Golfmyter

Golf detta kära spel för oss som sysslar med det har självklart ett gäng myter som tillskrivits. Här ska vi titta på ett antal av dessa och se vad som kan stämma och vad som bara är myt och inget annat. Finns säkert en massa fler myter än dessa som här tas upp men jag hoppas iaf att ett gäng fina har kommit med här.

Golf tar hela dagen att spela

Tiden flyger iväg

Golf har ett rykte om att vara väldigt tidskrävande och visst kan detta stämma. Vi hör ju ofta skrämselhistorier om lördagsförmiddagar med ronder på 6 h och längre. Spelar man då måste man absolut kalla det för tidsslukande. En full bana med 4-bollar är inte snabb helt enkelt.

Men golf behöver inte alltid spelas med 18 hål en lördagsförmiddag. Varför inte spela en kväll när det är lugnare och det går att spara timmar? Eller varför inte spela 9 hål som inte tar alls lika lång tid? 9 hål behöver inte ta mer tid än vad ett besök till gymmet eller ett pass med tennis gör.

Så detta är alltså en myt som stämmer men den behöver inte stämma för dig om du bara väljer tid lite bättre och även form av golf.

Golf är fyllt med stofiler

Golfen har fått jobba mycket för att jobba bort åsikterna som är djupt rotade hos många om golfen som en sport för rikisar och att den är väldigt konservativ.

Även här finns det delar av sanning i myten men numera har golfen ändrats väldigt mycket. Okej att man kanske inte villa att folk ska spela i badshorts på banan men det är inte några finkläder eller liknande som krävs heller.

Det finns klart klubbar i världen med större mängd stofiler som styr och ställer men detta är ovanligt i Sverige utan här är de flesta nöjda med att folk vill spela golf och man försöker göra detta möjligt. Spelformer, regler osv har förändrats väldigt mycket.

Golf är dyrt

Golf är dyrt???

Vet att jag själv föll för denna myt när jag var yngre. Jag trodde helt enkelt att det var så dyrt att spela golf att det inte fanns en chans för mig att göra det. Det stämmer dock inte alls som tur var. Dock krävdes det ett stort intresse från min sida och att jag sedan verkligen räknade på det för att inse att det var möjligt.

Visst har du en årsavgift som kostar ett antal tusen kronor. Men utöver denna behöver det inte alls kosta mycket. Köp inte nya klubbor hela tiden, fiska upp bollar, när du ska köpa saker så välj de prisvärda inte de med fina märken osv osv.

Är du smart kostar det inte speciellt mycket att spela golf och tar du sedan och spela mycket blir det inte någon alls hög avgift per rond. För en normal årsavgift ger ju dig rätt att spela hur mycket du vill på hemmabanan.

Vill du spendera pengar är det bara att gå till närmaste golfshop och där köpa de dyra kläderna med rätt märke, skaffa ett nytt set klubbor och driver osv. Då är det lätt att komma upp i 30 000 kr per år.

Golf är inte träning

Klassisk bullshit man hörde förr i tiden var att golf inte var en sport för att den inte var utmanande för kroppen. Nu har väldigt få av oss golfen som en sport och även om detta uttryck är skitsnack när det gäller så är det mer vanlig vardagsträning som gäller för oss andra.

Golf är en strålande form av motion och då speciellt om du går hela ronden. Jag har gjort mätning någon gång när jag spelat med Strava och har då kommit fram till att jag går ca 8 km under 18-hål. 10 000 steg om dagen är något vi också ofta hör som en liten baseline för hur mycket man behöver röra på sig. Detta uppnår du genom en rond golf och då finns resten av dagen kvar till att nå över denna nivå. Runt 1 000 kcal kan du nog också räkna med att göra av med om du går 18-hål, vilket är en riktigt bra siffra det.

Nybörjare måste vara medlemmar i en klubb

Näpp om du börjar spela golf eller för den delen har spelat golf hela ditt liv finns det inget krav på att vara medlem i någon golfklubb. Det finns så klart fördelar med detta men något tvång är det inte.

