Vad ska du göra om åskan överraskar dig på golfbanan?

Nu under sommartiden är det inte ovanligt med åska och det är en sak man verkligen ska ha respekt för. Det finns massa statistik om blixtar och hur mycket energi osv det är i dem. Ofta siffror som är ganska svåra att greppa om man inte är duktig på det här med el. Enklast är nog att sammanfatta det som att det är en jäkla massa energi i en blixt och att det är mycket farligt att bli träffad.

Blixten slår tydligen ner ca 8 miljoner gånger på planeten varje dag och Sverige får totalt under ett år ca 100 000 nedslag. Vi har tydligen ca 5 – 20 åskdagar per år här i landet vilket är bra för oss golfare. Värre hade varit om vi bott i Amazonas där det kan vara så många som 250 dagar per år. Många golfdagar som skulle gå bort där.

Som tur var dör inte så många varje år av åskan utan det verkar vara någon enstaka i Sverige enbart. Men tydligen i USA så av de totala dödsfallen pga åska är 5 % golfare ute på banan. Vi kan nog vara ganska säkra på att det är en klar överrepresentation. Alltså golfare löper större risk än ”vanliga” människor.

Här ska vi därför titta lite närmare på vad du bör göra för, under och efter ovädret har dragit in.

Före ovädret

Titta in på Regnradar.se innan din golfrond för att hålla koll på vädret.

Alltså supertråkigt kan detta låta men egentligen är det ganska enkelt. Misstänker du att det är risk för åska ska du inte spela golf. Enkelt och tråkigt.

Normalt kan man genom att titta ut få en ganska bra uppfattning om hur vädret ser ut och då uppskatta en risk. Men detta är bara grundgrejen att göra för du bör även kolla prognoserna.

Själv som cyklist använder jag Regnradar.se ofta för att undvika regn om jag ska ge mig ut på en cykeltur. Här ser du inte åska i sig men du kan se regnmoln hur det varit den senaste tiden (ca 1 ½h) och även få en prognos närmaste tiden framöver. Ser du då en massa mörka röda moln ska du vara tveksam.

Sen så klart SMHI eller vilken vädersajt / app du väljer att använda. Detta är sajter som är bra att använda även om du inte misstänker åska då det kan styra hur mycket kläder osv du behöver ha med dig.

Uppskattar du efter en kontroll att risken är stor för åska är det aldrig värt att riskera något. Bättre att stanna hemma och läsa en bok, städa eller vad som.

Under ovädret

Tyvärr är det inte så enkelt att man kan titta på prognoserna och sedan vara säker utan det finns alltid en risk att bli överraskad ute på banan av åskan. Det är nog få av oss som spelat golf i många år som inte blir överraskade av åska någon gång.

Det första du ska göra är något du ska göra alltid egentligen och då speciellt på en ny golfbana. Kolla in omgivningen och var skydd kan finnas att hitta. På hemmabanan kan du säkert var alla sådana finns men på en ny bana är det smart att aktivt tänka på det.

Sök skydd

Om det dock börjar åska när du är ute så ska du försöka hitta skydd. Klubbhuset är så klart det uppenbara om du är nära det. Men risken är så klart att du är längre bort. Vid 9an finns det ofta någon stuga för fika och en sådan kan vara perfekt att använda som skydd. Hur läget ser ut på klubben du är varierar så klart men din första prio ska försöka vara att hitta ett bra skydd.

Men säg att du är på hålet längst bort från något skydd vilket gör att detta inte är ett alternativ så är det bara för dig att ta det minst dåliga alternativet som finns.

Undvik att vara en åskledare

Kort kan man säga att blixten gillar att slå ner i enkla saker för den att träffa eller vad man ska säga. Höga träd är t ex populära. Därför ska du INTE ta skydd under ett träd. Måste du ta skydd under ett träd för att du i princip befinner dig i en skog välj då ett så lågt träd som möjligt. Men undvik träd så långt du bara kan.

Det gäller sedan att undvika metallföremål. Dina golfklubbor t ex är något som du ska hålla dig borta ifrån. Ställ alltså ifrån dig bagen o gå en bit ifrån den. Håll dig sedan borta från golfbilen om du använder en sådan då de inte är gjorda för att tåla åskan, mobiltelefonen ska du undvika och tråkigt nog gör ett paraply dig till ett högre och trevliga mål.

Du kan tänka på vad en åskledare är så förstår du vad du inte ska göra. En åskledare är något som sticker upp över annat och är gjord av en metall som leder elektricitet bra. Alltså drömmen för åskan, du ska alltså vara tvärtom. Regnställ på alltså inte paraply.

Gör dig liten

Åska är farligt för oss golfare

Nästa steg är att göra dig själv så liten som möjligt. Är du på en öppen yta tar du därför och sätter dig på huk med händerna på knäna och huvudet mellan knäna. Tanken är att du ska vara ett så litet mål som möjligt. Skulle blixten slå ner nära dig gäller det även att du har så lite kontakt med marken som möjligt. Därför försök att bara ha fötterna i marken. Lägg dig INTE ner då du får mycket större markyta då även om du är ett mindre mål.

Betonghus är bra om det åskar då dessa leder ner åskan i marken oftast bra då själva väggarna är armerade. Dock om du träffar på en betongvägg ute på golfbanan ska du vara försiktig med den. Fortfarande bra att gå in i ett hus med sådan men luta dig inte mot väggen. Håll ett bra avstånd.

Vatten ska du hålla dig borta ifrån också. Ställ dig alltså inte nära ett vattenhinder eller liknande. Bäst är om du kan hitta en svacka på banan som du kan gå ner i som inte har vatten i sig. Då blir du ett sämre mål för åskan.

Klassiska tipset för att veta hur långt bort åskan slog ner är att räkna. 1 001, 1 002 osv kör du för att få ungefär en sekund. Från det att blixten slog ner tar det sedan ca 3 sekunder för ljudet att nå dig per km. Kommer du upp till 1 009 t ex slog alltså blixten ner 3 km bort på ett ungefär.

Efter ovädret

Det första av allt man ska komma ihåg när det gäller att återuppta spelet efter ett åskoväder är att det inte gäller att göra det för snabbt. Vänta hellre lite för lång tid. Om vädret varit lugnt i 30 minuter kan du med största säkerhet känna dig säker. För just det åskvädret dvs då det så klart kan komma ett nytt efter.

Det behöver inte regna för att åskan ska kunna slå ner utan blixten kan gå en lång bit bort från ovädret.

Har vädret blivit okej kan du sedan återuppta spelet.

Skulle någon ha blivit träffad av åskan ringer du efter hjälp. Då får du även information om vad du behöver göra i exakt detta fallet. Det är säkert att röra en person efter det att åskan slagit ner i den så du kan röra dem för att kolla att de andas osv.

Du kan behöva utföra hjärt- och lungräddning. Att kolla efter brännskador är något du också kan behöva göra. Det finns då normalt två stycken sådana där ena är där blixten gick in i kroppen och andra är där den sen lämnade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>