Golfen snobberi eller ej?

Jag hittade in till en artikel om hur man försöker göra golfen populärare på de brittiska öarna igen, men det jag fastnade vid var kommentarerna som vanligt.

Artikeln i sig handlade om några olika sätt att öka på intresset att spela golf och saker som togs upp var snabbare och kortare banor, billigare avgifter, golfsimulatorer och större hål. Hade då tänkt att skriva något om detta då jag t ex tror mig tidigare ha varit inne på detta med större hål. De talades om hål med en diameter på 40 cm vilket är nästan fyra gånger så stort som det vi har nu.

Personligen är detta inget jag vill ha på min bana då jag tror det blir för lätt att sänka puttarna. Golf för mig ska vara svårt så enkelt är det. Sen kanske det kan passa för andra spelare och jag skulle inte säga något om man t ex hade två hål på varje green.

Snobberi

Men det jag fastnade för var kommentarerna som fanns till artikeln och som alltid dyker upp när det är frågan om golf. Den första klassiska är att golfen är en snobbsport som är jättedyr att hålla på med. Ser man tillbaka till 80-talet så stämmer detta säkert ganska bra. Filmer som Den Ofrivillige Golfaren, Caddyshack osv hjälper ju till ganska friskt med denna bilden.

Caddyshack
Golfen har utvecklats sedan 80-talet, här bild från Caddyshack.

Men detta var ju ett trettiotal år sedan numera och mycket har ändrats. Det finns utan tvekan idioter på golfklubbarna som motarbetar barn osv men dessa är numera väldigt få, idioter finns det inom alla områden. Själv spelade jag fotboll i många år på låg nivå och det är ju inte direkt någon snobbsport men jag träffade på många där med väldig konstiga idéer.

Tyvärr är det många som fortfarande verkar hänga kvar i detta tänk och dessa kan jag inte annat än att tycka synd om. Är lagom trött själv på att höra det men det är ju en annan sak. Gissar t ex att innebandyspelarna är ganska trötta på att höra att det är en töntsport för de som inte klarade sig som hockeyspelare.

Mitt bästa tips för de som fortfarande lever kvar på 80-talet är att släppa taget om hörnflaggan och komma in i matchen istället.

Dyrt med golf

Det är dyrt med golf – det tillhör också de vanliga sakerna att höra som motargument. ”För mig är golf en sport för snobbar som tycker det är värt att betala en medlemsavgift som motsvarar en insats till en liten lägenhet”. Där har vi t ex en kommentar som någon hade till en artikel om golf på DI. Visst är golf inte det billigaste man kan hålla på med det råder det ingen tvekan om.

Medlemsavgiften för mig på min hemmaklubb är 4 700 kr. Jag spelar nog ungefär 40 rundor per år som antingen är 9 eller 18 hål. Alltså kostar varje runda mig ca 120 kr. Sen köper jag även ett årskort på rangen som kostar lite över 1 000 kr, kommer nu inte ihåg den exakta summan. Detta räknar jag som grundutbudet för att jag ska kunna spela ett år och då ligger jag någonstans under 6 000 kr. Visst tillkommer det resa till banan också och här har vi en kostnad som ofta kan dra iväg för många även om man inte tänker på det, själv har jag ca 3 km till banan så det är inte några direkt stora summor. Resekostnader har man ju även för många andra idrotter så detta skiljer knappt golfen jämfört med andra sporter.

Sen kommer det till lite utrustning men detta behöver inte kosta speciellt mycket egentligen. Själv köpte jag inte någon klubba alls förra säsongen och har inga planer på att göra det till denna säsong heller. Men för att räkna lite på det hela så kanske det handlar om 500 kr per år eller något ifall man köper lite billiga klubbor (köper själv från USA) och inte behöver köpa nya varje år. Bollar är ju också en kostnad men jag har personligen aldrig köpt en boll i hela mitt liv. Jag spelar ofta kvällar när det är väldigt tomt på banan och med en håv kan jag då plocka upp fler bollar än vad jag behöver utan att jag stör någon annan. Bollar behöver alltså inte kosta något om man vill.

