Börja spela golf på en budget – Välja utrustning

Här på Golfprylar har vi dem som spelat golf i en jäkla massa år och så har vi dem som inte spelar golf, tro det eller ej. Jag har spelat lite smått och stått en del på driving rangen genom åren men aldrig börjat spela golf på riktigt. Jag äger ingen egen golfutrustning. 

Jag tycker att golf är en rolig sport men av olika skäl har det inte blivit av helt enkelt. Jag tänkte dock i denna artikel gå igenom lite vad jag skulle köpa och hur jag skulle tänka med mina köp, om jag började spela golf på riktigt. 

Min utgångspunkt är att om jag började spela golf så skulle jag vilja göra det på en ganska strikt budget. Det får inte bli för dyrt, av flera olika skäl.

Golf kostar en del varje år i medlemsavgifter och sådant men det som kan kosta lite mer är just när man ska börja spela, då man måste införskaffa alla de där prylarna som behövs för att kunna ge sig ut och spela. 

Om man inte har mycket pengar liggande som man kan eller vill använda till detta (vilket givetvis är helt ok också) så kan du försöka hålla nere dina kostnader. 

Det är vad jag skulle göra om jag började spela golf idag. Här har du mina personliga tankar och val om jag skulle börja spela golf, från att inte ha några golfgrejer alls. 

De saker som jag listar nedan skulle jag fixa på ett eller annat sätt. En del saker måste köpas, andra saker kanske man kan gräva fram där hemma. Det viktiga är inte att köpa dessa saker utan att jag skulle vilja ha dem i min arsenal den dagen jag börjar spela.

Golfklubbor

Givetvis behöver man golfklubbor. Det går inte att komma ifrån att man behöver en uppsättning klubbor. Min tanke här är att det inte behöver vara de bästa klubborna, eftersom jag ändå är en nybörjare och jag kommer inte kunna nyttja de små fördelarna som dyrare klubbor skulle ge. 

Jag köper hellre något billigt först, testar om jag gillar golf och att jag vill spela på längre sikt och köper ett dyrare set senare när jag vet att detta är något för mig. Visst kommer jag då inte att få ett “fancy” märke på klubborna, men det känns inte som det viktigaste för mig just i början av min golfkarriär.

Billigt set

Set med billiga golfklubbor

Man får ge från ca 3 000 kr för ett set med billiga golfklubbor. Ett bra alternativ kan vara att köpa från ett annat land. Dessa klubbor från Ram Golf är intressanta just för att priset är bra – . Det kostar ca 3 000 kr inklusive frakt till Sverige. Utan att göra några närmare tester är jag ganska säker på att de duger för mig, på min nuvarande nivå.

Vill man köpa något från Sverige kan man kolla in en vanlig golfbutik som Dormy eller en sportbutik som säljer golfutrustning. Där kan man köpa några set och med lite tur är det även rea på dem. Priserna ligger runt 3 500 – 4 500 kr för de enklaste varianterna med lite rea, men det kan man ju inte alltid räkna med att få.

Ett annat alternativ är att se om det finns någon som säljer ett helt set med klubbor begagnat. Detta är alltid ett spännande alternativ då man kan spara pengar och även vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle. Vad begagnade klubbor kan kosta är jag inte helt säker på men det finns säkert både dyrare och billigare varianter.

Det är inte jättestor skillnad i pris för de olika alternativen. Någon tusenlapp hit eller dit. Men om man har en strikt budget och vill vara sparsam så är det inte dumt att gå på ett billigt alternativ. Frakten kanske tar lite längre tid om man beställer från ett annat land, men det kan man förhoppningsvis genomlida.

Golfbag

En golfbag kommer man inte heller undan. Det är lite svårt att gå och bära klubborna löst under armen bara. Här har man givetvis ett val att göra först och främst. Vilken typ av bag ska man ha? En vagnbag eller bärbag?

Om man bara tänker utifrån att hålla sin budget så blir det en bärbag och det är nog vad jag skulle välja också. Andra kanske känner att en vagnbag är ett måste och då får man hitta ett bra alternativ utifrån detta.

