Hur många kalorier äter vi under en rond?

Spela golf är strålande för hälsan det råder det inga större tvivel om. Sen exakt hur mycket kalorier man gör av med under en rond är lite svårt att säga. Här ska vi titta lite på vad du stoppar i dig under en rond och hur många kalorier det är.

Kcal per rond

Som sagt var är det svårt att säga exakt hur många kalorier som bränns under 18 hål golf. Det finns många faktorer som spelar roll och mätningarna är inte helt klockrena som har gjorts. En liten flicka t ex gör av med klart mindre kalorier än en tung stor man. Inget konstigt med detta då en större kropp kräver mer energi för att flytta sig.

Ett äpple mår du gott av även under golfronden

Sedan finns det andra faktorer som speltempo, hur lång banan är, bärbag/vagn/golfbil, temperatur osv osv. Eftersom det är så pass svårt är även resultaten som brukar presenteras otroligt varierande där resultaten brukar variera från ca 800 – 1 800 kcal för 18 hål.

Efter att ha läst ganska mycket om detta genom åren har vi valt att tro på en siffra runt 1 000 kcal per rond. Det vi då har grundat denna uppfattning i är kalorierna som bränns under en promenad på ca 4 h med lite hänsyn taget till andra faktorer. Spelar man snabbare går man också snabbare vilket ökar förbränningen. 1 000 kcal är då en siffra som känns rimlig men som självklart enbart ska ses som ett grundtips.

Kcal per dag

Men hur många kalorier ska man då äta per dag egentligen är en naturlig fråga. Svaret på detta är självklart det också beroende på kön och aktivitet. En kvinna som är medelaktiv ska äta ca 2 200 kalorier upp till 30 års ålder för att sedan droppa ner till 2 000 mellan 31 – 60 år och efter detta 1 900 kcal. Är kvinnan lågaktiv eller högaktiv kan man lägga till eller dra ifrån 200 – 300 per åldersgrupp.

För män är det 2 800 upp till 30 år och sedan 2 700 och 2 500 i de andra åldersgrupperna. Låg och högaktiva kan här lägga på eller dra av 300 – 400 per grupp.

Detta är siffror som kommer från livsmedelsverket. Dessa hämtades 2021.

Vad vi äter under en rond

Nu när vi har satt en grund är det därmed dags att gå vidare och titta lite på vad vi stoppar i oss under en rond och vad det kan tänkas innehålla för någon mängd energi.

Dricka

Bästa rent kalorimässigt är helt klart vanligt hederligt vatten som inte innehåller några kalorier alls vilket innebär att det av den anledningen är helt fritt fram att dricka mängder med vatten. Vattnet har sedan många andra positiva sidor men de lämnar vi hän här för tillfället.

Dricker du läsk beror det så klart på vad det är för någon läsk du väljer att dricka. Sockerfri läsk t ex innehåller i princip inga kalorier så ur den aspekten är det inga problem att dricka sådan heller. Dock är det en het fråga för många det här med sockerfri dricka av olika slag men det är också en diskussion vi här struntar i.

Tar du vanlig läsk och då är Coca Cola ett bra exempel som alla känner till så innehåller den 42 kcal per deciliter. En liten burk innehåller alltså strax under 140 kcal, en halvlitersflaska 210 kcal. Fanta är har lite mer energi i sig med 165, 250 och 500 kcal för motsvarande mängd. Annan läsk lär ligga ungefär på samma nivåer.

Det kanske inte är vanligt att dricka en hel liter läsk under en rond men att köpa en petflaska med en halvliter får ses som något ganska vanligt t ex vilket då är upp mot en fjärdedel av det du förbränner under ronden.

Koppen kaffe efter nian då? Jo här kommer iaf positiva besked för dig om du dricker en sådan utan något i. En svart kopp kaffe innehåller i princip inga kalorier alls. Lägger du till mjölk eller socker kan det hamn upp mot en 40 kcal beroende på mängd osv. Det är kaffe latte och andra sådana som har mer kalorier i sig och då börjar det närma sig 200 st per kopp. Men vanligt svart kaffe är alltså inga problem. Samma sak gäller för te.

