Golfens värsta slag

Under varje runda ställs vi inför slag av väldigt varierande svårighetsgrad. Här kommer det därför en lista på de slagen som allra värst att råka ut för och då talar vi inte direkt om slaget som kräver en hög draw på 230 meter över out med vatten på ena sidan och en frimärksstor green.

 • Första utslaget – Det finns mängder med anledningar till att detta är ett av de värsta slagen. Det kan vara allt från att det självklart står en massa andra och tittar på (restaurangen ska ju gärna se första tee), dålig uppvärmning, press som du sätter på dig själv då du vill ha en bra start på ronden eller bara att golfgudarna vill jävlas med dig och sabba ronden redan efter första slaget.
 • Första utslaget deluxe – Du spelar normalt från gul tee eller motsvarande men har för dagen bestämt dig att du vill testa på banan från vit. Du har definitivt kvalitén att göra det men när du står där på tee känner du hur alla på den där restaurangen bara tittar på dig och skakar på huvudet åt vilken idiot du är som tror att du är lika bra som proffsen.
 • Genomsläppet – Det där klassiska genomsläppet. Bollen framför har varit trevliga och du vill visa dig värdig att bli genomsläppt. Men tyvärr har aldrig skogen, vattnet osv haft så stor dragningskraft som när bollen framför släpper igenom. I princip är det lika bra att bara slänga ut en ny boll vid valfritt hinder från start och ta pliktslagen.
 • Bunkern – Inget hinder för proffsen om bara bollen ligger halvhyfsat ett stort hinder för oss vanliga dödliga. Ibland är det t o m bättre om bollen ligger pluggad precis vid kanten då det inte finns något att förlora på att bara hugga till och hoppas. En perfekt placerad boll i bunkern är dock ett recept på misslyckande.
En chipp över en bunker är garanterad att hamn i nämnda bunkern
 • Chippen över bunkern – I golfens historia finns det med stor sannolikhet inte någon typ av slag som har duffats så många gånger som den där korta chippen över en bunker.

  Vetenskapen har ännu inte kommit fram till om det är Newton som igen går in och strular eller om det mer är golfgudarna som vill jävlas och skicka ner dig för en 3-4 bunkerslag.
 • Det höga gräset – Här kommer faktiskt ett genuint svårt slag som man har en tendens att bara göra ännu svårare. Efter att ha tittat på The Open så får man lätt känslan av att det inte är så svårt att slå bollen får det riktigt långa gräset. Därför blir man lite för girig och satsar på green istället för att bara spela upp bollen. Helt garanterat att gräset då kommer att greppa tag i klubban och skicka bollen rakt åt skogen med värsta hooken.
 • Alla slag när det finns hus i närheten – Alltså jag kan förstår att det är trevligt att bo precis vid en golfbana men varför ska de placera husen så nära??? Vi har ju strandskydd som det är jäkligt noga men och det borde finnas något liknande golfskydd som säger att inga hus får finnas inom 200 meter från en golfbana. Den där paniken man hinner känna när bollen är på väg rakt mot ett fönster är ju inte trevlig direkt.
 • Utchippen – Som vanligt har bollen hamnat inne i skogen men lite överraskande har du där tagit det smarta beslutet att bara chippa ut bollen lite enkelt. Hur ofta är det dock inte som detta totalt misslyckas för att du lyckas träffa tre grenar på vägen ut eller att det fanns en rot du inte sett under bollen.
 • Opeggad driver – Fowler t ex använder sig av detta ganska ofta och ärligt talat har jag svårt att se något coolare slag inom golfen än att rycka fram drivern ute på fairwayn. Vid en bra träff kan bollen även gå väldigt långt då rullen gärna blir mäktig.

  Men även om det ser enkelt ut när proffsen gör det så är grundtipset att du behöver en liten sinnesundersökning om du försöker dig på det. Troligare är att du duffar och bryter skaftet än att bollen hamnar någonstans i närheten av det du tänkt dig, egentligen ska du se allt över 100 meter i längd som en framgång.
 • Lägga upp – Egentligen inte alls ett svårt slag alls där du bara siktar på att spela fram bollen mellan 100 – 150 meter till en bred fairway. Dock pga att det är ett så pass enkelt slag bestämmer sig din hjärna för att det är dags för en fikapaus och därför när du väl slår slaget är koncentrationen ungefär lika med noll. Ett skitslag senare och du har skaffat dig ett riktigt svårt inspel helt i onödan.
 • Enkla utslaget – En kusin ditt att lägga upp är det där utslaget när du smart nog väljer att låta drivern vara kvar i bagen utan bara väljer att peta ut bollen med en järnklubba. Även här tar hjärnan gärna ledigt och sabbar det mesta. Detta slag och uppläggningen är troligen också de mest frustrerande slagen att missa inom golfen.

  Här har du valt att ta ett enkelt slag istället för något mer avancerat och trots det missat vilket retar något otroligt. Försöker du på det svåra slaget vet du ju iaf misslyckandet inte är långt borta och har räknat med det.
Golfslag över vattnet är hemskt
 • Slaget över vatten – Avståndet är inte viktigt men det krävs ett slag som går över vatten hela vägen och behöver stanna rätt snabbt. Eller det finns en viktig sak med avståndet och det är att det egentligen inte ska vara ett problem utan du ska antingen kunna ta en kort wedge eller drivern och nå över enkelt.

  Men som alla vet säger Newtons fjärde rörelselag (den lite mindre kända än de andra) att dragningskraften är lokalt betydligt kraftigare vid vattenhinder.
 • Spela från fel hål – Ett slicad utslag har hamnat på ett angränsande hål (förhoppningsvis bara ett hål i sidled) och självklart finns det andra spelare på det hålet som kommer att se när du ska försöka rädda upp det hela. För nu vill du ju även visa att du inte är så dålig egentligen och smälla upp bollen på greenen men hur resultatet blir är ju uppenbart redan innan. Detta slag är lite av en släkting till genomsläppet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>