Det fina med golfsetet jag hittade från Ram Golf är att det ingick en enklare bärbag. Då behöver jag inte ens oroa mig för att köpa en sådan. Den duger fint till att börja med men man kan ju uppgradera efter något år om man inte känner sig helt nöjd. Det går ju också att byta från bärbag till vagnbag när man inser att man kommer att spela mycket golf.

Om man vill köpa en stand bag / bärbag kostar de ganska snabbt 1 500 – 2 000 kr i vanliga golfbutiker. Ska man ha en vagnbag är det dyrare då bagen kostar från ca 2 000 kr och sen kostar vagnen också ungefär samma. Så totalt får du punga ut minst 4 000 kr för att få en bag som du slipper bära på. 

Möjligen kan du hitta en billigare golfbag på rea, oavsett vilken typ man har tänkt sig, så håll utkik. Ju dyrare saker man har tänkt sig att köpa, ju mer intressant är det med reor och kampanjpriser då man kan spara en bra slant, vilket passar bra när man arbetar mot en budget.

Golfkläder

När du ska spela golf behöver du ha kläder på dig. På samma vis som du behöver ha något på dig när du ska ut och springa eller spela tennis osv. Det finns en massa golfkläder men det finns väl inget som säger att man måste ha specifika kläder just för golf.

golfkläder klädkod

Det finns en viss nivå av klädkod för golf, men den är inte så strikt nu för tiden. Du kan spela i ganska många olika typer av kläder. Grundtanken är väl att man inte ska se för sunkig ut och därmed kanske man inte har mjukisbrallor och ett linne. 

Vanligen brukar väl rekommenderas att man har byxor i stil med chinos och en tröja med krage. Det är inte heller ovanligt med lite sportigare tröjor av olika slag, t ex med en ståkrage och kort dragkedja.

Det jag vill säga är att man inte behöver köpa “golfkläder” utan det går fint att spela i vanliga kläder i lite liknande modell. Det viktiga är att de är bekväma, att de går bra att röra sig i (svinga) och att de är aningen tåliga. Det kan också vara viktigt att kläderna kan andas, så att man inte blir för varm om man spelar en trevlig sommardag.

Ett par vanliga byxor och en pikétröja går fint eller en träningströja om du behöver något med långa ärmar. Shorts funkar också och man får då välja en modell som känns bra.

För kvinnor är det i grunden samma sak men där kan man ju givetvis välja klänningar och kjolar om man så vill också. Då får man bara hitta modeller som man är bekväm med, som är sköna att spela i och som har en lagom längd etc.

Keps

En keps skulle jag nog ha med mig ut på golfbanan ganska ofta. Det är inte dumt att ha något som skyddar lite mot solen men som även kan fånga upp en svettdroppe eller två och hålla ordning på långt hår som flyger i vinden.

Keps kan man ha vilken sort man vill givetvis. Det behöver inte vara en keps med en stor logga där det står Titleist eller PING eller något annat golfmärke. Ta en keps du har sedan tidigare eller köp en vanlig billig sådan.

Vi säljer en del blandade kepsar i vår shop. Enfärgade utan logga och en del med lite mer grejer på. Det finns även solskärmar om man vill ha något som inte är riktigt lika varmt.

Inga nya golfkläder för mig

Personligen skulle jag nog inte köpa några speciella golfkläder till att börja med. Jag skulle först kolla igenom min egen garderob och se vad jag hade som kändes passande att spela i. 

Jag vet att jag har en del byxor av rätt modell och jag har även tröjor som funkar. Både pikétröjor och en del långärmade träningströjor som skulle funka fint.

Jag skulle prova mig fram med mina egna kläder först och sen se om jag var nöjd med dem. Kanske skulle jag behöva komplettera golfgarderoben med några fler plagg efter hand sen, men det skulle nog bara bli några få plagg över en säsong.

Regnkläder

Något jag vet att man behöver är regnkläder. Golfare spelar i ur och skur och låter inte lite vatten stoppa dem. Ibland är vädret superfint när man ger sig ut och sen börjar det regna halvvägs in på ronden också för den delen. Då behöver man ha regnkläder redo.

