Vad är PCC (Playing Conditions Calculation)?

Från 12 januari 2022 är systemet som kallas för Playing Conditions Calculation (PCC) igång. Detta är en uträkning som görs automatiskt där hänsyn tas till hur förutsättningarna har varit den dagen du spelade ronden.

Det vi ska säga här först av allt är att det är ganska sällan som detta ska spela in i vilket HCP du får efter en rond. Tanken är att 80 – 90 % av alla dagar ska vara normala dagar där detta in kommer in alls som en faktor. Sedan måste ronden även vara en av de 8 bästa för att det ska bli aktuellt.

Frågan är då vad PCC är?

Korta svaret är att de yttre förhållandena i form av väder påverkar hur lätt eller svår en banan är. Sedan har du hur banan är uppsatt också som påverkar resultatet.

Varje natt görs därför en uträkning där systemet tar hänsyn till alla ronder med inlagt resultat som är handicapsgrundande. Låt oss då ta det extra exemplet där du och andra varit ute och spelat en rond på en bana där det blåser storm, det är kallt och ruskigt och där hållen är satta svårt.

En sådan dag kommer resultatet att vara mycket sämre i snitt för golfarna som har spelat den dagen. Därmed kommer detta spela in vilket HCP du får efter en rond. Jämför detta med en dag där vindarna är gynnsamma, vädret är behagligt och hålen inte svårt utlagda. Snittscoren här kommer att vara betydligt lägre.

Under natten görs denna uträkning och visar det sig att resultaten varierar starkt från det normala kan du t ex få något extrapoäng för ronden. Maximalt kan scoren ändras med -1 till +3. Du kan se om PCC har haft någon effekt på din rond på golf.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>