Jag saknar de gamla spelen

Jag har sedan mitten på 80-talet spelat dataspel och njuter fortfarande av att lira trevliga spel. När det gäller spel så har de tyvärr en tendens att åldras ganska dåligt. Men om det är för någon genre detta inte gäller så är det golfspel.

Vill man ha grafik är det självklart de moderna spelen som ska liras men om man bara vill ha skoj så passar det sig bättre att titta tillbaka i tiden ett tag enligt mig. Det är två stora saker som har hänt inom spelvärlden de senaste 20 åren och det är att användarinterfacen har blivit otroligt mycket bättre och att grafiken har bättrats. Det är här som golfspelen har sin stora fördel då det faktiskt inte krävs så mycket användarvänlighet och grafiken kan man bortse ifrån. Andra gamla spel är ju istället helt omöjliga att spela då de som designade interfacet måste varit berusade när det gjordes.

Här tänkte jag bara ta upp ett par av de klassiska spelen som jag verkligen saknar. Några har jag t o m testat att spela de senaste åren och då fått känna de gamla härliga minnena när de kommit på besök igen.

Links

Denna spelserie gjordes i lite mer än 10 år med sin början runt 1990. Vi köpte vår kopia när vi var i USA vilket självklart gjorde det hela lite mer speciellt men detta är inte alls anledningen som jag gillade detta spel så mycket. På den tiden var det faktiskt riktigt snyggt även om det är svårt att tro numera

Klassiska links

Det som var riktigt bra med detta spel var att det verkligen försökte att göra golfspelet så realistiskt som möjligt utan att för den delen göra det för svårt. Numera har spelen en tendens att vara antingen för realistiska eller inte alls, här hade man hittat en riktigt bra blandning.

Sen har man ju det klassiska träffandet av träd och “Looks like I hit the tree Jim”. Härliga gamla minnen det. Som du kan få uppleva om du besöker detta Youtubeklipp. Det fanns även ett antal andra härliga ljudklipp från det spelet. Om jag kommer ihåg rätt så ifall man tryckte på typ Q började det låta som ett gäng ankor eller något sådant. Varför vet jag inte men de knappen trycktes iaf ofta.

Ett spel som också ska nämnas här är Microsoft Golf som ingår i samma serie så det var riktigt lika. Kommer ihåg att min bror t ex gjorde upp en lista för exakt hur hårt man skulle slå med vilken klubba från ruff och liknande när det var dags för en chipp. Vilket var mycket viktigt för att få till de där riktigt låga rundorna.

Spelade detta långt innan jag började spela golf på riktigt och jag tror att det är det golfspelet som jag har spelat överlägset mest utav. Kanske var det som fick igång drömmarna att börja spela golf t o m.

Ett tips för dig som vill spela Links är att göra en sökning i Google på “links abandonware”. Gamla spel släpps nämligen så att de är helt gratis att ladda ner och spela. Helt lagligt ska kanske tilläggas.

Golf

Om detta spel egentligen hette något annat vet jag inte tyvärr. Kommer heller inte ihåg exakt när det var ifrån men det bör ha varit mitten på 80-talet då det verkligen inte var snygg och jag är helt säker på att vi spelade det innan Links. Tyvärr har jag inte hittat någon bild på detta spel.

Men jag kommer ihåg att man själv kunde bygga sina banor vilket vi ofta gjorde och att man då kunde sätta ut dinosaurier på banan som hinder t ex. Vilket ju är fullt normalt 😉 Detta var det första golfspelet jag spelade och grafiken minns jag som rolig då den var CGA vilket innebär att det bara fanns fyra färger. Känns som att alla sådana spel var svarta och röda som huvudfärg.

Annat roligt med detta spel var hur datorn chippade. Det var nämligen lite svårt att härma datorn då den datorstyrda spelaren av någon anledning typ vände sig åt helt fel håll och sedan slog ett otroligt snett slag. Kan ju undra hur de hade programmerat det där. Detta var även ett spel som inte hade rättigheter till namnen på spelarna så de var tvungen att använda liknande namn, något som jag självklart inte visste då. Hade ju inte direkt Viasat Golf på den tiden så det tog mig många år innan jag fick veta att han visst inte hette Frutty Zeller.

Sim Golf

Detta är det sista spelet som jag tänkte ta upp här. Självklart finns det ett flertal andra men om jag skulle lista alla hade detta blivit en alldeles för lång artikel. Simspelen är för oss gamers något som har funnits i många år och det är ju alltid simulatorer av något slag. På senare år har spel som The Sims blivit populära bland den bredare massan men själv har jag mest spelat andra. Sim City är en känd serie där du ska bygga din egen stad och driva den på ett effektivt sätt.

Sim Golf

Sim Golf är en blandning av Sim City och Links kan man säga då du bygger din egen bana och ska få lönsamhet i den samtidigt som du kan spela banan själv. Spelade t o m detta spel ett tag för några månader sedan och det blev allt några timmar som jag fastnade i byggandet.

Spelet i sig blev aldrig någon riktig jättesuccé vilket var lite tråkigt för själva tanken är ju riktigt rolig. För vem av oss golfare har inte haft en dröm om att själv får bygga sin egna golfbana. Blir jag multimiljadär är ettan och tvåan på min att göra lista att köpa ett fotbollslag och bygga en golfbana. Håller tummarna för att det kommer en ny version av detta spel som är riktigt bra. Kan lova att jag köper detta spel.

Problemet med spelet var väl tyvärr att speldelen var lite för enkel och att det inte finns jättemånga alternativ när du ska bygga en bana. Men några timmars nöje är det utan tvekan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>