Hur mycket kostar det att börja spela golf?

Golf har ett rykte om sig att vara dyrt men frågan är hur mycket pengar det faktiskt kostar. Här ska vi försöka gå igenom lite vad det kan tänkas kosta om man ska börja spela golf och då delar vi upp det i tre olika typer av spelare.

Vi har spelaren som försöker göra det på en så liten budget som möjligt, vi har den som är beredd att spendera en del pengar men vill håll priserna på en lagom nivå och som avslutning har vi den som vill ha det bästa även om det kostar mer.

Kom ihåg när du läser detta att vi skriver denna artikel i slutet av 2021. Inflation och andra skar påverkar priserna så de kan inte stämmer längre för dig. En bra fingervisning ger de dock.

Vad talar vi om för någon spelare då?

För att göra detta rimligt har vi här valt en spelare som i sin inställning är likadan för de olika typerna. Spelaren är en intresserad nybörjare som har planerat att spela mycket golf för året. Av denna anledning är det smidigast t ex att spelaren är medlem på en golfklubb. För att därmed kunna spela utan kostnad per rond.

Ålder och kön

Kön och ålder bör inte spela någon roll alls då det inte ska vara några större skillnader när det gäller inköp. Ålder kan spela roll när det gäller medlemskap och därför väljer vi att kalla personen för vuxen. För yngre personer är medlemskap ofta billigare. Spelaren har inte någon större erfarenhet tidigare av golf, äger inget sedan tidigare och behöver därmed utrustning.

Transport

En faktor som är väldigt svår att ta hänsyn till är kostnaden att ta sig till golfbanan. Det är möjligt att säga att den närliggande banan som är billigare att spela på passar perfekt och att det är längre att ta sig till den dyrare banan som ligger en bit bort. Men det kan likaväl vara tvärtom så att det skulle gå att ta cykeln till den billigare banan.

Mat under ronden

Av denna anledning tänker vi här inte ta upp detta som en del av kostnaden. Det man kan säga att åka egen bil kostar mellan 20 – 60 kr per milen normalt. En ny dyr bil är dyrare än en gammal enklare. Ta sedan med detta i beräkningarna själv.

Vi räknar heller här inte med matkostnad ute på ronden. Spelar man 50 ronder per år och ska köpa en korv och en dricka efter de första nio hålen kan det lätt dra iväg till några tusen kronor per år. Men det går lika bra att ta med sig något om man vill äta under ronden. Eller bara dricka vatten och då kan kostnaden vara i princip noll.

Vår exempel-person kan få vara bosatt runt Jönköping då det helt enkelt blir lättast då att ge prisexempel för golfklubbar. Detta då våra kunskaper är bäst om dessa eftersom Golfprylars HQ ligger trakten.

Hur mycket kostar det att börja spela golf?

Billigast – Golf på en budget

Vi tar och börjar med vad det kostar att bli medlem på en golfklubb. Efter att ha tittat runt lite så känns det som billigaste priset för att bli fullvärdig medlem som kan spela när man vill ligger på 5 300 kr per år.

Just medlemskap är en ganska hög kostnad som är svår att komma ifrån som golfare. Barn och ungdomar har oftast klart billigare medlemskap men nu talar vi om en vuxen så det är vad det är.

När man golfar på en tight budget väljer man nog bort ett rangekort som gör att man får slå på rangen utan att betala per hink. Men kanske vill man slå lite ibland iaf, då det är bra uppvärmning. Vi lägger till 400 kr här för en hink då och då som betalas direkt.

Grönt kort går att ta gratis på nätet vilket denna spelare självklart utnyttjar.

Utrustning för den som vill spara pengar

Nästa steg är att köpa utrustning. Om vi börjar med det enkla så behövs några peggar, en handske, en greenlagare. Kollar man här på shoppen så går det nog att komma under 200 kr för dessa saker.