Regnkläder som man spelar golf i kan skilja sig lite från regnkläderna man har när man ska till jobbet en regnig dag. De behöver vara tunna och ge bra rörlighet och de måste andas. Om man satsar på något i gummi blir man nog snabbt blöt av svett på insidan ändå.

Så just regnkläder skulle jag nog köpa nya inför min golfsatsning. Jag skulle inte köpa någon dyr variant men leta efter ett prisvärt set med jacka och byxor. Gissningsvis kan man hitta en ok variant för runt tusenlappen i en sportbutik.

Om jag fortsätter spela och tycker att de regnkläderna inte är bra nog – t ex att de är för tjocka, hindrar rörligheten eller blir för varma – så kanske det kan vara värt att satsa mer på ett regnset för golf senare.

Man kan välja att alltid ha med sig regnkläderna när man ska ut och spela eller bara ha med dem när man tror att det är risk för regn. Det går fint att kolla på t ex regnradar.se för att se om det förväntas bli blött.

Golfskor

Här är en produkt som kan vara lite lurig. Det är helt klart att man inte behöver ha skor som är gjorda specifikt för golfspel. Det går att spela i ganska många olika typer av skor. Sneakers, träningsskor, outdoor- / vandringsskor osv.

De egenskaper som skorna ska ha när man spelar golf är:

  • Sköna, så att man kan gå lite längre i dem
  • Slitstarka, eftersom man lätt kan slita på dem, speciellt sulan
  • Vattentåliga, då man vill kunna ha dem i lite regn men gräset kan ofta vara fuktigt
  • Bra grepp, så att man inte halkar eller står ostadigt när man ska svinga

Det går fint att hitta vanliga skor, som inte är golfskor, som har de här egenskaperna. Sen vad för typ av skor man väljer är upp till en själv.

golfskor

Fördelen med riktiga golfskor är att de ofta är väldigt tåliga och att de inte slits ut på samma vis som vanliga skor kan tänkas göra. Det finns en risk att man sliter ut sina vanliga skor lite väl snabbt, t ex sulorna som slits vid sving.

Eftersom golfskor faktiskt inte kostar så värst mycket mer än vanliga skor så kan det vara en bra investering att köpa ett par golfskor direkt. Om de håller lika länge som två par vanliga träningsskor så har de troligen redan betalat sig.

Jag skulle personligen börja med att kolla om jag har några skor som jag tror passar att spela golf i. Om jag inte har några i min ägo just nu och känner att jag måste köpa några nya just för detta ändamål, så skulle jag troligen köpa ett par billigare golfskor direkt.

Det verkar finnas en hel del prisvärda skor hos större skoaffärer och sportaffärer. Där kan du köpa en vettig modell från runt 1 000 kr. Ibland till och med billigare på rean.

Golftillbehör

Här kommer nu den kategori som vi säljer här på Golfprylar.nu. Vissa tillbehör är riktigt bra att ha när du spelar golf och vissa saker är trevliga att ha men inte ett måste. 

Om jag började spela golf skulle jag köpa på mig det mest nödvändiga samt några saker som jag vet ökar Quality of Life en hel del. Andra saker skulle jag vänta med. Här är min lista.

Peggar

Lite peggar behöver man. Det går att hitta några som ligger och skräpar ute på banan eller på rangen men det behövs åtminstone något paket i bagen också. Jag kan tänka mig att spela med lite olika varianter men bästa är förmodligen tåliga plastpeggar.

Vi har smidiga castlepeggar i plast, som finns i olika längder, så att man kan pegga upp precis lika högt varje gång. Sådana hade jag definitivt satsat på. De går sällan sönder och gör det enkelt att pegga upp.

Castlepeggar i plast av olika storlekar

Plastpeggar Castle 50 mm (20 st)
Paket plastpeggar Castle (25 st)

Rengöringsborste

Någon typ av borste för att göra rent klubborna behövs, då man lätt får gräs och jord på klubbhuvudet. Speciellt om man är nybörjare och slår några extra torvor! Det finns många olika typer av borstar att välja på. 

Mitt val hade nog i början fallit på en enkel variant med två borsthuvuden, en sida med metallborst och en sida med nylonborst. Sen med en bra hållare, som man kan fästa på bagen.

