Personliga problem som påverkar spelet

Golf är väldigt mycket ett mentalt spel, där man måste hålla ett stort fokus och lugn, för att nå de bästa resultaten. Om man tappar för mycket fokus eller blir för påverkad av stress och andra “externa” faktorer så kan spelet helt klart bli lidande.

Om man har problem med andra saker i privatlivet kan det mycket väl påverka hur bra man spelar, vilket givetvis inte bara är ett problem inom golf utan såklart även inom många andra sporter eller på jobbet för den delen. Det är klart svårare att fokusera och göra det man ska göra bra om tankarna flyger iväg till andra saker, eller om man kanske låter sin träning bli lidande etc.

Den store Tigern

Många golfproffs har känt på detta genom åren och har säkerligen lidit av det i olika grad på golfbanan. Det bästa exemplet är och kommer kanske alltid vara Tiger Woods och allt det som han har genomlidit, eller snarare kanske själv orsakat. 

Han skapade stort kaos i sitt privatliv genom att vara otrogen flertalet gånger, vilket sedan blev känt för både fru och allmänhet. Efter detta tappade han toppformen och gjorde inte lika bra resultat, vilket säkerligen hade att göra med att han hade svårt att koncentrera sig till fullo på golfandet.

Alkohol och droger som sabbar

Några spelare har haft problem med alkohol och / eller droger såsom John Daly och även Dustin Johnson. Detta har givetvis påverkat hur bra de har spelat (även om det kanske ofta inte har gått att härleda ett dåligt resultat till detta just då man såg dem spela). Det har även haft andra mer konkreta effekter, t ex att Dustin Johnson blev avstängd från PGA-touren 2014 på grund av ett positivt narkotikatest.

Beroende av den här typen leder ju givetvis till många olika bekymmer. Förutom att man kanske är berusad eller påverkad och därmed har svårare att spela bra så kommer man förmodligen även att skapa problem av flera olika slag i sitt privatliv, vilket kan göra att man har mycket att fundera på eller stressa över. Många saker som kan stjäla fokus från golfspelandet och verkligen skada dina resultat på banan.

Spelberoende och ekonomiska bekymmer

John Daly hade även lite problem med spelberoende och detta är något som Phil Mickelson senare också har erkänt sig skyldig till. Han erkänner i sin självbiografi där han också säger att han spelade bort runt 40 miljoner dollar under 2010-214. Att spela bort mycket pengar och därmed ha en osäker och dålig ekonomi kan givetvis leda till mycket stress. Det kan vara klart svårt att koncentrera sig på spelet.

Det går givetvis bra med betting och liknande om man bara är ansvarsfull och håller sig till en lagom budget, så att man inte gör av med mer än man har råd med om det går dåligt. Du som själv är sugen på att testa kan såklart göra det. Du kan t ex betta på golf (turneringar, spelare, resultat etc) i olika typer av spel. Du kan välja en svensk bettingsida eller prova betting utan svensk licens

Eftersom du förmodligen inte har 40 miljoner dollar att spela bort lite enkelt så ska du givetvis satsa mest på skoj och bara ta pengar du kan tänka dig att spendera. Då slipper du gå omkring och oroa dig och kan fortfarande ha kvar ditt fokus på golfbanan. De flesta andra aspekter av livet som t ex familj, vänner, jobb, mental hälsa etc kan även påverkas negativt av privata problem, så ett harmoniskt privatliv är alltid en fördel.

Temperament, ångest och stress

Flera golfare har haft problem med att hantera sina känslor, vilket också i sig kan leda till sämre resultat. Detta kan givetvis leda till att man får svårt att lyckas i de viktigaste ögonblicken när man verkligen måste göra något bra, men det kan också skapa en allmänt dålig mental hälsa, som gör att man mår dåligt. Det gör i sin tur att man inte presterar lika bra vare sig på golfbanan eller när man gör andra saker.

Justin Thomas har t ex haft problem med ilska och ska 2021 ha använt ett rasistiskt ord under en tävling, vilket han sedan fick en hel del problem efter. Hans rykte blev skadat, vilket är förståeligt och det ledde säkert till en period av mer stress och problem för honom. Han har även varit i blåsväder för att ha använt andra olämpliga svärord.

Rory McIlroy har också talat om att han kämpar ganska mycket med pressen som är på honom, alla förväntningar och stress som kommer med detta. Det är helt klart att sådant gör det tuffare att prestera på högsta nivå.

Bubba Watson har också haft tuffa perioder då han har känt av både ångest och depression. Om man inte mår bra mentalt och har det tufft så är det svårt att göra vilket jobb som helst på en bra nivå, även golfspelande. Och när man dessutom är golfproffs och spelar på högsta nivå, som innebär mycket press redan från början, blir det så klart ännu svårare när man också har mentala problem som tär.

Jobb, för mycket att göra etc

Även om man inte är ett golfproffs kan man såklart också se sitt spel lida av olika saker utanför golfbanan, som gnager och gör det svårt att prestera på maxnivå. Om det är mycket på jobbet eller om man har svårigheter där som man grubblar på, om man har för många bollar i luften och olika projekt som man grejar med privat så kan det också ta mycket kraft och fokus.

Att ge sig ut och spela golf kan vara en av de där sakerna som verkligen hjälper en att släppa vardagens stress och alla tankar, så att man kan slappna av och fokusera helt på något annat ett tag. Det är ett bra verktyg för att må bra i sig – men om man vill prestera bra på golfbanan kan det också finnas risk att personliga grejer följer med ut på banan och stör koncentrationen.

Starkt mentalt spel

För att bli som bäst på golf, och även många andra saker, ska du gärna vara mentalt stark samt undvika problem som kommer att stjäla mycket fokus och kraft. Det är ju dock inte så enkelt att bara slinka runt alla privata problem och all stress som livet kan utsätta en för.

De flesta kommer säkert att ha något som de oroa sig för eller behöver tänka på som rör familj eller jobb etc och det kan man inte komma undan. Det man kan försöka göra då är att hitta metoder att slappna av och släppa taget om sådana saker när man ska ge sig ut och spela golf. Om man kan släppa de tankarna och fokusera mer på spelet så kommer man troligen också att prestera bättre.

Exakt hur man väljer att göra detta ska vi inte gå in på i detta inlägg men det finns flera metoder som kan vara värda att prova, från mentala avslappningsövningar till yoga. Kanske behöver man inte en sådan specifik metod utan bara istället försöka fokusera om varje gång man märker att hjärnan börjar tänka på något annat än golfen och det man har framför ögonen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>