Alkohol då? Det är bara att titta i soptunnorna efter en tävling på en klubb så ser man att alkohol är vanligt på våra banor. Sedan kan det nog vara mindre sådant nu än vad det var för 20 år sedan men ovanligt är det inte. Halvliter starköl ca 250 kcal och ett glas vin lite under 100.

Fikat efter nian

För många är detta en helig stund under en golfrond medan andra springer förbi och kanske bara fyller på vattenflaskan.

En varmkorv efter nian?

Den klassiska korven med bröd har knappast bästa ryktet när det gäller god mat men smakar gott gör den ofta. Vad jag kan hitta innehåller en korv på IKEA ca 200 kalorier och det får nog ses som att dessa troligen stämmer överens bra med de som serveras på golfklubbarna.

Vi kan alltså ganska snabbt se att en person som beställer en korv och en läsk i princip har käkat upp hälften av förbränningen för ronden. Är personen hungrig och tar två korvar blir det alltså tre fjärdedelar.

Kanelbullen är en annan legendar och här blir det också svårt då de finns i mängder med olika storlekar osv. Men kollar man runt lite på nätet hittar man info om att frysta sådana ska innehålla 130 kcal och det är nog den typen som oftast säljs.

Snacks / Godis

Detta är ett område som spretar en del om man uttrycker sig milt beroende på vad man går för någon väg. Går du godisvägen så innehåller t ex en vanliga kexchoklad 300 kcal och som jämförelse innehåller ett hekto lösgodis 400 kcal även om det där så klart beror på vad man väljer för något godis.

Alltså godis är inte bra alls men det var knappast någon hemlighet. Kexchoklad är vanligt förekommande till försäljning i kiosken på banan och en sådan är alltså nästan en tredjedel av förbränningen under en hel rond.

Frukt är bra under golfronden

Nötter är något som ofta rekommenderas för att de har många bra saker i sig och att man därför kan ha det som en del av intaget under en rond. Det man ska komma ihåg med nötter är bara att de är väldigt kaloririka. Olika varianter varier så klart i energiinnehåll men mellan 600 – 700 får man räkna med per hekto.

För den som vill hålla nere kalorierna men samtidigt känner att det finns ett behov av att äta något under en rond så är troligen bär o frukter det bästa som kan ätas. En banan exempelvis i normalstorlek är strax över 100 kcal och ett äpple är 65 kalorier.

Sammanfattning

Det här med energiintag under en rond är lurigt då det är så lätt att äta alldeles för mycket utan att tänka på det. En korv efter nia med en läsk till och något snack ute på banan och så är hela förbränningen tillintetgjord.

Inte nog med att det är lätt att göra av med det du förbränner om du inte tänker till kan golfronden som ska vara nyttig helt plötsligt gå plus i kalorier. Krävs det inte mer än 2 hekto nötter för att gå plus förstår man att det är enkelt.

Sen handlar det så klart väldigt mycket om vilket syfte man har med sin golftur. Vill man använda den till att gå ner i vikt är det alltså läge att äta väldigt lite och om något ska ätas kanske hålla sig till exempelvis en banan eller två. Gör du detta är golf ett strålande sätt att tappa vikt på ett hälsosamt och förhoppningsvis roligt sätt.

Är du nöjd med vikten handlar det ju som alltid att fortsätta hålla den balansen och då är valet mer om du vill äta något under ronden eller kanske ”spara” de kalorierna du förbränner till en extra god middag hemma eller något sådant.

Viktiga med denna artikel är iaf att man ska vara medveten hur lätt det är att äta massor av kalorier och det kan göra att det man tror är nyttigt inte längre är alls lika nyttigt som man trodde.

Produkter från shoppen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>