betala för lektioner också för detta men det ska inte behövas.

Ett bra tips är att ifall det finns någon som redan spelar i bekantskapskretsen och som är ganska duktig så kan denna nog hjälpa till. Målet är som sagt var inte en perfekt sving från början och en golfare av god kvalité ska kunna hjälpa en nybörjare med detta.

Det tar ofta ett tag innan en spelare hittar in till sitt naturliga sätt att svinga. Lektioner för tidigt som försöker styra personen riskerar därmed att få mindre effekt då svingen iaf kommer att ändras med tiden. Sen ska det nu sägas att detta kanske kan låta som att jag är negativ rent allmänt till lektioner. Detta stämmer inte egentligen då det finns massa lärare som är duktiga på att just anpassa sig till nybörjare. Deras tips kommer därmed att vara anpassade.

Barn

Barn behöver sällan golflektioner i början

Några som inte ska behöva lektioner direkt i början är barn. De ska leka på golfbanan och inte ta allt på så stort allvar. Lektioner riskerar därmed att göra det lite för allvarligt för tidigt.

Grundläggande instruktioner av en kunnig golfspelare räcker här långt.

Sen ska det sägas att det på många golfklubbar finns gemensam träning en eller två gånger i veckan för de yngre golfarna. Detta brukar kosta långt långt mindre än vanliga lektioner. Priset kan mycket väl vara lägre för en hel säsong än priset för en lektion med PROn på klubben.

Ofta är det inte dessa som håller i träningen utan det kan vara någon duktig spelare på klubben eller inom organisationen som har hand om dessa träningar. Fokus ligger här sedan inte alls på teknik osv på samma sätt utan det handlar mer om att ha roligt och samtidigt bli bättre på golf.

Total nybörjare

Alla som börjar att spela golf har inte någon historia av att idrottat tidigare eller ha haft ett stort intresse av att titta på golf på TV eller liknande. Det är denna kategori av nya spelare som troligen har störst vinning av att ta lektioner i början.

Visst finns det fortfarande möjlighet att ta hjälp av någon vän som är duktig på golf. Men risken är att detta är en spelare som inte har några sådana kontakter.

I ett sådant läge är det nog inte dumt att ta någon lektion. Med lite tur kan det finnas något paket som gör det lite billigare att nybörjarlektioner.

Nybörjare med lite golferfarenhet / återvändare

En kategori av spelare som är en hybrid av en nybörjare och någon som har spelat en del. Vilket gör dem lite luriga när det gäller behov av lektioner.

Här handlar det mycket om hur bra spelaren är sedan tidigare. Kom man inte riktigt in i golfen för att det kändes svårt och inte känner någon som kan ge bra tips så är lektioner troligen vägen att gå.

Var spelaren dock helt okej tidigare behövs det med stor sannolikhet inte några lektion när spelet plockas upp igen. Spara de pengarna till något annat istället.

Sammanfattning

Om man bortser från de yngsta barnen så har nog de flesta golfare nytta av golflektioner. Detta om de har rätt inställning. Att ta lektioner och sedan inte träna på instruktionerna ger troligen inget utan är bortkastade pengar.

Det viktiga är att man inte ska tro att det är ett måste att ta en massa dyra lektioner. Det finns spelare som kommit upp på högsta nivån inom golf och vunnit majors som inte har haft en tränare på det vanliga viset. T ex är Bubba Watson en sådan spelare. Själv säger han att han aldrig tagit en lektion.

Har man pengar och tycker det är okej att spendera kanske 5 000 kr på lektioner och sedan är beredd att lägga timmarna på rangen är lektioner intressant. Stämmer denna beskrivningen inte så skippa lektionerna och försök att hitta information längs vägen på annat vis. Vänner eller gratisinstruktioner på nätet t ex.

Kollar du under vår avdelning för nybörjare kan du där hitta vår stora guide för de som ska börja spela golf. Ett förslag att läsa igenom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>