Hur stor är chansen att göra en Hole-in-one?

Att göra en hole-in-one är något som de flesta golfare drömmer om att få till. Vissa gör det ganska snabbt efter det att att man börjat spela medan andra aldrig kommer att göra någon. Frågan är då hur stora chanserna egentligen är att lyckas med denna bedrift.

Själv har jag ännu aldrig gjort någon HIO men är väl ganska övertygad om att det kommer att hända någon gång. Är även övertygad om att det inte kommer att vara med en snygg draw som studsar rakt i kopp på andra studsen. Det lär med stor sannolikhet bli ett toppat skitslag som blir min första HIO. Ska bli intressant att se ifall jag kan vara riktigt glad om det blir på det viset. Känns ju lite som att när man väl får till den där ettan på scorekortet så ska det vara genom ett bra slag.

Svårt med exakta odds

Hur stor är chanserna för en HOI
lamnee / FreeDigitalPhotos.net

Något man ska göra klart från början är att det inte är möjligt att ge några exakta odds för HIOs detta då underlaget inte riktigt finns där. Det finns ett antal olika organisationer som håller koll på detta men de får inte in alla HIOs och det är ju heller inte så att alla som säger sig ha gjort en talar sanning.

Sedan har man stora faktorer som vilken bana som spelet bedrivs på och hur bra man själv är som spelare. Det är ju ganska uppenbart att en spelare med 36 i HCP inte kommer att vara lika bra på detta som en tourspelare. Hålet har ju också en stor påverkan då det säger sig självt att det är lättare att göra en HIO på ett 110 meter långt par 3-hål än ett som är 200 meter. Så hur din bana ser ut påverkar också dina chanser.

Vad säger då siffrorna?

Det finns ett antal olika undersökning som ger odds när det gäller sannolikheten att man ska lyckas sätta bollen på ett slag. En som känns ganska trovärdig utfördes av Golf Digest 2000 där man kallade in en matematikproffessor för att med all tillgänglig data räkna ut oddsen. Resultatet som då plockades fram var enligt följande.

Tourspelare – 1 chans på 3 000

Låghandicappare – 1 chans på 5 000

Medelhandicappare – 1 chans på 12 000

Denna undersökning räknade inte ut något odds för höghandicappare men gissningsvis hamnar de på någonstans i närheten av 20 000 hål per HIO.

Detta betyder att jag som får räknas som en låghandicappare behöver 5 000 hål i snitt på mig per HIO. Då det på de allra flesta banor är 4 stycken par 3-hål borde det innebära att jag ”bara” behöver spela 1 250 rundor innan jag statistiskt borde ha gjort en HIO. Spelar jag 30 rundo per år skulle det då ta mig lite över 40 år att göra en HIO. Känns klart som att det är dags att börja spela mycket golf om jag ska hinna med att sänka mitt utslag. För jag lär ju inte bli bättre desto äldre jag blir direkt.

En tanke om “Hur stor är chansen att göra en Hole-in-one?

  1. Hans Björklund says:

    Jag är 78 år och gjorde på Solbacka gk. Hål 2 par 4
    Hole in one.
    Hur många har i år gjort hål in one par 4 i Sverige.
    Hans 78 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>