Bollar är nästa steg då kanske eller? Men denna spelare som försöker spela på en budget kommer inte att köpa några bollar alls utan väljer att plocka bollar ute på banan. Vilket inte är något problem alls att göra tillräckligt för att ha bollar att spela med. För att göra detta lite enklare köps en bollhåv så det blir 150 kr mer (en investering som betalar sig väldigt snabbt).

Klubbor är det dock svårt att komma undan att de måste köpas. Visst kanske man känner någon som spelar eller har spelat som har ett set med klubbor stående som det går att låna och då kan kostnaden vara noll för detta. Men här förutsätter vi inte detta utan tänker att spelaren behöver köpa klubbor, men då vill komma undan så billigt som möjligt.

Efter en koll på Blocket verkar det att gå att hitta klubbor för lite under 1 000 kr. De bästa och nyaste klubborna får man så klart inte för detta pris men generellt är det inte jätteviktigt för en nybörjare heller utan klubbor kan man byta med tiden. Det som behövs är något att börja med. Här räknar vi även med att en bag ingår i detta pris vilket de ofta gör.

Kläder

När det gäller kläder så går det självklart att köpa en massa som är speciellt tillverkade för golfaren. Dock är vi pga budgeten inte ute efter några sådana här utan räknar med att använda det som spelaren redan äger. Det ska tilläggas att speciella golfkläder oftast är en ren lyx då det går strålande att spela i vanliga kläder också.

Det som vi dock väljer att köpa är ett par golfskor. Visst går det att spela golf i vanliga skor också, vilket går bra att göra precis i början. Men dessa skor håller ofta inte för de påfrestningar som golfspel innebär varför det inte blir billigt i lite längre perspektiv att spela i gympadojjor eller liknande. Ofta finns det golfskor på rea så för 600 kr ska du nog kunna hitta ett par passande skor.

Det troliga är att vi har fått med de viktigaste kostnaderna här och summan blir då alltså 7 650 kr. Största summan är utan tvekan medlemskapet som står för mer än 2/3 av den totala kostnaden. De andra kostnaderna bör sen sjunka till nästa år då klubbor och skor osv inte går sönder så snabbt utan håller flera år.

Mellan – Golfa med en lite större budget

Efter att ha hållit oss till lägsta möjliga budgeten är det dags att gå upp ett steg och titta på en person som är beredd att spendera en del pengar men fortfarande inte vill segla iväg allt för mycket.

Medlemskapet är det faktiskt inte så stor skillnad på i kronor. Kollar man i trakten här ligger de lite ”finare” klubbarna på runt 6 000 kr per år så vi räknar med den summan här. Vilket bara är upp med 700 kr jämfört med budgetalternativet.

När man är beredd att spendera lite mer pengar vill man troligen också köra på ett årskort för driving rangen. Då får man slå hur mycket man vill utan att betala för varje hink. Det kostar runt 1 600 kr per år, vilket vi lägger till uträkningen.

För att bli en bättre spelare i början väljer denna spelare att gå en nybörjarkurs. Dessa varierar väldigt i pris då de innehåller olika saker. Men en ganska ordentlig sådan verkar gå på en 4 000 kr. Efter den bör en spelare vara bra redo för att ta sina första ordentliga steg ut på banan.

Utrustning på mellannivå

Det är mer när vi börjar titta på utrustning som det sticker iväg lite mer i pengar. De vanliga tillbehören som pegga osv är samma men det finns alltid lite mer tillbehör att skaffa så vi räknar upp det med ytterligare 200 kr. Dock vill denna spelare ha en golfkikare men väljer en billig sådan vilket hamnar runt 1 500 kr.

Järnklubbor köps nya men på rea och kostar därmed runt 4 000 kr. Samma sak med driver, två fairwaywoods, en wedge och en putter. Sammanlagt för alla klubborna blir priset 6 800 kr vi räknar med. Vagn och bag på detta och vi får räkna till 3 000 kr till.

