Hur påverkas du av sex före golfrundan?

En oerhört klassisk fråga inom idrott / sport är ifall det är negativt att ha sex före man ska utöva sin idrott. Det är väl många som hört från tränare genom åren att man ska hålla sig borta från sex inför den stora matchen osv. Men hur är det egentligen med detta? Påverkas man negativt av sex före sportande och är detta något som också gäller för golf?

Det har gjorts många undersökningar och ännu mer spekulationer kring hur det är med sex före fysisk aktivitet och om det har någon negativ påverkan på hur bra man presterar. Få undersökningar har dock varit tillräckligt vetenskapliga och korrekta så det finns kanske inte allt för konkreta svar.

Det som verkar ha konstaterats mer eller mindre är att om man har sex ca 10 timmar före man ska utöva en idrott så kommer det inte ha någon påverkan. Alltså om man har lite skoj kvällen innan så bör det inte påverka dig dagen efter. Sen kan det ju säkert vara aningen individuellt då det finns väldigt många faktorer som spelar in. Nu tittar vi dock mestadels på det fysiska och inte så mycket på det mentala.

Om man har sex bara någon eller några timmar före man ska idrotta så kan det dock påverka prestationen. Då kan det gå lite sämre helt enkelt. Skälen till detta är inte helt klara men kan förklaras (för män iaf) med att man har lägre nivå av testosteron efter sex, vilket är något som kan påverka ens aggressivitet och att få ut det där lilla extra.

Det som sades ovan gäller huvudsakligen för män, ska sägas! För kvinnor är det faktiskt så att mer testosteron än vanligt produceras, så det är kanske lite annorlunda för dem. De kanske till och med skulle kunna prestera bättre när det gäller styrka eller snabbhet en kortare tid efter sex. Fast det är inte direkt något som har bevisats vad jag vet.

Golf före sex ok?

Kan det påverka inom golf?

Golf är ju som bekant också en sport och det finns många viktiga tävlingar där deltagarna vill lyckas väl. Då vill man givetvis inte sabotera för sig själv genom att göra något som kan försämra förmågan. Men är sex en av de sakerna?

Vid en sammanställning av all min snabbt insamlade information så är svaret att det troligen inte påverkar dig negativt med sex före golfande. För det första så är det alltså sällan ens sämre för kvinnor så där kan vi direkt ta bort en stor andel golfare.

För män så kan det ju som sagt ha en viss “försvagande” effekt att ha sex precis innan man ska idrotta men golf är en så pass lugn sport att det troligen inte kommer märkas.

Det hade troligen märks klart mer om du skulle springa en mil så snabbt du kunde, lyfta tungt eller boxas. Men golfsvingen tror jag inte kommer bli sämre av lite mys före. Sen får man ju inte glömma andra aspekter av det hela heller, vilka faktiskt skulle kunna tala för sex istället.

Mentala viktigare i golfen

Golfen handlar troligen mer om det mentala än om det fysiska. Jag säger inte att man inte behöver någon fysik alls eller att den biten inte spelar roll, utan bara att nivån på den fysiska delen inte är sådan att den påverkas av sex före spel.

Studierna pekar på att det som påverkas av sex, och då bara sådan som är kort innan, är t ex explosivitet, aggressivitet, styrka och snabbhet. Alltså inte det som är viktigast för att kunna slå ett golfslag.

Det är troligen därför viktigare i golf att vara avslappnad, på bra humör, harmonisk och fokuserad. Gissningsvis kan det vara så att man känner sig mer avslappnad och på bättre humör om man har fått till det en stund innan golfrundan, snarare än tvärtom.

Då borde man alltså kunna prestera bättre. Åtminstone bör man inte prestera sämre. Det som kan påverka är om man tänker på annat än sitt spel givetvis. T ex om man är kär och bara tänker på personen i fråga eller om man har några problem i relationen eller om själva “ligget” inte gick som man hade tänkt för den delen.

Om det inte blev så lyckat i sängen är det ju tråkigt givetvis och även något som kan få en att gå runt och tänka på annat än det man pysslar med för tillfället. Vill man piffa till det lite så kan man alltid testa några “tillbehör” i sängen. Om du som jag har dålig koll på vad som är bra (och kanske tycker det är pinsamt att fråga) kan du ta en titt på en recensionssida som skriver om sexleksaker. Inte löser en sån pryl alla problem direkt men om man blir bättre rent allmänt av att vara glad och nöjd så blir du förmodligen inte en sämre golfare av detta iaf!

Ovan nämnda mentala distraktioner kan helt klart påverka och kommer att göra dig klart sämre än vad själva sexakten gör rent fysiskt för din kropp. Man kan alltså inte säga att sex inte påverkar golfandet, då sex kan leda till att man tappar en del av den mentala fokusen. Även om man tappar 5 procent av sin fokus kan det vara nog för att sabba i spelet, speciellt om man är proffs eller spelar på en riktigt hög nivå.

Dock ska du inte behöva oroa dig för försämrad fysisk förmåga. Du kan andas ut med andra ord och göra som du vill, även timmen innan du ska ut och spela. Låt inte den planerade golfrundan komma i vägen med andra ord. Du kan tacka mig redan nu för denna viktiga och livsavgörande informationsartikel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>