Ett års kostnader för barn
olika sporter (snitt)

Ishockey10 740 kr
Ridsport10 405 kr
Tennis4 700 kr
Friidrott4 100 kr
Innebandy3 945 kr
Simning3 925 kr
Basket3 900 kr
Fotboll3 700 kr
Golf3 500 kr
Gymnastik2 360 kr
Källa Riksidrottsförbundet

Golfskor och andra tillbehör är trevliga och sådant kostar en liten slant. Har själv ett par nya nu som är köpta direkt från Kina och jag har stora förhoppningar om dem även om de bara kostade mig ca 200 kr att köpa. Lite peggar går alltid år och man slarvar ju alltid bort en greenlagare eller två. Men totalt kanske det handlar om ca 7 000 kr för mig att spela golf ett år om man bortser från resorna.

Detta tycker jag inte är speciellt mycket egentligen för något som ger mig så mycket nöje och träning. Det är iaf definitivt inte något som motsvarar insatsen på en liten lägenhet. I rutan här bredvid har jag lagt in en lista med kostnader för barn och olika sporter. Detta är snittsiffror som Riksidrottsförbundet har tagit fram. Nu är det självklart lite dyrare för vuxna att hålla på med olika idrotter men det ger iaf en ganska bra bild av att golf inte måste vara något jättedyrt att utöva jämfört med andra aktiviteter.

Golf är ingen riktigt sport / idrott

Varje gång någon golfspelare gör något bra kommer det kommentarer från personer som känner ett starkt hat mot sporten golf. För det är en sport utan tvekan så enkelt är det, de som säger något annat och verkligen tror på det har fel. Diskussion om annat är totalt meningslöst då de har fel.

Golf är exempelvis en väldigt bra träningsform då en spelare ju går upp mot en mil per runda vilket är kanon. Ska du t ex gå ned i vikt så är det strålande eftersom du håller på under lång tid. Visst är det inte lika intensivt som att springa eller liknande men du gör det istället under flera timmar. Jag har som mest spelat fyra rundor under en och samma dag och jag kände definitivt det ordentligt i kroppen om man uttrycker sig milt.

Det verkar även som att en del har fått för sig att sport enbart är något där man försöker ta reda på vem som är snabbast, starkast eller något annat extremt fysiskt. Men så enkelt är det inte riktigt, sen att golfen kräver mycket fysiskt av en spelare för att nå absoluta toppnivån är en annan sak. Personligen tycker jag t ex inte att bangolf är så skoj och jag tycker även att de ser lite fåniga ut med sin för oss annorlunda puttstil. Men en sport är det utan tvekan även om de inte behöver gå lika långt. Dart t ex är ett annat bra exempel då det knappast är speciellt fysiskt ansträngande utan där testas mer hur stadig du är på hand och mentalt stark osv. Olika sporter har olika utmaning helt enkelt.

Visst finns det proffs i toppen som inte är jättevältränade och det är väl egentligen trevligt att man kan ha lite extra kilo och fortfarande tävla. Att vara tjock kan ju t o m i vissa sporter vara en fördel som exempelvis amerikansk fotboll där grabbarna på den offensiva linjen inte direkt är smala. Kanske är detta då inte en sport längre? Sen ska man ha klart för sig att det är en nackdel att vara sämre tränad även i golf. Hålla koncentrationen uppe under 5+ timmar och göra detta fyra dagar i rad blir väldigt mycket enklare om personen är vältränad. Men det är ju inte i huvudsak antal extra kilo som testas i golf utan det är ju mer frågan om en mental utmaning plus att du ska kunna upprepa en sving många gånger utan några större skillnader. Som sagt var olika sporter har olika utmaningar.

En vanlig sak att höra från de som ogillar golf är att det bara är en sport om man blir svettig och det är ju tur för golfen då eftersom jag definitivt blir svettig av den. Finns många sporter som inte framkallar lika mycket svett som fotboll t ex och detta ändrar inte faktum att de fortfarande är sporter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>