De allra flesta av oss som spelar golf tycker det är en trevlig sak att göra. Annars hade det varit konstigt att utöva sporten om man säger så. Anledningarna varför man gillar golf kan variera väldigt då vissa tycker de sociala aspekterna är väldigt viktiga, andra vill utmana sig själv till att bli bättre och någon kanske ser det som bra motion.
Även om vi uppskattar det här med golf så finns det alltid läge att göra det ännu lite mer intressant och det är här detta förslag kommer in bilden. Det jag tänker är att ni ska ta och spela en eclectic.
Eclectic kanske inte är ett ord som så många har träffat på inom golfen. Läser man en ordlista som Merriam Webster för att förstå det hela kanske man får lite klarhet i vad det är eller ingen alls.
eclectic noun : one who uses a method or approach that is composed of elements drawn from various sources : one who uses an eclectic method or approach
Om du inte var klar på vad det var innan så blev du säkert det med denna förklaring.
Vad är en eclectic?
Låt oss därför förklara lite mer vad det faktiskt är. En eclectic är faktiskt ganska enkel då det i grund och botten är en tävling som pågår under flera ronder och där du väljer ut ett resultat på varje hål. Självklart finns det olika varianter att välja på, som med de flesta andra spelformerna, men i grund och botten är det vad eclectic är.
Det som gör det hela lite spännande är att om du väl har skrivit in ett resultat på ett hål så kan du aldrig ändra det.
Antalet ronder är troligen det som är mest flexibelt. Du kan ha en eclectic som pågår under en hel säsong och du skulle rent teoretiskt kunna ha en som bara är två ronder även om det troligen inte är direkt spännande. Minimum bör nog vara fem ronder iaf men tio är nog ett bättre antal.
Mitt förslag är att köra på just 10 ronder. Personligen har jag tänkt köra det på bägge banorna här på klubben och då ha 10 för bägge.
Strategi
Eftersom du bara får skriva in ett resultat på ett hål en gång gäller det att välja väl när detta görs. Säg att du har ett riktigt hathål som du lyckas få till ett par på, så kanske det är läge att skriva in det direkt. Du vill sen inte stå där rond nio och tio med inget resultat inskrivet när det fanns ett okej tidigare. Risken är då att du får välja det du fick sista ronden oavsett vad det var.
På liknande sätt fast då tvärtom är ifall du har ett favorithål. Säg att det är ett par 5-hål där du lite då och då gör eagle. Ska du då ta birdien du gjorde första ronden? Det kan vara svåra beslut ibland, men lite spännande. Det gäller att du är taktiskt slipad för att få ihop ett så bra resultat som möjligt. Kanske som en katt som spelar schack??? Har hört att de är luriga när de gör det.
Handicap?
Här kommer en lurig fråga med denna spelform då många faktorer spelar in. Vad som gör det extra lurigt är att olika varianter gynnar olika handicapsnivåer.
Den som har ett lågt HCP spelar normalt ganska stabilt och har inte så stora avvikelser per hål och rond. En spelare med högt HCP gör istället tvärtom där det kan variera från en birdie hela vägen upp till massor av par. Under en rond fungerar då HCP för att jämna ut detta på ett bra vis och en bättre och sämre spelare kan tävla mot varandra.
Men säg att den där spelaren som har 36 i hcp och erhåller 2 slag per hål tävlar mot scratchspelare som inte erhåller något slag alls. Pågår tävlingen under 10 ronder kan spelaren med 36 mycket väl göra par på alla hålen någon gång. Väljer den då smart sina tillfällen skulle resultatet blir -2 på alla hål. Alla förstår att en scratchspelare inte gör eagle på alla hål om den får 10 försök. Kanske kan göra det på par 5-hålen men holes in one på alla par 3 och sänkta inspel på alla par 4-hål finns inte på kartan.
Bäst så klart är därför om alla som tävlar har samma handicap (eller iaf nära varandra) så man kan skippa att räkna med det alls. Sen är detta heller inte rättvist mot den spelare med högre HCP.
Jag har försökt att titta runt på nätet efter ett svar på exakt hur man ska räkna ut HCP och det verkar lite lurigt. Det finns många olika sätt som används då antal ronder och hur man räknar varierar. Finns sådana där man alltid väljer bästa resultat och det sedan kan ändras under tävlingens gång vilket så klart påverkar hur uträkningen ska vara.
Det närmaste jag kom till ett bra rimligt resultat var någon som skrev att de på hans klubb använde 50 % av hcp för en tävling över 6 ronder. Kör man 10 ska siffran då kanske gå ner till 30-40 % eller något. Men det lär vara något sådant ungefär som gäller.
Ska ronden räknas eller ej
En viktiga detalj om ni spelar 10 ronder t ex är om en rond ska räknas eller ej. Här får ni sätta upp egna regler för hur ni vill göra. Men då det inte ens finns något krav att man spelar samtidigt som de andra i tävlingen (är man över 4 blir det självklart svårt) måste inte alla ronder räknas.
Eller kan det vara så att du för dagen känner dig lite halvsjuk eller har ont i kroppen. Förslaget är att man innan en rond klart och tydligt ska klargöra om den räknas eller ej. Räknas den inte är det självklart inte tillåtet att skriva in några resultat oavsett vad de är. Detta måste även meddelas på första tee som senast.
Perfekt för familjen / vännerna
Detta är en helt perfekt liten tävling att ha rullande under delar av eller hela säsongen för t ex släkten eller bland vännerna. Finns faktiskt inget som säger att man ens behöver spela samma bana utan det går att tävla mot varandra där man spelar olika sådana. Bäst kan nog då bara vara så att alla banor har samma par. Om en bara är par 70 och en annan 72 skulle det kunna göra det lite orättvist åt något håll.
Annars som sagt var perfekt att ha som en lite halvaktiv tävling under en längre period. Sen behöver det inte direkt vara något stort man spelar om utan äran kan så klart räcka långt bara den. Eller varför inte att vinnaren blir bjuden på en glass eller något liknande.
Testa nu att sätta ihop något sådant här med dina golfvänner. Kommer med största säkerhet göra ronderna lite roligare.