Golfens myter – Custom fitting är bara för bra spelare

En klassiker är att det bara skulle vara de bästa golfarna som har nytta av att göra en custom fitting inför nyinköp av golfklubbor. Frågan är om detta stämmer eller ej?

Korta och enkla svaret på detta är nej absolut inte. Det är om något tvärtom.

Ge Tiger Woods de sämsta klubborna som finns att köpa och han skulle spela bra golf med dem. Visst skulle han inte vinna några stora tävlingar men han skulle kunna anpassa sig. En riktigt bra golfare har helt enkelt en större förmåga att anpassa sig till material som inte passar bra.

Har alla golfare nytta av en custom fitting?

Det är golfaren som är sämre som har svårare med detta. Därför har denna ännu större vinning rent procentuellt i sitt spel av att ha klubbor som passar bra.

Sen finns det så klart inte ett golfproffs som inte har testat ut sina klubbor. Detta då de hela tiden jagar de där små vinsterna. Kollar du i slutet av en säsong kan det ibland skilja bara ett eller några slag för den golfaren som kommer precis utanför i listan för att behålla kortet på touren. Självklart gör dåligt anpassade klubbor mer än ett slag på en säsong. Poängen är att varje slag kan vara väldigt viktiga för dem vilket de inte är för oss dödliga golfare.

Pengar och nybörjare

Sen kan det så klart komma extra kostnader med att göra en utprovning. Det behöver nödvändigtvis inte vara så att provningen i sig kostar pengar men att klubborna blir dyrare att köpa. Har man pengarna är detta troligen värt det men är man på en strikt budget kan det vara så att man får prioritera pengarna före perfekta klubbor.

Ett tips jag även brukar ha i frågor som denna är att inte göra en fitting precis när man börjat spela golf. Då är det bättre att ha några billiga klubbor som passar lite hyfsat tills dess att svingen satt sig. Annars är risken att du snart behöver göra en ny custom fitting då klubborna inte passar längre.

På många inköpsställen går det att justera klubborna iaf delvis även utan en riktig custom fitting. Vilket innebär att en person t ex som är lång kan göra klubborna längre utan några svårigheter. Allt för att få en klubba som troligen passar okej iaf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>