Bollar ska också köpas och uträkningen säger att 2 bollar i snitt går åt per rond och att det ska spelas 50 ronder per år. Alltså behöver man 100 bollar per år ungefär. Bollar i medelprisklass verkar ligga runt 280 kr för dussinet. Med detta pris blir det 2 300 kr per år.

Kläder

Kommer vi till kläderna så väljer denna person att spela i huvudsak med vad den har sedan tidigare men kan behöva några nya sake som kanske en vindjacka, ett par passande byxor eller något liknande. Vi räknar med 2 000 kr för detta.

Ett par golfskor ska köpas och vi väljer här några lite dyrare men fortfarande inte dyraste på långa vägar utan 1 000 kr ger vi för dem. Detta är fortfarande ganska prisvärt.

Kläder behöver fortfarande inte kosta så mycket men på flera års sikt vill man ju fylla på med fler plagg eftersom en del hamnar i tvätten, slits ut osv.

Övrigt

Lyxdetaljer som golfbil under några ronder per år eller annat liknande är inget denna spelare kommer att ge sig på då man fortfarande vill hålla kostnaderna på en rimlig nivå. Genom att hålla sig huvudsakligen till det man behöver, fast ett steg upp, hamnar summan då på 32 600 kr.

Sen som med budgetspelaren ska man komma ihåg att kostnaderna sjunker dramatiskt till andra året när inga nya klubbor och liknande behöver köpas in. Priset då med lite tillbehör och kanske något nytt annat hamnar kanske runt 10 000 kr istället.

Dyrare alternativ för den som vill ha det bästa

Dyrast – Börja spela golf och vill ha det bästa

Nu har vi kommit till den spelare som inte tycker att priset är det viktigaste utan vill ha de bästa grejerna och spela på bästa möjliga bana.

Vi fortsätter i samma stil med att kolla på medlemskapet först och den finaste banan häromkring är även så klart dyrast. Priserna verkar variera en del men en vanlig medlem som vill kunna spela när den vill osv får betala ca 13 000 kr för detta per år.

Ett rangekort är givet för denna spelare och därmed lägger vi även här till 1 600 kr för ett sådant, så att man kan slå hur mycket man vill utan att tänka på det.

Spelaren här vill utveckla sig ordentligt och tar gärna hjälp av lektioner för det. Vi börjar med samma paket med nybörjarkurs för 4 000 kr men lägger sedan även till ett paket med 6 st lektioner till under säsongen för 4 500 kr på detta.

Utrustning för den som har stor budget

Tillbehören landar på ungefär samma pris även här men kanske en dyrare handske och lite annat så på med ytterligare 200 kr så att det hamnar på 600 kr. Kikare är en självklarhet men då inte billigaste varianten utan en av de lite dyrare för 5 000 kr. Det finns så klart ännu dyrare alternativ men vi behöver inte gå till överdrift här vilket vi även inte kommer att göra för klubbor osv.

Järnsetet blir faktiskt långt ifrån det dyraste av den enkla anledningen att de dyraste klubborna oftast är ganska svårspelade vilket inte passar vår nybörjare. Men 12 000 kr blir det för ett set som är testat (köpt i butik där man provar ut klubborna) så att det passar.

Driver, två fairwaywoods, två wedgar och en putter i de högre prisklasserna hamnar sedan på 19 500 kr. Vi talar här verkligen om en stor skillnad mot vår budgetspelare som köpte allt för 1 000 kr där det även kom med en bag. Vagn och bag ger vi här ytterligare 7 000 kr för.

Bollar ska sedan slås bort som vi golfare älskar att göra och vi kör på samma här med 100 bollars åtgång under säsongen. Men självklart spelar vår spelare här på Pro V1 (har du ingen koll så ska sägas att detta är några av de bästa). Priset för dessa under säsongen blir därmed hela 4 600 kr.

