Är verkligen hålet med index 1 svårast?

Svaret på den frågan är kort och gott nej. Hur det fungerar lite närmare ska vi här utveckla lite noggrannare här i texten.

Det vanliga är att golfare tror att indexering på en golfbana är satt med svåraste hålet som nr 1 och lättaste som nr 18, men så är det faktiskt inte alls. Grunden till detta är att index har delats ut efter matchsspel och inte slagspel. Detta kan man tycka lite vad man vill om och det kommer jag att göra lite senare.

Tanken är att de extra slag som en spelare tilldelas i matchspel ska delas ut jämt över banans alla hål. 18:e och första hålet (som blir första omspelshålet) ska gärna inte ha ett lågt index då en spelare inte ska vinna en match tack vare sitt extraslag på ett avgörande hål. Nu ska sägas att det inte per automatik är indexerat på detta vis på alla banor då det finns sådana där man inte varit medveten om traditionen och därmed indexerat som man känner för och då ofta gjort efter svårighet på de olika hålen.

Indexeringen går till enligt några grundprinciper som vi ska lista här.

  • Indexering ska vara utspridd jämt över banans 18 hål, som vi skrev tidigare.
  • Den svåraste halvan av banan ska ha de udda numren.
  • Index 1 och 2 bör placeras i mitten av respektive banhalva.
  • Index 1 – 6 bör inte placeras på angränsande hål.
  • Index 1 – 8 bör inte placeras på hål 1 eller 18.
  • Index 9 – 12 bör placeras på hål 1, 9, 10 och 18.

Handicap började att dyka upp på 1700-talet då troligen en sämre spelare ansåg att det inte var en rättvis match han spelade. För på den tiden var det egentligen bara match som spelades och det tävlades ofta om heder, mat efter rundan eller pengar. Var en spelare därmed sämre kunde ju plånboken eller hedern få sig en smäll ganska ofta. Från början fungerade det så att en spelare kunde ta ut sina tilldelade slag när som helst under rundan vilket ledde fram till en del uppenbara problem. Det var vid mitten på 1800-talet som man började fördela slagen jämt över banans alla hål och det är denna princip som vi fortfarande använder även om den självklart har förfinats en del med åren.

Mina tankar

Detta är regler som alltså är anpassade till matchspel vilket kan ses som lite konstigt då en väldigt liten del av alla rundor just spelas som match. Sen kan jag även tycka att det är lite konstigt att man väljer att inte ha ett lågt index på ett hål som kan avgöra matchen. Betyder inte det att en spelare med lägre handicap får en klar fördel om de t ex kommer till 18:e hålet och är lika när det egentligen är ett riktigt svårt hål? Det anser jag men så ska det visst inte vara.

Svårt att säga vad som är svårast

Något som klart ska framföras är att det inte är speciellt enkelt att säga vilka som egentligen är de svåraste hålen på en golfbana. För om man tittar på statistiken så är par 3-hål de svåraste för låghandicapparen medan de är enklast för spelaren med högt handicap. Par 3-hål är ju ofta utformade så att det blir tuffa från längre avstånd vilket gör det svårare i förhållande till andra hål för ett bra spelare. Tvärtom är par 5-hål enklast för de bättre spelarna men svårast för de sämre spelararna. En låghandicappare ser det ofta som ett birdiehål med spelaren med högre handicap ofta kan ha problem med dessa hål då många slag ska slås på vägen fram.

Detta gör det mycket svårt att säga vilka hål som är enklast och svårast på en bana och detta stämmer så klart. Alltså kan man inte få till något exakt system om man ska ha in alla typer av spelare in i samma indexering. Men det bästa vore väl att ta statistiken från en mängd rundor där spelare av blandad kvalitet har spelat och sedan räkna ut ett snitt.

Sen finns det invändningar om att det inte spelar någon roll vilka hål man faktiskt får slagen på när man spelar poängbogey då det bara blir ett mindre på ett visst hål och ett mer på ett annat. Detta håller jag inte med om då det även är en mental fråga. En spelare med lite högre handicap tror iaf jag gärna tar slag på de svåraste hålen för att på dessa ha en chans att komma iväg med lite poäng. Är ju lagom tråkigt att spela banans egentligen svåraste hål men inte få slag på det och därmed nästan alltid misslyckas att få med sig en vettig skörd från det hålet.

Som jag sa innan var jag inte helt såld på det här med uppdelningen för matchsspel men det är en annan sak. Varför kan man helt enkelt inte ha två olika indexeringar av en bana? En för dem som ska spela matchspel och en för dem som ska spela slagspel i någon form. Kan ju inte kosta så otroliga mängder att införa detta då egentligen bara scorekorten behöver designas om en del. Eller varför även inte olika indexering efter hur bra spelaren är?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>