Ibland kan man behöva ta upp gamla godingar och detta är just en sådan fråga. Tidigare i år under Senior Open så hade Paul Broadhurst en mycket kort putt som han lyckades missa då han gjorde en luftsving. Att veta vad ett golfslag är och inte kan vara viktigt i olika situationer.
Regelboken
Kollar man reglerna så säger de kort att ett golfslag är en framåtriktad rörelse med syfte att träffa bollen. Det är vad ett golfslag är kort och gott. Det finns inget i reglerna som säger något om att du måste träffa bollen. Nersving och du försöker träffa så är det ett slag.
Nu kanske han här skulle kunna hävda övningssving eller något men det skulle nog få gå på. Vad jag vet räknade han det som ett slag också så inget fel gjordes.
En övningssving är ju alltså inte ett golfslag då det bara uppfyller ena kravet. Visst det är en framåtriktad rörelse men det finns inget syfte att träffa bollen. Alltså inte ett slag.
En dålig regel?
Att påstå att detta är en dålig regel är på det stora hela ganska korkat. Här blir det ju tydligt att det bara var onödigt av honom att missa bollen. Men att vara koncentrerad är en del av golfen och är man inte det så riskerar det att kosta slag.
Sen det här med att missa bollen och att det inte skulle räknas blir mer fel på ställen där det faktiskt är rimligt att missa bollen. Detta händer oftast om bollen ligger dåligt i högt gräs eller liknande. Jag vet med mig själv att jag flera gånger t ex har slagit en wedge rakt under bollen utan att röra den. Eller när man får stå riktigt uselt inte riktigt har klarat av det och gjort en luftsving.
Men detta måste räknas som ett slag då man ju faktiskt försökt att göra ett sådant. Hur hade det sett ut om vi hade haft att man fick göra om sina totalt misslyckade slag? Sen då inte få göra om ifall vi bara slår lite snett. Det funkar liksom inte. Att kalla det för en dum regel att en luftsving räknas betyder bara att personen som säger det inte tänkt igenom det hela ordentligt.
Peta till eller försöka stoppa svingen
Vanligaste situationen det kan vara viktigt att veta vad som är ett slag och inte är när en spelare befinner sig på tee. Om du ute på hålet inte menar att slå en boll men gör det är det problem då du rubbat bollen när den ligger still. Inte bra inom golfen men det är en annan sak som vi nu inte tittar närmare på.
Allra vanligaste situationen på tee som nog garanterat hänt alla golfare är att vi råkar peta till bollen när vi gör oss redo för ett slag. Vi har även alla säkert hört någon då säga ”1” till oss och skratta lite. Troligen golfens mest utslitna skämt.
Men du försöker ju inte slå bollen och därför är det inte ett slag. Eftersom du heller inte har börjat hålet är det bara att pegga upp bollen igen och slå ditt slag. Detta utan några plikt utan det är första slaget som gäller här.
Andra läget det är bra att veta om reglerna är när du blir störd i svingen av något. Säg att någon hostar, Taylor Swift råkar gå förbi på din lokala klubb, armen börjar göra ont, greppet känns fel eller något helt annat. Du bestämmer dig oavsett anledning för att avbryta svingen trots att du börjat nersvingen men lyckas inte få stopp på klubban utan träffar bollen.
Kommer vi då ihåg det är med vad ett golfslag är så vet vi att det inte räknas som ett slag. Oavsett om du träffar bollen eller ej så ville du inte det. Sen ska tilläggas att du bör göra det tydligt att du försöker stoppa slaget. Det ser liksom inte bra ut om du efter ett bara lite snett utslag säger ”Jag ville inte träffa bollen så slaget går om” trots att svingen såg normal ut.
Tittar man på klippet här med Tiger Woods så kommer ett antal exempel på när han stoppar svingen och det är tydligt alla gånger. Så alltså om han hade träffat bollen någon gång av dessa hade det inte varit ett slag och ingen kan hävda något annat.