Vad kallar vi de olika bollbanorna för?

Golf är ett spel där vi har en mängd olika uttryck för att beskriva saker och ting, många av dessa är lånade från engelskan vilket gör att vi golfare ibland kan låta rätt roliga när vi slänger oss med olika ord som vi gärna även har försvenskat. I detta inlägg finns ett bra klipp som talar om vad vi kallar de olika bollflykterna för och hur de ser ut.

Klippet är gjort av Max Persson som jobbar som instruktör. Vill du hitta mer från honom kan du besöka MXPGolf.se eller kolla in honom på Twitter.

Hur de olika bollflykterna ser ut
Hur de olika bollflykterna ser ut

För att göra det ännu lite tydligare har jag här lagt in en bild med de olika bollbanorna också. Som man ser där är det lite annorlunda med draw och hook jämfört med klippet något som jag kommer till lite mer under nästa rubrik. Det kan tyckas komplicerat med en massa uttryck för olika former av slag men det är faktiskt inte så svårt när man tänker lite på det.

Det kan även vara bra att veta skillnaden på t ex en vanlig slice och en push-slice då det kan vara olika lösningar på problemet. En sak som kan vara bra att lägga till också är att till skillnad från bilden så behöver inte ett rakt slag vara korrekt bollbana som det står där. De flesta tourspelare slår alltid sina slag med antingen en draw eller en fade. Det viktiga är att bollen hamnar på rätt ställe inte hur den tar sig dit.

Definition av Draw / Hook

Som Max tar upp i klippet så kan man ha olika defintioner på vad en fade och en slice är. För mig har det alltid handlat om mängden skruv till skillnad från vad som sägs här i klippet. En slice för mig är ett slag som har mer skruv än en fade. I de flesta fallen blir det samma sak som definitionen att det är vår tanke som avgör det. Sällan är det spelare som väljer att normalt spela med en väldigt kraftig sidoskruv (vi glömmer nu Bubba Watson) utan de vill ha en lätt skruv i sidled bara.

När det då blir fel och bollen skruvas mycket mer än tänkt blir det enligt bäggen sätten att se på det samma utfall. Själv hade jag aldrig tidigare hört att man bedömde skillnaden enligt tanken bakom slaget. Ligger man bakom ett träd t ex och behöver slå en grym vänsterskruv har jag iaf aldrig någonsin kallat det för att jag ska slå en draw runt trädet utan då har det alltid varit att jag ska försöka hooka bollen. I nästa mening ber man alla medspelare att gräva skyttegrav då bollen kan hamna var som helst, men det är ju en helt annan sak.

Vänsterspelare

Jag har sympatier för alla som är vänsterspelare då instruktioner osv nästan alltid är för högerspelare. Själv är jag vänsterhänt så jag förstår hur det är när världen är byggd för de flesta andra. Men här är det faktiskt ganska enkelt då allt bara blir spegelvänt. En draw t ex har egentligen inte med håll att göra utan det är en typ av skruv. En draw för en högerspelare är en boll som skruvar sig åt vänster medan det för en högerspelare istället är en boll som skruvar sig åt höger. Slice är därmed en högerskruv för högerspelaren och en vänsterskruv för vänsterspelaren.

Översätter man orden blir det kanske tydligare då slice/skär bollen är vad du gör vilket alltid sätter en skruv utåt. Draw/drag är alltid att du skruvar bollen inåt istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>