Kläder

Nästa steg vi har då är alltså kläder och det blir skitsvårt att säga något bra här. Vi räknar med att denna spelare vill ha en del specifika golfkläder men frågan är då om det ska vara 3 olika par byxor, 2 tröjor, 3 kortärmade, en jacka, ett regnställ osv.

Golfkläder av fint märke är mycket dyra varför det lugnt kan kosta många tusen kronor för ett visst plagg. En regnjacka för 4 000 kr är inte ovanligt och då ingår inte ens byxor som kostar några tusen kronor till. En pikétröja som är en förhållandevis enkel produkt kostar utan problem 1 000 kr bara den.

För att hålla det på några rimliga nivåer säger vi därför att personen lägger 20 000 kr på kläder. Till detta sedan ett par fina golfskor för 2 000 kr.

Övrigt

Då det är frågan om en “lyxspelare” kommer det att bli golfbil ett antal gånger under året och sedan blir det även förmodligen lite andra små trevliga saker under årets gång av blandad karaktär som drar upp priset. Låt oss säga 5 000 kr för ett år.

Vad blir summan av allt detta då? Svaret är att den spelare som vill ha de bästa sakerna får pynta ut med hela 98 800 kr under det första året.

Kostnaden gå så klart ner massor till nästkommande år men ska man fortsätta i liknande spår är det nog en ca 25 000 kr per år som gäller. Detta är alltså inte vägen att gå för vem som helst utan man bör ha en stark ekonomi som tillåter att man lägger mer pengar på sitt fritidsnöje.

Sammanfattning

Vad kan man då säga som sammanfattning av denna genomgång. Det första är att det väldigt uppenbart går att spendera otroligt mycket på golf om man vill. Nästan 100 000 kr känns väl mycket men det är faktiskt trots allt inte några extrema saker som har köpts i vårt exempel.

När en driver kostar 6 000 kr och det ska köpas en mängd andra klubbor också springer det snabbt iväg. Sen om man dessutom lägger på alla andra saker på det blir det mycket dyrt.

Det är ganska klart att det ändå är en lite högre ekonomisk tröskel för att börja spela golf om man vill köra på åtminstone mellan-alternativet med lite bättre saker och inte snåla. Även om man här undviker de dyrare sakerna går det ändå på över 30 000 kr första året. Man får givetvis bestämma om man tycker det är en ok summa att lägga.

Tyvärr kommer ganska mycket av kostnaden direkt i en klump när man ska ha kläder, klubbor, utrustning, årskort (som ofta kan delas upp över året dock) och en del annat. Det är såklart en fördel om man har pengarna redo men annars får man avgöra om man tycker att det kan vara värt att ta t ex ett privatlån för att få råd. Viktigt att komma ihåg ifall man lånar pengar är att det är ränta på lånade pengar.

Kommande år kommer kostnaden sedan att sjunka och då får man se till att budgetera in sitt golfande i sin vanliga månadsbudget helt enkelt.

Golf kan vara billigt om man faktiskt försöker

Det man även kan se är att golf inte behöver vara speciellt dyrt faktiskt. Ett medlemskap som man inte kommer undan finns alltid där om man vill spela mycket på ett år. Det finns greenfeemedlemskap och annat att välja på men en spelare som vill spela ofta kommer inte att tjäna på detta i längden utan de passar mer spelaren som bara är ute några gånger per år.

Vi talar om ungefär en kostnad på 500 kr per månad. Väljer man budgetvägen kommer man säkert med tiden vilja köpa lite bättre saker men det blir då en mindre kostnad lite då och då jämfört med massor vid ett visst tillfälle.

För att kunna börja spela spelet och se om man tycker det är roligt så är det ju ganska rimligt att först satsa på att gå den billiga vägen. Man kan testa om golf passar en och om man tycker att det faktisk är värt att uppgradera saker senare.

Givetvis behöver man inte behålla de billiga klubborna och skorna för alltid utan kan fixa bättre saker när man vet att man är fast för golfen, samt när man har råd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>