Golfens myter – Du behöver byta klubbor då de slits ut

Här kommer vi in till en myt som är lite lurig att svara på då det beror på vilken klubba vi talar om. Tar vi dina järnklubbor, hybrider, träklubbor, driver och putter kan du nog utan större problem använda dem i många många år utan att de slits ut.

Visst slits klubbor lite med tiden men är du inte proffsspelaren kan du spela länge med dessa typer av klubbor. Det är nog troligt att de får märken eller skador som gör att du vill byta ut dem innan de blir utslitna.

Slits golfklubbor ut?

Wedgar är dock en annan sak. Groovsen slits mer på dessa och de är även viktigare här. Spelar du inte jättemycket kan du ha dem ganska lång tid men om du spelar mycket kan de behöva bytas ut med kortare intervall.

Titleist har gjort tester som visar att en wedge kan få nästan dubbelt så lång rull efter 75 ronder. Detta ökar sen med tiden. En tourspelare byter ut sina längre wedgar 1-2 gånger per år och korta wedgar upp mot en fyra gånger per år. Självklart finns det variation bland proffsen också hur ofta de byter men ungefär 1 – 4 gånger per år.

Dessa siffror tyder på att du kanske behöver byta wedgar vartannat eller tredje år ifall du spelar normalmycket. Sen är en wedge användbar även om bollen rullar längre. De kostar ju pengar att köpa in varför man får själv avgöra när gränsen är nådd.

Så ja det är en myt att du behöver byta ut dina klubbor för att de slits ut, så länge det inte är wedgarna vi talar om. Grepp behöver t ex troligen bytas innan klubban är utsliten men det är en annan sak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>