Vår golfborste med jojo-hållare för endast 59 kr

Borste med grooverengörare & snöre

Golfhandduk

En handduk är alltid bra att ha. Man kan torka sin egen svett, regn eller smuts från kropp och kläder eller så kan man torka av klubbor eller annan utrustning. Så jag hade helt klart tagit med mig en handduk ut på banan.

Sen kanske man inte direkt behöver ha en speciell golfhandduk i början. Jag hade här börjat med en vanlig handduk av den typen man torkar händerna på i badrummet. Någon variant som är lite tunn och smidig.

Fördelen med riktiga golfhanddukar är att de har bättre hållare, t ex en karbinhake eller bra krok. Då är det enklare att fästa handduken på bagen, där man vill ha den hängande så att man lätt kan komma åt den.

I början hade jag alltså tagit någon handduk jag hade hemma men senare bytt ut den mot en riktig golfhandduk som den vi säljer i shoppen.

Klassisk golfhandduk med krok

Golfhandduk

Golfhandske

Något som de allra flesta har och som jag helt klart skulle vilja ha om jag spelade golf är en golfhandske. Man får klart bättre grepp med en handske och dessutom skyddar man handen en del. Det kan hjälpa dig att slippa blåsor och valkar, speciellt som nybörjare när händerna är ovana vid belastningen.

En golfhandske slits med tiden så man måste byta ut dem med jämna mellanrum. Turligt nog behöver en vettig handske inte kosta så mycket. Jag skulle satsa på några handskar från vårt eget sortiment, som är riktigt prisvärda. 

Genom att köpa några stycken på en gång har jag ett extra par redo när den första blir utsliten, eller om man vill växla mellan två.

Det finns en del olika varianter och jag rekommenderar handsken som har cabretta-läder i handflatan, som ger skön vaddering men framför allt en slitstark yta där handsken normalt slits som mest.

Våra billiga golfhandskar i olika storlekar

Golfhandske vänster Cabretta - Flera storlekar

Greenlagare

En greenlagare är till för att laga nedslagsmärken i greenen. Man kan överleva utan en sådan men man bör laga sina nedslagsmärken och därmed är det bra att ha en greenlagare. De kostar inte mycket så jag hade stoppat ner en i bagen.

Smidig hopfällbar greenlagare

Greenlagare + markeringsknapp

Markeringsknapp

En markeringsknapp använder du för att markera var din boll ligger om du måste plocka upp den av något skäl. T ex att någon annan ska spela före dig och din boll är i vägen.

Du behöver helt klart inte köpa en “riktig” markeringsknapp utan du kan använda något så enkelt som ett mynt istället. Så det är helt klart inget måste. Om jag spelade golf på en budget skulle jag börja lite enkelt med något platt och runt jag hittade hemma.

Turligt nog så ingår det en markeringsknapp med den greenlagare jag valde nyss. Så jag behöver inte fundera på någon alternativ lösning. Det är redan fixat!

Om jag sedan ville steppa upp lite så finns det ju billiga varianter i shoppen, t ex en variant med hat-clip så att man alltid vet var den är!

Markeringsknapp med hat-clip

Markeringsknapp för keps - Silver

Golfbollar

Det är svårt att spela golf utan golfbollar. Detta kan vara en lite större kostnad för en golfare. Speciellt för nybörjare, som har en tendens att slå snett lite oftare. Det är då större risk att du slår bollen i vattnet eller in i skogen, där den sedan inte går att hitta.

Som nybörjare kan man också vara sämre på att bedöma avstånd och se var bollen landade. Detta är något man blir bättre på med tiden. Så det finns som sagt en risk att man slår bort fler bollar när man är ny.

Därmed vill man kanske satsa på billigare bollar i början. Det är min tanke iaf. Dock är även billiga bollar inte jättebilliga. Om du vill köra på några bra allroundbollar som är riktigt prisvärda kan du prova våra nya egna bollar Exole.

Prisvärda allroundbollar med bra känsla

Paraply

Precis som när det gäller regnkläder kan ett paraply vara bra ibland. Speciellt för den gången man överraskas av ett rejält sommarregn eller nåt oväntat skyfall. 

