Vad kostar det att spela golf för barn?

Golf har ett rykte om sig att vara dyrt att utöva men frågan är om det verkligen är det eller ej? I denna artikel ska vi titta lite närmare på just denna fråga och då förhoppningsvis komma fram till att det inte är speciellt dyrt.

Ishockey10 740 kr
Ridsport10 405 kr
Tennis4 700 kr
Friidrott4 100 kr
Innebandy3 945 kr
Simning3 925 kr
Basket3 900 kr
Fotboll3 700 kr
Golf3 500 kr
Gymnastik2 360 kr
Ett års kostnader för barn
olika sporter (snitt): Källa Riksidrottsförbundet

Det är några olika saker inom golf som kostar pengar och det är medlemskap, greenfees, klubbor, bollar och kläder. Visst kan detta låta som det blir stora pengar men så behöver inte alls vara fallet om du är lite smart. Till höger kan du se en jämförelse med andra idrotter och vad årskostnaden är i snitt för golf och andra idrotter. Detta är siffror från Riksidrottsförbundet och även om de numera är ca 10 år gamla så kan man utläsa förhållandet mellan olika idrotter bra. Troligen har inget sådant ändrats utan det är bara inflation som gjort att man får lägga till några kronor på alla idrotter.

Kanske lite överraskande placerar sig golfen nästan längst ner i denna lista. Det ska sägas att golf för äldre sedan troligen blir klart dyrare då de flesta klubbar brukar ha medlemskap för barn som är klart billigare än vad de blir för vuxna.

Kostnaderna för golfen går att påverka ganska mycket själv. Spelar ditt barn t ex på en klubb en bit bort kanske det går att ordna med samåkning om barnet har vänner som också spelar. Transportkostnader kan annars ofta stå för ganska stor del av den totala kostnaden under ett år. Sen har man klassiker som att klubbor inte behöver köpas in varje år utan kan användas ett tag, barn brukar inte vara rädda för att leta bollar osv osv.

Vi har skrivit en längre artikel om 15 sätt att spara inte på kostnaderna för golfspelet som du kan läsa HÄR. Även om många av dessa tips är skrivna ur ett perspektiv om äldre utövare så gäller många av tipsen även för yngre om kostnaderna vill hållas nere.

Vad kostar det då?

3 500 kr per år säger undersökningen som Riksidrottsförbundet utförde 2009 är korta svaret alltså på frågan som vi här försökt att svara på. Räknar man in inflation till 2019 så skulle det numera bli 3 900 kr per år. Räknas det om till en månadskostnad blir det 325 kr vilket inte är så mycket egentligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>