En driving range t ex kräver inget medlemskap för om du vill träna. Då betalar du bara för dina bollar och sedan kan du slå. Även om man rent tekniskt kanske ska vara medlem för att använda en putting green på en golfklubb så är det nog väldigt få som bryr sig ifall någon kommer dit och försöker lära sig puttning.

Det finns även Pay & Play-banor som du kan spela på där det inte ställs några krav alls på medlemskap. Bara att betala och sedan spela. Dessa kan vara ett bra insteg för dig som vill känna på om det är roligt att spela golf eller ej. Banor av detta slag kan ofta vara lite enklare men det spelar egentligen ingen roll då det ger dig bra känsla för det hela. Du kan även ha spelat golf i 30 år om du så vill och bara spela Pay & Play, finns inget som säger emot det.

Golf är svårt

Ibland i listan över golfmyter finns det sådana som stämmer. Golf är svårt det råder det noll frågetecken runt. Men det är även det som till stor del gör golfen roligt.

Huvudet måste vara still, swinga inte över osv

Det finns mängder av sanningar inom golfen hur en sving ska se ut för att den ska vara bra. Men sanningen är att en sving nästan kan se ut hur som helst bara man träffar bollen bra. Det finns många exempel på majorsegrare som inte har ”fina” svingar.

Visst kan det vara lättare om man har en sving som håller dig till vissa grundregler men detta är inget kvar. Vill du slå bollen rakt gäller det att komma ner med klubbhuvudet rakt till bollen så enkelt är det faktiskt. Hur du kommer dit är din egen väg.

Vid senare tillfälle ska jag nog skriva en hel artikel om olika mycket när det gäller golfsvingar och då ta med klipp och liknande på mycket kända spelare som inte följer dessa ”regler”

Du måste ta lektioner för att bli bra

Nejdå det finns inget som säger detta. Är det inte Bubba Watson t ex som aldrig har gjort detta?

Absolut att lektioner kan hjälpa till men att de ska vara något krav för att bli bra på golf är inte sant alls. Tränar du bra själv och lär känna din sving kan du bli strålande på golf. Lektioner kan vara en genväg men det är en genväg som också kostar.

Golf sitter mest i skallen

Procentsatser kan slängas ut friskt om att det i princip bara sitter i skallen om man ska kunna spela bra golf.

Här har vi en myt som faktiskt stämmer ganska bra. Golf är en väldigt mental sport så länge som du har en fysisk som ger dig orken att gå hela ronden med koncentration och klarar av att svinga en klubba som du önskar.

Sen efter detta sitter det mycket i skallen. Vi har alla spelat med folk som har blivit så sura eller tappat självförtroendet att resten av ronden blir en katastrof. Vi har troligen själva alla varit den spelaren också.

Spela från ”rätt” tee

Röd tee är för damer, blå för damer i tävling, vit för vanliga herrspelare och vit är för herrtävlingar. Visst är det så?

Absolut att det spelas enligt denna principen oftast men att det alltid ska vara så här är inte alls överstämmande med verkligheten. Tiger Woods kan spela från röd tee om han så vill. Okej att han måste gå -11 för att gå på hcp (nu gissar jag på ett hcp för honom på +5) jämfört med ”bara” -5 på en av mina hemmabanor.

Utöver detta finns det inget som hindrar honom att göra detta. Nu är min bana inte slopad för en dam med 54 i hcp och vit tee men inget hindrar detta spel heller. Blir bra med extraslag bara enligt vad slopen borde bli.

Golf ska spelas från den tee man vill och passar bäst oavsett vilken färg det är. Och man kan blanda hur man vill mellan ronder beroende på vad man är sugen på för dagen.

Custom fittning är bara för bra spelare

Näpp absolut inte. Custom fitting är för alla spelare som vill ha klubbor som passar så bra som möjligt. Oavsett handicap kommer spelar att han nytta av detta.

Ska man vara noga så kommer en spelare med högt hcp att ha större nytta av en utprovning. Tar vi Tiger igen som exempel kan man i princip ge honom vilka klubbor som helst och han skulle kunna spela bra golf då han kan anpassa sig tack vare sin grundkvalitet. En sämre spelare kan inte göra detta utan är mer utlämnad till hur bra klubborna passar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>