Det finns inte alltid träd att gömma sig under och ett paraply kan skydda klubborna och bagen lite också.

Däremot finns inget krav på att köpa ett golfparaply. Det funkar med i princip vilket paraply som helst. Det huvudsakliga kravet är att det ska vara lite större och lite smidigt men sedan får det gärna också ha ett rakt handtag.

Rakt handtag gör att man kan fästa det i de allra flesta paraplyhållare som finns på marknaden, vilket kan vara bra för den dagen man tar steget och införskaffar en sådan hållare.

Jag tror att jag kan hitta ett paraply hemma som funkar till en början och sen får man utvärdera längre fram. Tyvärr säljer vi inte paraply just nu men kanske kan det komma in i shoppen i framtiden.

Headcovers

Headcovers är inte absolut nödvändiga. De kan räknas som en “lyx”. Men jag gillar ändå tanken på att skydda mina klubbor och därför skulle jag nog satsa en liten slant på att köpa headcovers.

Du har huvudsakligen headcovers på dina träklubbor, som kan räknas som lite mer ömtåliga osv. Headcovers är traditionellt sett ganska dyra kan jag tycka, men vi har några som är snygga och relativt prisvärda. Du får ett sett med tre stycken för bara 400 kr.

Set med stilrena headcovers

3-pack headcovers

Att ha headcovers till sina järnklubbor är väl än mindre nödvändigt och långt ifrån alla har det. Men det kostar inte så mycket och jag gillar personligen tanken på att skydda dem från regnet. Dessutom slipper man höra det klonkande ljudet från klubbor som slår i varandra när man går med bagen på ryggen.

10 headcovers till järnklubbor

Headcovers till järnklubbor - Set 10 st

Träningsbollar

Här har vi en grej som man inte heller måste ha när man börjar spela golf. Men jag tänker att om jag skulle börja spela så skulle jag nog satsa lite hårdare i början för att kunna förbättra mig snabbare.

Då skulle jag nog gärna stå och slå lite hemma i trädgården också, för att det är kul och ger träning. Om man ska slå i trädgården och göra något mer än att bara chippa, så kan det vara bra med några mjuka bollar.

Det finns både plastbollar och skumbollar som funkar att ha till träning hemma. De är ganska likvärdiga i funktion men jag föredrar nog skumbollarna lite mer.

Bra träningsbollar i skum 10 st

Skumbollar 10-pack

Bollhåv

En bollhåv är inget måste för att spela golf. Vare sig som nybörjare eller senare. Men det är ganska bra att ha. Om man lägger en boll i vattnet är det ganska trevligt att kunna fiska upp den igen. Speciellt om den är så där retligt nära att man kan se den men inte nå den.

Här kommer bollhåven in. Min tanke med bollhåv är att som nybörjare slår man extra många bollar i vattnet. Det kommer att hända eftersom man inte är så stabil och oftare slår snett. Det kan kosta en del om man hela tiden slår bort bollarna och inte kan få tillbaka dem.

Med en bollhåv kan man rädda ganska många bollar och därmed få dem att räcka längre. Dessutom kan man även fiska upp andras bollar som man hittar under sina rundor. Här kan man ha tur och hitta en hel del finare och dyrare bollar också för den delen!

Det är en investering som betalar sig på kort tid, speciellt om man lyckas fiska upp en eller ett par dyra bollar som en Titleist Pro V1 🙂

Vi säljer en prisvärd bollhåv på 2 meter

Utfällbar bollhåv 2 meter

Bollnät

Du kommer säkert ha ett gäng bollar liggande i din bag. Men det kan vara ganska trevligt att ha ett bollnät också. Det är bra när du ska träna och har ett antal bollar eller om du behöver flytta bollar på ett smidigt sätt.

Ett bollnät är en sån där Quality of Life-grej som inte kostar mycket men som ändå underlättar en hel del. Jag skulle köpa ett nät om jag började spela golf.

Enkelt och billigt bollnät för ca 45 golfbollar

Golfbollssäck / Bollnät

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *